
SENATOR MIKE MONCRIEF 

April 15, 1998 

The Honorable Dan Morales 
Attorney General of the State of Tex 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 

Re: Request for Attorney General Opinion 

Dear General Morales: 

As a person authorized to request a written opinion from the Attorney General on a 
question affecting the public interest, Z hereby request your opinion on the following 
issue: 

May a City operating under Chapter 143 of the Local Government Code conduct 
entrance examinations for beginning positions in the police department at 
different locations for the same eligibility list tfeach applicant takes the 
examination on the same date and/or on consecutive dates and is examined in the 
presence of other applicants? 

The City of Fort Worth is interested in offering its police civil service examination in 
different cities throughout Texas. For example, the City is proposing to offer the same 
examination in Tyler, &n Antonio, and Lubbock on the same date or three -four 
consecutive dates, with each applicant taking the examination in the presence of other 
applicants. The City would then compile the results and establish one eligibility list. 

The relevant law is found at Section 143.025 of the Texas Local Government Code. A 

copy of the said Section is attached hereto for reference. 

Section 143.025 @) readr: 

“An eligibility listfor a beginning position in thefire or police department may be 
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created only as a result of a competitive examination held in the presence of each 
applicantfor theposition. The examination must be based on theperson’s knowledge of 
and qualifications forfirefighting and work in the fire department and work in the police 
department and must inquire into the applicant’s general education and mental ability. 
A person may not be appointed to the fire or police department except as a result of the 
examination. (Emphasis added.) 

A literal reading of Section 143.025 (b) would mean that the examination must be given 
at one (1) location, otherwise it would be impossible for it to be “held in the presence of 
each applicantfor the position. ” However, other subsections of Section 143.025 give rise 
to an ambiguity. 

Section 143.025 (d) reads: 

in 

“Examinations for beginning positions in thef;re department may be held at the 
different locations tfeach applicant takes the same examination and is examined 

the presence of other applicants, ” (Emphasis added.) 

Section 143.025 (d) specifically grants the authority to conduct examination for 
beginningpositions at dtflerent locations for thefire department. Thepolice department 
is not named in this portion of the statue. The police department is neither specifically 
prohibited nor specifically allowed to hold examinations at different locations. 

Section 143.025&I says: 

An applicant may not take an examination for a particular eligibility list more than 
once. 

This section infers that the examination may be given at different times and/or locations. 
This section is not limited to the fire or police applicants, and appears to apply to both. 

A review of Vernon s Ann. Civ. St. art. 1269m, at section 9, the predecessor of Chapter 
143 of the Texas Local Government Code, shows at subsection (a) that the& 
department was granted legislative authority to conduct entrance examinations at 
different locations, but not the police department. However, the police department was 
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not spectjkally prohibitedfrom conducting the examinations at dtyerent locations, 
either. 

A review of recent sessions of the Texas Legislature reflects that there have been at least 
three bills introduce relating to beginning positions !.n civil service departments. but none 
of them specifically addressed multiple site testing for civil service police department 
entry level positions. 

The Texas Legislature was silent as to whether police may also use ‘different locations” 
for the civil service examinations, as can the$re departments. The statute contains some 
ambiguity regarding multi-location testing ofpolice applicants for the same eligibility 
list. Due to concern that this Commission not misinterpret state law, it is requested that 
you render an Attorney General Opinion that answers the question that we now submit to 
you. 

State Senator, District 12 
1701 River Run, Suite 504 
Fort Worth, Texas 76107 

Enclosure (Section 143.025, Texas Local Government Code) 


