
, JOHN CORNYN 
\ 

September 9, 1999 

The Honorable Pete P. Gallego 
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Opinion No. JC-0108 

Re: Whether the governing body of a hospital 
district may meet in closed session when 
acting as a medical peer review committee 
under the Medical Practice Act and related 
questions (RQ-0005) 

Dear Representative’Gallego: 

You ask whether the governing body of a hospital district acts as a medical peer review 
committee as defined in the Medical Practice Act, title 3, subtitle B, chapter 151 of the Texas 
Occupations Code’ (“the Act”), when it decides whether a physician should receive hospital 
privileges, evaluates the competence of a physician, or evaluates the quality of medical and health 
care services at the district’s hospital. If the governing body of a hospital district does have authority 
to act as a peer review committee, you ask whether it may, without violating the requirements of the 
Open Meetings Act, hold a closed session when exercising that authority. The governing body of 
a hospital district acts as a medical peer review committee when it decides whether a physician 
should receive hospital privileges, evaluates the competence of a physician, or evaluates the quality 
ofmedical and health care services at the district’s hospital, to the extent that the evaluation involves 
discussions or records that specifically identify an individual patient or physician. A hospital 
district’s proceedings as a medical peer review committee are exempt from the requirements ofthe 
Open Meetings Act. 

Your inquiry is limited to the peer review of physicians, and we will similarly limit our 
answer. Because your questions are based on statutes that were amended in the 76th session of the 
legislature, we will modify the questions where necessary to take these amendments into account. 
You first ask whether the governing body of a hospital district acts as a medical peer review 
committee under the Act when it decides whether a physician should be privileged to admit and treat 
patients at the hospital, evaluates the competence of a physician, or evaluates the quality of medical 
and health care services at the district’s hospital. 

‘The Medical Practice Act was formerly article 4495b of the Texas Revised Civil Statutes. Tbc 76th 
Legislature repealed and reenacted this law as title 3, subtitle B of tbe Occupations Code. Act of May 13, 1999,76tb 
Leg.,R.S,ch. 388.5 1, $5 151.001-,056, 1999Tex. Sess. Law Sew. 1431, 1461-66(Vemon). (EffectiveSeptember 1, 
1999.) 



The Honorable Pete P. Gallego - Page 2 (JC-0108) 

“Medical peer review” or “professional review action” is “the evaluation of medical and 
health care services, including evaluation of the qualifications of professional health care 
practitioners and of patient care provided by those practitioners.” Act of May 13, 1999,76th Leg., 
R.S., ch. 388, § 1, sec. 151.002(7), 1999 Tex. Sess. Law Serv. 1431,1463 (Vernon) (to be codified 
at TEX. Oct. CODE ANN. $ 151.002(7)) [h ereinafter “Act of May 13, 1999”]. A “[mledical peer 
review committee,” or “professional review body” within the Medical Practice Act includes the 
governing board of a health care entity and a committee or the medical staff of a health care entity 
with authority to evaluate the quality of medical and health care services or the competence of 
physicians. Id. 5 15 1.002(g). The definition of a “health care entity” expressly includes a hospital 
district. See id. 5 151.002(5), as amended by Act ofMay 21, 1999,76th Leg., R.S., H.B. 2171, 3 
1 (effective June 19, 1999)? The governing body of a hospital district, as the governing board of 
a health care entity, falls within the definition of a “medical peer review committee” or “professional 
review committee” in the Act. See Act ofMay 13,1999, supra 5 15 1.002(g) (to be codified at TEX. 
OCC. CODE ANN. 5 15 1.002(g)) (governing board of a health care entity is a medical peer review 
committee). 

Moreover, “medical peer review committee” is defined by the Medical Practice Act as 
follows: 

“Medical peer review committee” or “professional review body” 
means a committee of a health-care entity, [and] the governing board 
of a health-care entity The term “medical peer review 
committee” or “professional review body” includes the governing 
body of a public hospital owned or operated by a governmental 
entity, the governing body of a hospital authority . and the 
governing body of a hospital district created under Article IX, Texas 
Constitution, but only: 

(-4) in relation to the governing body’s evaluation of the 
competence of a physician or the quality of medical and health care 
services provided by the public hospital, hospital authority, or 
hospital district; and 

(B) to the extent that the evaluation under Paragraph (A) 
involves discussions or records that specifically or necessarily 
identify an individual patient or physician. 

Act ofMay 26, 1999,76th Leg., R.S., H.B. 747, 5 1 (to be codified as an amendment to TEX. OCC. 
CODE ANN. 5 151.002(8)) (effective June 19, 1999). 

2’lke repeal of a statute by a code does not affect an amendment of the statllte by the legislature that enacted 
the code. The amendment is preserved and given effect as part of the code provision that revised the statute so amended. 
TEX. GOV’TCODEANN. 4 311.031(c) (Vernon 1998). 
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Thus, the governing body of a hospital district acts as a “medical peer review committee” or 
“professional review body” when it evaluates the competence of a physician, or evaluates the quality 
ofmedical and health care services at the district’s hospital, but only to the extent that the evaluation 
identities a particular patient or physician. It also acts as a peer review committee in deciding 
whether or not to accord a physician hospital privileges, because this decision necessarily involves 
evaluating the physician’s competence. See generally Memorial Hospital-The Woodlands v. 
McCown, 927 S.W.2d 1, 3-4 (Tex. 1996) (the initial decision as to whether a physician should 
receive hospital privileges is part of the peer review process). 

You ask whether the governing body ofthe hospital district may meet in closed session when 
it acts as a peer review committee. As a general matter, the governing body of a hospital district is 
subject to the Open Meetings Act as “the governing board of a special district created by law.” TEX. 
GOV’T CODE ANN. 5 551.001(3)(H) (V emon 1994); see Fidelity and Deposit Co. v. Concerned 
Taxpayers, 829 S.W.2d 923,926-27 (Tex. App.-Austin 1992, no writ) (hospital district trustees were 
liable on official bonds for violations ofOpen Meetings Act); Tex. Att’y Gen. Op. No. H-238 (1974) 
at 2 (Harris County Hospital District is a special district created under authority of law). However, 
a proceeding of a medical peer review committee is expressly exempted from the Open Meetings 
Act. Section 161.032(a) of the Health and Safety Code, which makes the records and proceedings 
of a peer review committee confidential and exempt from discovery, see Brownwood Regional 
Hospital v. Eleventh Court of Appeals, 927 S.W.2d 24 (Tex. 1996), was amended by the 76th 
legislative session to include the following language: 

A proceeding of a medical peer review committee, as defined by 
Section 1.03, Medical Practice Act. , or a meeting ofthe governing 
body of a public hospital, hospital district, or hospital authority at 
which the governing body receives records, information, or reports 
provided by a medical committee or medical peer review committee 
is not subject to Chapter 551, Government Code. 

Act of May 21,1999,76th Leg., R.S., H.B. 2171,s 4 (to be codified as an amendment to Health & 
Safety Code $ 161.032(a)) (effective June 19, 1999). 

The governing body of a hospital district is accordingly exempt from the Open Meetings Act 
when it acts as a peer review committee or when it receives records, information, or reports provided 
by a medical committee or medical peer review committee. Section 161.032(a) of the Health and 
Safety Code does more than authorize a governmental body to conduct deliberations in executive 
session; it exempts the proceedings of amedical peer review committee from the Gpen Meetings Act 
in its entirety, including the notice provision. Thus, when the governing body of a hospital district 
meets as a peer review committee and does not conduct any other business subject to the Open 
Meetings Act, it is not required to post notice ofthe subject matter. Section 161.032(a) ofthe Health 
and Safety Code also exempts a peer review proceeding from the Open Meetings Act requirement 
that a final action, decision, or vote may only be made in an open meeting. See TEX. GOV’T CODE 
ANN. 9 551.102 (Vernon 1994). When the hospital district board engages in a peer review 
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proceeding within section 15 1.002(g) of the Texas Occupations Code, it may conduct all discussion 
and take final action in a closed session. 

You next ask whether the governing body of the hospital district is exempt from the Open 
Meetings Act as a peer review committee only when it is evaluating the competence, qualifications, 
or actions of a physician, but not when it is generally evaluating the quality of medical and health 
care services for which it is responsible in a way that does not involve evaluating an identifiable 
physician. As we have already concluded, the governing body of a hospital district acts as a 
“medical peer review committee” or “professional review body” when it evaluates the competence 
of a physician or evaluates the quality of medical and health care services at the district’s hospital, 
to the extent that the evaluation involves discussions or records that specifically or necessarily 
identify the individual patient or physician. Accordingly, the governing body acts as a peer review 
committee and is exempt from the Open Meetings Act when it evaluates the quality of medical and 
health care services only so long as the evaluation involves discussions or records that specifically 
or necessarily identify the individual patient or physician. 

Your last question is premised on the assumption that a hospital district governing body may 
not hold a closed meeting to act as a peer review committee. You inquire about the legal 
consequences of such a conclusion, the potential criminal or civil liability that the hospital district 
governing body or its members might face if the governing body evaluates the competence of 
physicians in an open meeting or simply fails to meet to evaluate the competence of physicians 
practicing or applying to practice at the district’s hospital to avoid doing so in an open meeting. 
Because the governing body of a hospital district is exempt from the Open Meetings Act when it 
meets as a peer review committee and need not in those instances meet in an open meeting, we need 
not address your last question, 
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SUMMARY 

Pursuant to the Medical Practice Act, the governing body of 
a hospital district acts as a medical peer review committee when it 
decides whether a physician should receive hospital privileges, 
evaluates the competence of a physician, or evaluates the quality of 
medical and health care services at the district’s hospital, to the extent 
that the evaluation involves discussions or records that specifically 
identify an individual patient or physician. Section 161.032(a) of the 
Texas Health and Safety Code exempts a hospital district’s 
proceedings as a medical peer review committee from the 
requirements of the Open Meetings Act. 
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