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The Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
Price Daniel, Sr. Building 
209 West 14th Street 
Austin, Texas 78701 

Attention: Mr. Jorge Vega, First Assistant Attorney General 

Re: Toy Manufacturers of America and registration requirements of Chapter 501 of the Texas 
Health and Safety Code 

Dear General Morales: 

We are requesting a legal opinion regarding section 501.024 of the Texas Health and Safety Code 
and whether it is preempted by federal law, 15 U.S.C.A. sec. 1261 et seq. We believe that the 
state registration and fee requirements to be enforced by the Texas Department of Health (TDH) 
are not preempted. 

Toy Manufacturers of America (“TMA”) is an organization of manufacturers of~small balls, 
balloons, marbles and other certain toys and games which contain small parts. The U.S. 
Consumer Product Safety Commission has defined these objects as hazardous substances. Under 
Section 501.024 of the Texas Health and Safety Code, TMA members are required to register with 
TDH and to pay a registration fee. It is our contention that this requirement does not make the 
Texas statute substantively different from the federal statute cited above. This contention is based 
on relevant case law which sets out several factors for courts to review in order to determine 
whether a federal regulatory scheme preempts a particular state statute. See, Juvenile 
Manufacturers Association Inc.. v. Fdmisten, 568 F.Supp. 714, (E.D.N.C. 1983). However, 
TMA contends that me Texas statute is substantively different from the federal statute and 
therefore under, 15 U.S.C.A. sec. 1278, Note 101(e)(l), the Texas statute is preempted. This 
reasoning would require that TDH not enforce section 501.024 of the Texas Health and Safety 
Code. 
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TMA also contends that Section 501.024 possibly violates the Commerce clause as it requires a 
flat fee and allows Texas to encourage exportation of hazardous substances while simultaneously 
penalizing other states that attempt to do the same. 

Please consider this my official request that you issue an opinion on this matter. 

If you have any questions, please have a member of your staff contact Susan Tennyson, 
S pervising Attorney, Oflice of General Counsel at (512) 458-7236. 
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