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I respectfully requested an opinion ybnnul or let&r opinion) on the following questions: 

Whether a succeeding tax collector must himself approve any tax collection contract 
executed before he/she takes office? 

l If a tax collector does contract away collections under Tax Code section 6.24 (b) , is 
the tax collector required to register with the Board of Tax Professional Examiners 
under VTCA article 8885? If so, would the county be required to pay for educational 
courses that are required for certification? 

l I have enclosed herewith, a brief on the above questions that Brazes County Tax 
Assessor-Collector Buddy Wimr received from attorney David B. Brooks of Austin, 
whom he retains for legal advice. 

Mr. Winn now seeks an opinion from your offtce and has made that request through my 
office. 
Thank you in advance for your cooperation, I remain. 

/ County AGomey 
Brazos County, Texas 



October 16, 1996 

Gerald "Buddy" Winn 
Brazos County Tax 
Assessor/Collector 

300 William Bryant Parkway 
Bryan, TX 77803 

Dear Buddy: 

You have asked for my opinion regarding the interrelationship 
of the statutory schemes whereby county tax collectors are 
certified by the State, and also have the statutory authority to 
contract away tax collection. You have specifically asked whether 
a succeeding tax collector must himself approve any tax collection 
contracts executed before he took office. You have also 
specifically asked whether a county tax collector acquiescing in 
the contracting away of his tax collection duties, must 
nevertheless be certified by the Board of Tax Professional 
Examiners. 

The Tax Code generally permits local governments, including 
the county, to enter into agreements for the collection of taxes 
for one another. 

Chapter 6 of the Tax Code is entitled Local Administration: 

CHAPTER 6. Local Administration 
Subchapter A. Appraisal Districts 
Subchapter B. Assessors and Collectors 
Subchapter C. Appraisal Review Board 

Subchapter B contains section 6.24, Contracts for Assessment and 
Collection: 

(a) The governing body of a taxing unit other than 
a county may contract as provided by the Interlocal 
Cooperation Act with the governing body of another unit 
or with the board of directors of an appraisal district 
for the other unit for the district to perform duties 
relating to the assessment and collection of taxes. 
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(b) The commissioners court with the approval of the 
county assessor-collector may contract as provided by the 
Interlocal Cooperation Act with the governing body of 
another taxing unit in the county or with the board of 
directors of the appraisal district for the other unit or 
the district to perform duties relatingtothe assessment 
or collection of taxes for the county. If a county 
contracts to have its taxes assessed and collected by 
another taxing unit or by the appraisal district, the 
contract shall require the other unit or the district to 
assess and collect all taxes the county is required to 
assess and collect. 

(c) [Contracts approved by State Property Tax Board- 
-repealed 19831. 

(d) ~[Delinquent tax attorney]. 

Thus, the county can contract only "with the approval of the county 
assessor-collector** pursuant to the Interlocal Cooperation Act, 
which merely grants further authority to local governments to enter 
into contracts for administrative function purposes, defined to 
include "tax assessment and collection." V.T.C.A., Government Code 
§ 791.003(a). Neither the Tax Code nor the Government Code 
addresses directly the question of requiring the approval of a 
succeeding county tax collector. In my opinion, this approval 
would not be required nor would the new tax 'collector have the 
authority to disapprove an existing contract. I believe that the 

.courts would construe this statutory mechanism to create 
contractual rights between one governing body and another properly 
acting through its officials in office at the time. City councils 
and other governing bodies often enter into contracts with others 
which remain valid contractual obligations after the city officials 
leave office. In short, a contract is a contract. 

The Property Tax Professional Certification Act appears in 
Title 132, Occupations and Business Requlation, of the 1925 
revision of the civil statutes as article 8885. This statute 
creates the Board of Tax Professional Examiners. Article 8885 also 
requires the certification of tax collectors. Section 11 dictates 
the persons required to register: 

Sec. 11. The following persons shall register with 
the Board: 

(1) [appraisers] 
(2) the tax assessor-collector, tax collector, or 
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other person designated by the governing body of a taxing 
Unit as the chief administrator of the unit's assessment 
functions, collection functions or both; and other 
persons who perform the assessment or collections 
functions for the unit whom the chief administrator of 
the unit's tax office requires to register; and 

(3) [appraisers] 

The statute gives authority to the Board to adopt a classification 
system of registrants and minimum standards for certification. The 
statute does not address any special certification requires for 
County tax collectors whose taxing functions have been contracted 
away entirely. 

The rules adopted by the Board of Tax Professional Examiners 
do, however, contain a provision regarding the certification of 
officials when taxes have been contracted away. These rules 
include: 

Persons required to register or permitted to 
register shall be those required by law to register. 
Those required to register are: 

(1) [appraisers] 
(2) [appraisers] 
(3) [tax assessor-collectors] 

(A) Designation of at least one individual to 
register. 

(B) Registration of additional personnel. 
CC) If a political subdivision which is 

empowered to levy a property tax has no 
official performing either assessment or 
collections functions because those types 
of functions are performed by another 
governmental unit(s), then no person in 
that political subdivision will be 
required to register. However, the chief 
administrator of that political 
subdivision shall provide the Board with 
a copy of the contract(s) which indicate 
that the political subdivision has no 
official who is responsible for 
assessment or collections functions. 

22 Tex. Adm. Code 5 623.3. 

I believe that this rule is a valid exercise of the Board's 
rulemaking authority as to classification systems and requirements 
for certification. In my opinion, I do not think that Texas courts 
would determine that this rule not requiring certification for tax 
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collectors whose taxes have been contracted away 
exercise of the Board's rulemaking discretion. 

is an improper 

A brief, unofficial letter opinion from the attorney general's 
office, dated September 25, 1995, advises the Executive Director of 
the Board of Tax Professional Examiners that in the author's 
opinion, 'a county tax assessor-collector is not exempt from 
registration when the county has contracted away tax functions. 
This letter opinion did not address the validity of the above 
quoted rule. The letter opinion relied on Op. Tex. Att'y Gen. No. 
JM-1020 (1989), which~ concluded that persons making tax rate 
calculations must register with the Board, and that in any event 
the tax collector must register whether he 
calculations or note. 

performs these 
Opinion JM-1020 itself relied on an earlier 

Opinion, Op. Tex. Att'y Gen. No. H-1120 (1978) generally concluding 
that the statutory registration of county tax collectors did not 
unconstitutionally impose a qualification on the office. Neither 
opinion JM-1020 nor H-1120 addressed certification requirements 
when taxes have been contracted away. 

The attorney general construed section 6.24 in 1987. Op. Tex. 
Att'y Gen. No. JM-833 (1987). This opinion discussed the 
constitutional duty of the county tax assessor-collector to perform 
"all duties" relating to tax collection as prescribed by the 
legislature. Vernon's Ann. Tex. ConSt. art. VIII, § 14. The 
attorney general considered this statutory provision for 
contracting away taxes to be merely providing assistance to the 
county assessor-collector rather than supplanting his duties 
entirely. The attorney general wrote: 

We cannot assign to the legislative act an intent to 
authorize the assessor-collector, by his "approval," to 
divest himself of power, authority, and responsibility 
invested in him by the Constitution--something the 
Legislature itself could not do. 

This opinion also, on constitutional grounds again, concluded that 
section 6.26 of the Tax Code permitting voter approval of tax 
collection duties unconstitutionally infringed upon the 
responsibility of the county tax assessor-collector. 

Attorney General Opinion JM-833 Calls into question entirely 
section 6.24(b) permitting counties to contract away, with approval 
of the county tax collector, these functions. On the other hand, 
one could assert that JM-833 misconstrued the constitutional duties 
of a county tax collector who is charged with the performance of 
"all the duties with respect to assessing property for the purpose 
of taxation and of collecting taxes, as may be prescribed by the 
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Legislature.r* [emphasis added] The attorney general interpreted 
this provision as requiring that "all" tax assessment and 
collection functions must be performed by the county tax assessor 
and collector. 

In 1971, the attorney general advised the county attorney of 
Potter County that the County could not contract with the city for 
the collection of county taxes. The attorney general considered 
this to be an "abrogation of the duties of the county tax assessor- 
collector." Op. Tex. Att'y Gen. No. M-986 (1971). 

In another opinion which predates appraisal districts, the 
attorney general had ruled that the Legislature could not establish 
regional appraisal offices without violating the assessment duties 
constitutionally imposed on the county tax collector. Op. Tex. 
Att'y Gen. No. LA-117 (1976). 

In my opinion, given the initial approval authority of the 
county tax collector, a tax collection related power prescribed by 
the Legislature, section 6.24(b) would be construed as a 
constitutional enactment. See, Missouri, K. & T. RY. Co. of Texas 
v. Shannon, 100 S.W. 138 (Tex. 1907). 


