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Dear Senator Wentworth: 

You have requested our opinion as to whether a component committee of the Edwards 
Aquifer Authority (the “Authority”) is subject to the Open Meetings Act, chapter 551 of the 
Government Code, when a majority of the voting members of the Authority’s Board is present at a 
meeting of the committee. For the reasons indicated below, we conclude that it is, under such 
circumstances, subject to the Act. 

The Board of the Edwards Aquifer Authority (“the Board”) is composed of seventeen 
directors, fifteen ofwhom are elected officials entitled to vote on matters before the Board. See Act 
of May 29,1995,74th Leg., R.S., ch. 261, § 1,1995 Tex. Gen. Laws 2505,2506 (amending Act of 
May 30, 1993,73d Leg., R.S., ch. 626, 5 1.09, 1993 Tex. Gen. Laws 2350,2356). The remaining 
two directors are appointed officials who serve as nonvoting members, See id. A quorum is 
constituted by eight members who are entitled to vote. See id. 

You explain that the Authority has eight standing committees, composed ofboth voting and 
nonvoting members, whose function is to make recommendations to the full Board.’ “[Elach 
committee is organized to include less than eight voting members.” Request Letter, note 1, at 2. 
You assert that, “[a]lthough the Edwards Aquifer Authority is subject to the Texas Qpen Meetings 
Act, the committee meetings of the Board are not required to be open meetings as long as a quorum 
of the Board is not present. The practice of the Edwards Aquifer Authority is not to appoint a 
quorum of the voting members of the Board to a committee.” Id. We assume, for purposes of this 
opinion, that on the basis of both their composition and their function, these committees are not 
themselves subject to the Qpen Meetings Act. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0060 (1999) at 5; 
see also TEX. WATER CODE ANN. $36.064(b) (Vernon 1999). 

‘See Letter from Honorable Jeff Wentworth, Chair, Committee on Nominations, to Honorable John Comyn, 
Texas Attorney General at 2 (July 20,200O) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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You indicate that “[i]n some instances, one or more members of the Board who are not 
members of a committee may attend a committee meeting in order to receive the benefit of the staffs 
presentation of an issue, the discussion between committee members and staff, and the comments 
of the public attending the meeting. This may lead to the presence of a quorum of the voting 
members of the Board at a particular committee meeting.” Request Letter, supra note 1, at 2. You 
ask whether this resulting presence of a quorum brings the committee’s meeting within the ambit 
of the Open Meetings Act. 

The Open Meetings Act defines “meeting,” in relevant part, as follows: 

(A) a deliberation between a quorum of a governmental body, or 
between a quormn of a governmental body and another person, 
during which public business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control is discussed or 
considered or during which the governmental body takes formal 
action; or 

(B) except as otherwise provided by this subdivision, a gathering: 

(i) that is conducted by the governmental body or 
for which the governmental body is responsible; 

(ii) at which a quorum of members of the 
governmental body is present; 

(iii) that has been called by the governmental body; 
and 

(iv) at which the members receive information from, 
give information to, ask questions of, or receive 
questions from any third person, including an 
employee of the governmental body, about the public 
business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control. The 
term does not include the gathering of a quorum of a 
governmental body at a social function. 

TEX. GOV'T CODE ANN. $55 l.OOl(4) (Vernon Supp. 2000). “Deliberation” is defined as “a verbal 
exchange during a meeting between a quorum of a governmental body, or between a quorum of a 
governmental body and another person, concerning an issue within the jurisdiction of the 
governmental body or any public business.” Id. 5 551.001(2). 
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Under the first definition of “meeting,” the situation you describe constitutes a “meeting” 
when a quorum is present and when one or more members of the Board, including committee 
members, engages in a deliberation with any other member of the Board or committee or with any 
other person about public business or policy over which the Board has supervision or control. See 
id. 5 55 1.001(4)(A). Note that the visiting members of the Board do not have to participate in the 
deliberation for the statute to apply. Their mere presence, which results in a quorum, is sufficient 
to bring the meeting within the Open Meetings Act as long as any voting member of the committee 
participates in a verbal exchange about public business or policy over which the Board has 
supervision or control. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-203 (2000) at 3 (citing Bexar Medina 
Atascosa Water Dist. v. Bexar Medina Atascosa Landowners’ Ass’n, 2 S.W.3d 459, 462 (Tex. 
App.-San Antonio 1999, pet. denied) (“deliberations took place at informational gathering ofwater 
district board with landowners, where one board member asked question and another board member 
answered questions, even though board members did not discuss business among themselves”). 

The second definition of “meeting” is in some respects broader than the first because it does 
not require any sort of deliberation between Board members. It thus may apply to a situation in 
which the meeting’s only purpose is for members ofthe Board to “receive information from” a “third 
person,” including staff. TEX. GOV’T CODE ANN. 5 551.001(4)(B)(iv) (Vernon Supp. 2000). But 
this definition of “meeting” requires, inter alia, that the gathering be one “that is conducted by the 
governmental body or for which the governmental body is responsible,” and that the gathering “has 
been called by the governmental body.” Id. 5 551.001(4)(B)(i), (iii). Because the Authority’s Board 
appoints the component committees, we have no difficulty in concluding that such a gathering is one 
“for which the governmental body is responsible.” See id. 4 551,001(4)(B)(i). 

We also conclude that the gathering of which you inquire “has been called by the 
governmental body,” i.e., the Board of the Edwards Aquifer Authority. The second definition of 
“meeting” was enacted in 1999 in part to eliminate the perceived abuse of “staff briefings.” See 
HOUSECOMM. ONSTATEAFFAIRS,BILLANALYSIS,T~~. H.B. 156,76thLeg., R.S. (1999). Were we 
to conclude that a committee ofthe Board rather than the Board itselfwas the agent responsible for 
the gathering in the circumstances you describe, a governmental body could re-establish the staff 
briefing exception merely by appointing a committee to summon members ofthe governmental body 
for such briefings. Furthermore, the gathering of which you inquire has in the larger sense been 
“called” by the Authority’s Board. The committee is wholly a creature of the Board; it is not 
independently subject to the Open Meetings Act; and the presence of a quorum of the Board at one 
of its gatherings is the event that triggers the application of the Act. 

We conclude that a component committee of the Board of the Edwards Aquifer Authority 
is subject to the Open Meetings Act under the following circumstances: the committee meeting is 
attended by additional voting members of the Authority’s Board so that a quorum of the Board is 
present, and the members of the Board “receive information from, give information to, ask questions 
of, or receive questions from any third person, including an employee of the governmental body, 
about the public business or public policy over which the governmental body has supervision or 
control.” See TEX. GOV’T CODE ANN. § 551,001(4)(B)(iv). Under these circumstances, the 
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committee is subject to the Open Meetings Act regardless ofwhether the committee members or any 
attending Board members engage in a deliberation with one another or any third party. 

SUMMARY 

A component committee of the Board of the Edwards Aquifer 
Authority is subject to the Open Meetings Act when a majority of the 
voting members of the Authority’s Board, including the committee 
members, is present at a meeting of the committee, and the Board 
members “receive information from, give information to, ask 
questions of, or receive questions from any third person, including an 
employee of the governmental body, about the public business or 
public policy” over which the Edwards Aquifer Authority has 
authority, regardless ofwhether the committee members or any Board 
members engage in a deliberation as defined by Government Code 
section 551.001(2). TEX. GOV’T CODE ANN. 5 551.001 (Vernon 
supp. 2000). 
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