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Dear Mr. Miller: 

You have requested our opinion as to whether a junior college trustee may simultaneously 
serve as a municipal judge. For the reasons set forth below, we conclude that he may. 

You explain that an elected trustee of Central Texas College was recently appointed by the 
City of Killeen to the position of municipal judge. We first note that article XVI, section 40 of the 
Texas Constitution is not applicable to the situation you pose, because it prohibits only the holding 
of more than one “offtce of emolument.” See TEX. CONST. art. XVI, $40. Central Texas College 
is a component institution of the Central Texas College District, a junior college district as defined 
in the Education Code. See TEX. EDUC. CODE ANN. 5 130.061 (Vernon 1991); id. $5 130.082, 
130.171 (Vernon Supp. 2000). Members of the board of a junior college district are required to 
serve without “any remuneration or emolument of office.” Id. 5 130.082(d). Thus, a trustee of a 
junior college district does not hold an “office of emolument,” and is consequently not prohibited 
by article XVI, section 40 from holding another office at the same time. 

You ask whether the “separation of powers” doctrine of article II, section 1 of the Texas 
Constitution would bar the junior college trustee from simultaneously serving as municipal judge. 
See TEX. CONST. art. II, 5 1. In the 197Os, a number of attorney general opinions held that article II, 
section 1 posed an obstacle to dual office holding. See, e.g., Tex. Att’y Gen. LA-106 (1975) 
(teacher, being of the executive branch, was precluded from serving as justice of the peace, an office 
under the judicial branch). This view of article II, section 1 has been abandoned, particularly at the 
local level. See Tex. Att’y Gen. Op. No. IM-5 19 (1986) at 4; Tex. Att’y Gen. LO-92-004, at 1; Tex. 
Att’y Gen. LO-88-19. It is now clear that, in the usual circumstance, the separation of powers 
doctrine does not constitute an impediment to dual office holding. 

You also ask whether the common-law doctrine of incompatibility would prohibit the 
simultaneous holding of the offices ofjunior college trustee and municipal judge. This aspect of 
incompatibility-denominated “conflicting loyalties”- was first recognizedin Thomas v. Abernathy 
County Line Independent School District, 290 S.W. 152 (Tex. Comm’n App. 1927, judgm’t 
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adopted), in which the court held that the offices of school trustee and city alderman were 
incompatible. In Attorney General Letter Opinion 98-094, this office held that a district judge was 
barred from simultaneously serving as a trustee of an independent school district. See Tex. Att’y 
Gen. LO-98-094, at 3. The opinion relied in part on Attorney General Letter Opinion 95-029, which 
had determined that a county attorney was prohibited by “conflicting loyalties” from serving as a 
member of a school district board oftrustees. See Tex. Att’y Gen. LO-95-029, at 3. Letter Opinion 
95-029 found that, since a county attorney “is constitutionally and statutorily vested with the 
authority to investigate matters and institute proceedings regarding the possible criminal conduct of 
school district officers,” his service on the board of trustees would be legally incompatible. Id. at 
4. Letter Opinion 98-094, in applying the same reasoning to the situation of a trustee and a district 
judge, concluded that “[i]t would be anomalous indeed ifthe prosecuting, but not the adjudicating, 
official were precluded from performing such dual service.” Tex. Att’y Gen. LO-98-094, at 3. 

Letter Opinion 98-094 reached its conclusion in part by distinguishing its facts from those 
before the court in Turner v. TrinityIndependent SchoolDistrict, 700 S.W.2d 1 (Tex. App.-Houston 
[14th Dist.] 1983, no writ). In that case, the court held that a school trustee was not prohibited by 
common-law incompatibility from simultaneously holding the office ofjustice of the peace. The 
court found that “[a] justice of the peace has limited jurisdiction. If a case involving the Board 
should happen to come before [him] in his capacity as justice of the peace, he could simply recuse 
himselfunder [article 2378 ofthe Revised Civil Statutes].” Turner, 700 S.W.2d at 2. Letter Opinion 
98-094 pointed out that the quoted language in Turner is dicta, and, in any event, that a district court, 
unlike a justice court, is not one of “limited jurisdiction.” See Tex. Att’y Gen. LO-98-094, at 2. 

In our opinion, this language cannot precisely be said to be dicta. It is true that the court 
based its ultimate conclusion on the “state employee” proviso of article XVI, section 40. See Turner, 
700 S.W.2d at 2. Nevertheless, the court declared: “We therefore find the simultaneous holding of 
the offices of Justice of the Peace and school board trustee by one person does not violate the 
common-law rule of incompatibility.” Id. 

Like a justice court, a municipal court is one of limited jurisdictipn. Indeed, its jurisdiction 
is more limited than that of a justice court. Compare TEX. GOV’T CODE ANN. 5 29.003 (Vernon 
Supp. 2000), and TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 4.14 (Vernon Supp. 2000), with TEX. GOV’T 
CODE ANN. 5 27.031 (Vernon Supp. 2000), and TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 4.11 (Vernon 
Supp. 2000). On the basis of Turner, it is our opinion that a junior college trustee is not barred by 
the common-law doctrine of incompatibility from simultaneously serving as a municipal judge. 

Finally, it is necessary to address the determination of Attorney General Opinion JM-213 
(1984), that the Code of Judicial Conduct prohibits most judges from accepting “extra-judicial 
appointments.” Canon 4H thereof provides: 

A judge should not accept appointment to a governmental 
committee, commission, or other position that is concerned with 
issues of fact or policy on matters other than the improvement of the 
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law, the legal system, or the administration of justice. A judge, 
however, may represent his or her country, state, or locality on 
ceremonial occasions or in connection with historical, educational, 
and cultural activities. 

TEX. CODE JUD. CONDUCT, Canon 4H reprinted in TEX. GOV’T CODE ANN., tit. 2, subtit. G app. B 

(Vernon 1998). Canon 4H is not applicable to these circumstances, because the position ofjunior 
college trustee is elective rather than appointive. Furthermore, Canon 6C of the Code of Judicial 
Conduct provides that a justice of the peace or municipal court judge “is not required to comply” 
with certain provisions ofthe Code, including Canon 4H. Id. Canon 6C (l)(b) (Vernon Supp. 2000). 
Since municipal judges are clearly excluded from Canon 4H, it is not applicable to the situation you 
pose. 
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SUMMARY 

An elected trustee of Central Texas College is not prohibited 
by article XVI, section 40, or article II, section 1 of the Texas 
Constitution, or by the common-law doctrine ofincompatibility from 
simultaneously serving as a municipal judge for the City of Killeen. 
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