
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL . STATE OF TEXAS 

JOHN CORNYN 

April 12,200l 

The Honorable Susan D. Reed 
Bexar County Criminal District Attorney 
Bexar County Justice Center 
300 Dolorosa, Fifth Floor 
San Antonio, Texas 78205-3030 

Dear Ms. Reed: 

Opinion No. JC-0366 

Re: Whether a county bail bond board may 
consider an independent appraisal of real property 
executed in trust from bondsmen for the purpose 
of determining their limit for executing bonds 
(RQ-03 17-JC) 

You inquire about the construction of chapter 1704 of the Occupations Code, which governs 
the licensing and regulation of persons acting as bail bond sureties in counties with bail bond boards. 
The 76th Texas Legislature adopted the Occupations Code as a nonsubstantive revision of statutes 
on the licensing and regulation of certain professions and business practices.’ In repealing and 
codifying former article 2372p-3 of the Revised Civil Statutes as Occupations Code chapter 1704, 
the legislature omitted the language contained in section 6(f)(2) of former article 2372p-3 that 
required an applicant for licensure to submit an independent appraisal of property executed in trust 
to the county bail bond board.2 Another provision that required the applicant to submit the current 
tax appraisal prepared for the taxing unit was included in the Occupations Code. See TEX. OCC. 
CODE ANN. 8 1704.155 (Vernon 2001). The value of bonds that a licensee may write is based on the 
value of the security he or she has provided the county bail bond board. The Bexar County Bail 
Bond Board asks whether it may still consider an independent appraisal of real property that will 
provide security for the bail bond business, and if not, whether it may consider only the appraisal 
received from the county appraisal district in determining real property value.3 We conclude that 
the applicant for a license may still submit an independent appraisal of real property to the Bexar 
County Bail Bond Board, and the board may still consider the independent appraisal in determining 
the value of the real property.4 

‘See Act of May 13, 1999,76th Leg., R.S., ch. 388, 0 1, 1999 Tex. Gen. Laws 143 1,2277-91, 

*Compare Act of May 17,1989,71st Leg., R.S., ch. 951, $ 1,1989 Tex. Gen. Laws 4016,4017, with Act of 
May 13, 1999,76th Leg., R.S., ch. 388, 9 1, sets. 1704.001-.306, 1999 Tex. Gen. Laws 1431,2277-91. See also Act 
of May 13, 1999, 76th Leg., R.S., ch. 388, 6 6, 1999 Tex. Gen. Laws 1431,2439-40 (repealing article 2372-p of the 
Revised Civil Statutes. 

‘See Letter from Honorable Susan D. Reed, Bexar County Criminal District Attorney, to Honorable John 
Cornyn, Attorney General of Texas at 1 (Nov. 22,200O) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 

4House Bill 353 1, filed March 9,2001, is pending before the Seventy-seventh Texas Legislature and proposes 
(continued...) 
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Chapter 1704 of the Occupations Code establishes a county bail bond board in each county 
with a population of 110,000 or more and authorizes the creation of a board in a county with a 
population of less than 110,000. See TEX. OCC. CODE ANN. $8 1704.05 1, ,052 (Vernon 2001). The 
board is responsible for issuing licenses authorizing individuals and corporations to conduct a bail 
bond business. Id. 6 1704.101(5), (6), (7). The provision you inquire about applies to individual and 
not corporate applicants for licensure as bail bond sureties, and we will limit our discussion 
accordingly. 

To be eligible for a bail bond license, a person must, among other requirements, “possess the 
financial resources required to comply with Section 1704.160” of the Occupations Code, the 
provision establishing security requirements that a licensed bail bond surety must meet. See id. 
$9 1704.152(a)(3), .160; see also id. 8 1704.204 (surety required to pay judgment on forfeiture of 
bail bond). Section 1704.160 provides that an individual applicant for a license may (1) “deposit 
with the county treasurer a cashier’s check, certificate of deposit, cash, or cash equivalent” or (2) 
“execute in trust to the board” nonexempt real property that the applicant owns. Id. 
8 1704.16O(a)( 1). Each kind of security must have the minimum value required by statute, see id. 
4 1704.160(b), (c), and the total value of bail bonds that a licensee may execute is limited to a 
multiple of the amount of security deposited or executed under section 1704.160. See id. 
6 1 704.203.5 Thus, the value of the security provided by a licensee directly affects the total value 
of bail bonds that the licensee may issue. 

An applicant for licensure who intends to execute deeds to real property in trust to the board 
must provide certain inforrnation for each parcel. Among other information, the applicant must 
provide: 

a current statement from each taxing unit authorized to impose 
taxes on the property showing: 

(A) that there is no outstanding tax lien against the property; 
and 

(B) the net value of the property according to a current 
appraisal made by a real estate appraiser who is a member in good 

4(. . .continued) 
the following amendment to section 1704.160(c) of the Occupations Code: 

(c) The nronertv executed in trust under Subsection (a) ( 1) (B) must be valued 
in the amount indicated by the appraisal district in which the propertv is located. 

‘See Act of May 25,1999,76th Leg., R.S., ch. 1096,§ 1,1999 Tex. Gen. Laws 3962. This act amends former 
article 2372p-3, subsections 6(g) and (h), of the Revised Civil Statutes, which is now section 1704.203 of the 
Occupations Code, and adds subsections 6(i) through (k) to former article 2372p-3 without reference to its repeal and 
nonsubstantive revision by the 76th Texas Legislature as chapter 1704 of the Occupations Code. An amendment to a 
statute that is repealed by a code is preserved and given effect as part of the code provision that amended the statute. 
See TEX. GOV’T CODE ANN. 9 3 11.03 l(c) (Vernon 1998). 
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standing of a nationally recognized professional appraiser society or 
trade organization that has an established code of ethics, educational 
program, and professional certification program. 

TEX. Oct. CODE ANN. 0 1704.155(2) (Vernon 2001). 

Under former article 2372p-3, when an application was conditionally approved, an applicant 
planning to use real property as security was required to execute deeds to real property in trust to the 
board “which property shall be valued in the amount indicated on an appraisal by a real estate 
appraiser” with the qualifications that section 1704.155(2) requires for the appraiser for the taxing 
unit! The bill that adopted the Occupations Code omitted the italicized language on valuing real 
property that was included in former article 2372p-3. Under chapter 1704 of the Occupations Code, 
when an application is conditionally approved, an individual applicant who wishes to use real 
property as security must “execute in trust to the board each deed to the property listed on the 
application.” TEX. Oct. CODE ANN. 9 1704.16O(a)( 1) (V emon 2001). There is no reference in 
section 1704.160 or any other provision of chapter 1704 to valuing the property in the amount 
indicated on an appraisal by a real estate appraiser. Despite the apparently inadvertent omission of 
this language, we must give effect to chapter 1704 as adopted by the legislature. See Fleming Foods 
of Tex., Inc. v. Rylander, 6 S.W.3d 278,286 (Tex. 1999). 

We turn to the questions you submit on behalf of the Bexar County Bail Bond Board. You 
ask whether there is still any statutory basis for considering an individual bondsman’s independent 
appraisals of real property executed in trust to the board for the purpose of determining property 
value. See Request Letter, supra note 3, at 1. If not, you ask whether a county bail bond board is 
now required to use the taxing unit’s valuation as submitted by an applicant under section 
1704.155(2) of the Occupations Code to determine real property values in setting bond limits. See 
id. 

Chapter 1704 of the Occupations Code assumes that the board will be able to determine the 
value of real property executed in trust to it. Section 1704.160(c) states that “[t]he total value of the 
property executed in trust . . . may not be less than $50,000,” or may “not be less than $10,000 in 
a county with a population of less than 250,000.” TEX. OCC. CODE ANN. 8 1704.160(c) (Vernon 
2001). Before a hearing on an application for licensing, the board or its representative “shall 
determine whether the applicant . . . possesses the financial resources to comply with Section 
1704.160.” Id. 8 1704.157(l); see id. 0 1704.152 (individual must possess financial resources 
required to comply with section 1704.160 to be eligible for a license). A license holder may not 
execute bail bonds in a total amount that exceeds a multiple of the value of the security deposited 
or executed by the license holder under section 1704.160. See id. 0 1704.1 60.7 At any time, 
moreover, a license holder may increase his or her limit on bail bonds by depositing or executing 

%ee Act of May 17, 1989,71st Leg., R.S., ch. 951, 3 1, 1989 Tex. Gen. Laws 4016,4017 (emphasis added) 
(amending section 6(f)(2) of former article 2372p-3, Revised Civil Statutes). 

‘See Act of May 25, 1999,76th Leg., R.S., ch. 1096, fj 1, 1999 Tex. Gen. Laws 3962; see also supra note 5. 
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additional security. See id. 8 1704.203(d); see also id. 0 1704.206 (licensee must deposit or execute 
additional security if a final judgment on forfeiture of bail bond is paid from existing security). For 
these provisions to have effect, the board must be able to ascertain the value of the real property. 

The board may not require the applicant to submit an independent appraisal of his or her real 
property, because it has no authority to impose requirements in addition to statutory requirements 
on applicants for licensure as bail bond sureties. See Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 
S.W.2d 214,216 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1980, no writ) (board could not require applicants 
for licensure to file letter of credit in the amount of $100,000); Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0128 
(1999) (board may not require corporate surety to furnish a letter of credit for each of its licensed 
agents in the county); Tex. Att’y Gen. LO-97- 102, at 2 (board may not require individual applicant 
to provide either a title opinion or title insurance for real property conveyed in trust). Nor may the 
board obtain an independent appraisal of the property. See Walstad v. Dallas County Bail Bond Bd., 
996 S.W.2d 3 14, 3 17 (Tex. App.-Dallas 1999, no pet.) (board has no authority to obtain an 
independent appraisal of property submitted by applicant). 

While the board lacks statutory authority to require an applicant for licensure to submit 
independent appraisals of real property, the applicant is not barred from voluntarily submitting 
evidence of the value of his or her property, including an appraisal by an independent appraiser. The 
board may consider that information in determining the value of the real property to serve as 
security, pursuant to its authority to determine whether the applicant possesses the necessary 
financial resources and to conduct a hearing on the application after making this determination. See 
TEX. Oct. CODE ANN. 8s 1704.157(l), .158(a) (Vernon 2001). During the hearing, the board may 
submit to the applicant or the applicant’s agent questions relevant to its decision on the application, 
and the applicant may present oral and documentary evidence. See id. 6 1704.158(b). The grant of 
power to conduct hearings and make determinations is a grant of adjudicative power, which is 
distinguished from the board’s grant of rule-making or legislative power. See Deckard, 604 S. W.2d 
at 216-17 (administrative powers of county bail bond board). See generally Garcia-Marroquin v. 
Nueces County Bail Bond Bd., 1 S.W.3d 366,374 (Tex. App.- Corpus Christi 1999, no pet.); Harris 
County Bail Bond Bd. v. Burns, 790 S.W.2d 862, 864 (Tex. App.-Houston [ 14th Dist.] 1990, writ 
denied). Thus, while the board may not exercise its rule-making power to impose additional 
qualifications or requirements upon the applicant, it may, in the exercise of its adjudicative power, 
consider evidence relevant to the applicant’s compliance with the qualifications established by 
statute. Accordingly, if an individual bondsman voluntarily provides a county bail bond board with 
independent appraisals of real property executed in trust to the board, the board may consider this 
information in determining the value of the property. But see supra note 4. In view of our answer 
to your first question, we need not answer your second question. 
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SUMMARY 

Absent statutory authority, a county bail bond board may not 
require an applicant for licensing to submit an independent appraisal 
of real property to be executed in trust to the board as security for 
writing bail bonds .8 The applicant for a license may voluntarily 
submit to a county bail bond board an independent appraisal or other 
evidence of the value of his or her property, and the board may 
consider the independent appraisal or other evidence in determining 
the value of the applicant’s real property. 

Yo s ve truly, 

4&!!!! 
JOIfN CORNYN 
Attorney General of Texas 

ANDY TAYLOR 
First Assistant Attorney General 

CLARK KENT ERVIN 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN D. GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General - Opinion Committee 

8House Bill 3 53 1, filed March 9,200 1, is pending before the Seventy-seventh Texas Legislature and proposes 
the following amendment to section 1704.160(c) of the Occupations Code: 

(c) The proper@ executed in trust under Subsection (a) ( 1) (B) must be valued in 
the amount indicated by the appraisal district in which the property is located. 


