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Dear Mr. Curry: 

On behalf of the bail bond board in your county, you ask about the application of chapter 
1704 of the Occupations Code, regulating bail bond sureties, to individuals who inherit the bail bond 
business of a deceased relative.* Specifically, you ask whether recently enacted section 
1704.152(c)(2), which exempts some survivors from certain licensing eligibility requirements, 
excepts those individuals from any other requirements of chapter 1704. See TEX. Oct. CODE ANN. 
9 1704.152(c)(2) (V emon 2002). We conclude that the exception is limited in scope to the work- 
experience and course-work eligibility requirements for licensing and does not authorize any other 
exceptions to chapter 1704. 

A person may not act as a bail bond surety in a county unless the person holds a license under 
chapter 1704. See id. 9 1704.15 1 (“Except as provided by Section 1704.163, a person may not act 
as a bail bond surety in the county unless the person holds a license issued under this chapter.“). The 
only exception to the licensing requirement is for an attorney who executes a bail bond for a client. 
See id. § 1704.163. A person who wishes to be licensed under chapter 1704 must submit an 
application to the county bail bond board, which has the authority to review and grant or deny the 
application. See id. $5 1704.154 (license application), .157-.159 (board review of license 
applications). 

Section 1704.152 specifies that to be eligible for a license, an individual must: 

(a) . . . . 

(1) be a resident of this state and a citizen of the United States; 

‘Letter from Honorable Tim Curry, Tar-rant County Criminal District Attorney, to Honorable John Cornyn, 
Texas Attorney General (Oct. 3,200l) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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(2) be at least 18 years of age; 

(3) possess the financial resources required to comply with 
Section 1704.160, unless the individual is acting only as agent for a 
corporation holding a license under this chapter; and 

(4) have, in the two years preceding the date a license application 
is filed: 

(A) at least one year of continuous work experience in the 
bail bond business; and 

(B) completed at least eight hours of continuing legal 
education in criminal law courses or bail bond law courses that are 
approved by the State Bar of Texas and that are offered by an 
institution of higher education accredited by the state. 

Id. 5 1704.152(a). The legislature added the subsection (a)(4) work-experience and course-work 
eligibility requirements in the last session, in Senate Bill 1119. In the same bill, the legislature also 
made an exception to those eligibility requirements, providing in subsection (c) of section 1704.152: 

(c) Subsection (a)(4) does not apply to the issuance of an original 
license: 

(1) in a county before the first anniversary of the date a board is 
created in the county; or 

(2) to an individual who applies to operate the bail bond business 
of a license holder who has died if the individual is related to the 
decedent within the first degree by consanguinity or is the decedent’s 
surviving spouse. 

Id. 9 1704.152(c); see also Tex. S.B. 1119,77th Leg., R.S., ch. 1262,§ 3, sec. 1704.152,2001 Tex. 
Sess. Law Serv. 2839 (amending section 1704.152 by adding subsections (a)(4) and (c)). 

You ask about newly-added subsection (c)(2) of section 1704.152, which excepts from the 
work-experience and course-work eligibility requirements of subsection (a)(4) “an individual who 
applies to operate the bail bond business of a license holder who has died if the individual is related 
to the decedent within the first degree by consanguinity or is the decedent’s surviving spouse.” TEX. 
Oct. CODE ANN. 9 1704.152(c)(2) (V emon 2002). You ask, in essence, whether subsection (c)(2) 
is limited to excepting a deceased licensee’s relative from the work-experience and course-work 
requirements of subsection (a)(4), or whether a bail bond board may also except such an individual 
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from other chapter 1704 requirements. See Request Letter, supra note 1, at 2. You ask, for example, 
if a deceased licensee’s relative may continue to enter into surety bonds under the license of the 
deceased and whether he or she may be excepted from other licensing requirements and may use the 
deceased licensee’s bond writing ratio, which is based in part on how many years a surety has been 
licensed, see TEX. OCC. CODE ANN. 8 1704.203 (Vernon 2002). See Request Letter, supra note 1, 
at 2-3. 

We conclude that subsection (c)(2) is limited to excepting the relative of a deceased licensee 
who applies for a license from the work-experience and course-work requirements of subsection 
(a)(4) and that a bail bond b oar d may not extend this exception by rule. 

First, subsection (c)(2) on its face provides relatives of deceased licensees’ with only very 
limited relief from the chapter 1704 regulatory scheme. It states that “[slubsection (a)(#) does not 
apply to the issuance of an original license. . . to an individual who applies to operate the bail bond 
business of a license holder who has died if the individual is related to the decedent within the 
first degree by consanguinity or is the decedent’s surviving spouse.” TEX. OCC. CODE ANN. 
8 1704.152(c)(2) (V emon 2002) (emphasis added). Furthermore, subsections (a)(4) and (c) were 
added to section 1704.152 in the same legislation, in the same section. See Tex. S.B. 1119, 77th 
Leg., R.S., ch. 1262, 5 3, sec. 1704.152,2001 Tex. Sess. Law Serv. 2839. Clearly, the legislature 
intended in subsection (c) to provide an exception only to the work-experience and course- 
work eligibility requirements set forth in subsection (a)(4). The legislative bill analyses are entirely 
consistent with this conclusion. See, e.g., SENATE RESEARCH CENTER, BILL ANALYSIS, Tex. S.B. 
1119, 77th Leg., R.S. (Apr. 9, 2001) (as Introduced) (“Provides that Subsection (a)(4) does not 
apply. . . to an individual who applies to operate the bail bond business of a license holder who has 
died if the individual is related to the decedent within the first degree by consanguinity or is the 
decedent’s surviving spouse.“) (emphasis added); Id. (June 19,200l) (as Enrolled) (same). 

Second, you suggest that the bail bond board in your county could extend the exception for 
relatives of deceased licensees to other chapter 1704 requirements pursuant to its rule-making 
authority. See Request Letter, supra note 1, at 2. It may not. Chapter 1704 provides that a county 
bail bond board may adopt rules “necessavy to implement this chapter.” TEX. OCC. CODE ANN. 
8 1704.101(4) (V emon 2002) (emphasis added). The rules suggested by your letter are contrary to 
chapter 1704 and therefore exceed the board’s rule-making authority. Chapter 1704 expressly 
requires any person who acts as a bail bond surety, with the exception of an attorney, to hold a 
license. See id. 8 1704.15 1 (“Except as provided by Section 1704.163, a person may not act as a bail 
bond surety in the county unless the person holds a license issued under this chapter.“). Section 
1704.152(c)(2) does not provide an exception to that absolute rule and cannot be construed to 
authorize a surviving relative to continue to enter into surety bonds under the license of the deceased. 
Indeed, the legislature’s inclusion of this exception in the chapter 1704 provision regarding 
eligibility for licensing indicates that the legislature contemplated that relatives who wish to continue 
bail bond businesses of deceased family members must apply to obtain their own licenses. 
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SUMMARY 

Section 1704.152(a) of the Occupations Code establishes 
eligibility requirements for individuals who apply to obtain a bail 
bond license from a county bail bond board. Recently enacted 
subsection (c)(2) of section 1704.152 excepts the relative of a 
deceased bail bond licensee from the work-experience and course- 
work requirements of subsection (a)(4). The new provision does not 
except the relative of a deceased bail bond licensee from any other 
requirements of chapter 1704 of the Occupations Code. A bail bond 
board may not by rule extend this exception for the relatives of 
deceased licensees to other chapter 1704 requirements. 
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