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Dear Mr. Rodriguez: 

Under section 232.041 (b) of the Local Government Code, a commissioners court must issue 
notice of an application to revise a subdivision plat. You ask if a county may charge an applicant 
the costs to issue that notice.’ We conclude that a county may not do so because a commissioners 
court lacks express authority to charge for such costs, and implied authority is insufficient. 

To provide a context for your inquiry, we discuss the power of a county and the statute at 
issue, section 232.041of the Local Government Code, in that order. It is settled law that a county 
has only those powers specifically conferred by the constitution or by statute. See Canales v. 
Laughlin, 214 S.W.2d 451, 453 (Tex. 1948). As we stated in LO-98-118, a county must have 
specific authority to charge a fee. See Tex. Att’y Gen. LO-98-l 18, at 1. As a result, implied 
authority is an insufficient basis for a county to charge a fee. See id.; see also Tex. Att’y Gen. Op. 
No. M-346 (1985) at 3-4. Thus, if a commissioners court is not expressly authorized to charge a 
fee on behalf of a county, it may not do so. 

Under subchapter B of chapter 232 of the Local Government Code, a person with residential 
subdivided land subject to the subdivision controls of the county where the land is located may make 
a written application to the county commissioners court for perrnission to revise the plat filed with 
the county clerk. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 4 232.041 (a) (Vernon 1999). An application to 
revise a plat is subject to approval by the commissioners court. See id. 5 232.041(b). Before 
approving an application, the commissioners court must provide notice of the application in a 
newspaper of general circulation. See id. (stating that the notice must include the time and location 
that the court will consider the application and any protests to the revision of a plat and state the 
publishing requirements). Further, the commissioners court must provide notice to nondeveloper 
owners by “certified or registered mail, return receipt requested, at the owner’s address in the 
subdivided tract . . . [i]f all or part of the subdivided tract has been sold to nondeveloper owners.” 

‘See Letter from Honorable JosC R. Rodriguez, El Paso County Attorney, to Honorable John Comyn, Texas 
Attorney General, at 1 (Nov. 7,200O) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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Id. While detailed and expansive, subchapter B of chapter 232 of the Local Government Code does 
not contain a fee provision to replat a subdivision. CJ id. $5 232.028(g) (Vernon Supp. 2001) 
(allowing a commissioners court to impose a fee for a certificate for a subdivision that straddles the 
extraterritorial jurisdiction line of a municipality); 232.0305 (Vernon 1999) (allowing a 
commissioners court to impose fees upon subdividers of property for certain inspections). 

You ask if a county may impliedly charge a fee to cover the commissioners court’s expenses 
to issue notice under section 232.041(b). See Request Letter, supra note 1, at 2. In your letter, you 
point out that, although a county has a statutory duty to provide notice under section 232.041(b), 
“there is no express provision that allows a county to require the applicant to cover the costs of 
issuing such notice.” Id. But you rely on the general rule that express authority is not needed to 
issue an order if it is reasonably necessary for a commissioners court to act in accordance with 
statutory or constitutional authority. See id. Based on this rule, you assume that a county may 
impliedly charge a fee. See id. We disagree. First, as we have said, our prior opinions establish that 
implied authority is not sufficient authority to charge a fee and that such authority must be express. 
Second, even if implied authority could be sufficient to charge a fee in some cases, we do not believe 
that subchapter B of chapter 232 of the Local Government Code implies this authority. A 
commissioners court may accomplish its statutory duty to issue notice without charging an applicant 
for the costs of issuing the notice. 

While section 118.011 (c) of the Local Government Code provides a county clerk with 
authority to charge and collect a reasonable fee “for performing other duties prescribed or authorized 
by statute for which a fee is not prescribed,” it does not provide the necessary authority for a 
commissioners court to charge the costs of notice here. TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 0 118.01 l(c) 
(Vernon Supp. 2001). As we stated earlier, it is settled law that express authority is required for a 
court to charge a fee and that implied authority is insufficient. Section 118.011 (c) expressly 
authorizes a county clerk-not the commissioners court-to charge a reasonable fee for performing 
duties prescribed by statute. This statue does not authorize a county clerk to charge a fee for a duty 
imposed on the commissioners court or for duties the clerk may perform on behalf of the 
commissioners court. While the county clerk is the clerk of the commissioners COUI%,~ we do not 
believe a clerk’s authority to charge a reasonable fee extends to a commissioners court. Rather, an 
authorizing statute must plainly state that a commissioners court may charge a reasonable fee. When 
the legislature intends for a commissioners court to have the authority to charge a fee, it expressly 
provides that authority. See, e.g., id. 80 383.027(a) (Vernon 1999) (noting that a county may require 
a petitioner for a county development district to pay costs of notice associated with the formation 
of district); 235.005 (providing a commissioners court with authority to develop a fee schedule, 
setting and charging fees, for inspection and issuance of a building permit under chapter 235 of the 
Local Government Code); 38 1.003(c) (authorizing a commissioners court to collect fees if the court 
contracts “with a local workforce development board for . . . services authorized by Chapter 2308, 
Government Code”); TEX. GOV’T CODE ANN. 8 1473.232 (Vernon 2000) (authorizing a 
commissioners court to impose and collect fees for services and information provided to others for 

*See TEX. CONST. art. V, 0 20. 
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use of the county crime detention facility). Allowing a county clerk to charge fees under this statute 
would expand section 118.011 (c) to permit counties to charge an unlimited number of fees through 
their county clerk. See Glasscock Underground Water Conservation Dist. v. Pruitt, 915 S.W.2d 577, 
581 (Tex. App.-El Paso 1996, no pet.) (requiring courts to consider consequences of statutory 
construction); TEX. GOV’T CODE ANN. $9 3 11.023(5) (Vernon 1998) (construing statutes, a court 
may consider the consequences of a particular construction); 3 11.021 (Vernon 1998) (presuming 
intent for a just and reasonable result in the enactment of a statue). In the absence of any precedent, 
we decline to construe section 118.011 (c) expansively. 

To conclude, while a commissioners court may have broad discretion over county business 
generally, a commissioners court may not impliedly charge fees. Here, there is no express authority 
for a commissioners court to charge a fee on behalf of a county. We therefore conclude that without 
express constitutional or statutory authority, a county may not charge an applicant for the costs of 
issuing notice of a plat revision. 
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SUMMARY 

Because it has no express constitutional or statutory authority 
to do so, a county may not charge an applicant for a plat revision for 
the costs of issuing notice of the proposed revision under Local 
Government Code section 232.041 (b). 

Yo sve truly 
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