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Dear Mr. Alanis: 

Your predecessor in office requested our opinion as to whether a member of a school district 
board of trustees may serve as a county or precinct chair of a political party, or may be a candidate 
for the position of county chair. For the reasons set forth below, we conclude that a school district 
trustee may do so. 

Section 16 1.005 of the Election Code provides, in relevant part: 

(a) To be eligible to be a candidate for or to serve as a county or 
precinct chair of a political party, a person must: 

(1) be a qualified voter of the county; and 

(2) not be a candidate for nomination or election to, 
or be the holder oJ an elective office of the federal, 
state, or county government. 

TEX. ELEC. CODE AN-N. 4 161.005 (Vernon Supp. 2002) (emphasis added). Thus, in order to be 
eligible to serve as a county or precinct chair, or as a candidate for such position, an individual may 
not be, inter alia, a holder of “an elective office of the federal, state, or county government.” 
Accordingly, we must determine whether a school district trustee holds “an elective office of the 
federal, state, or county government.” 

Initially, we note that a prior opinion of this office issued in 1975 held that section 3 of article 
3.04 of the then-current Election Code, the predecessor statute to section 161.005, barred a mayor 
from serving as the county chair of apolitical party’s executive committee. Tex. Att’y Gen. Op. No. 
H-698 (1975) at 4. The relevant statute at that time, however, read as follows: 
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No one shall act as chairman or as member of any district, county or 
city executive committee of a political party who is not a qualified 
voter, or who is a candidate for public office, or who holds any office 
of profit or trust, either under the United States or this state, or any 
city or town in this state. 

Act of June 2, 1969, 61st Leg., R.S., ch. 878, 9 3, 1969 Tex. Gen. Laws 2662, 2664 (emphasis 
added). Another attorney general opinion found that a school district trustee, inter alia, held an 
office of trust under this state, and hence, was barred from serving as a political party chair. See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. H-876 (1976) at 2. 

Trustees of an independent school district hold elective office. See, e.g., TEX. EDUC. CODE 
ANN. $5 11.052 (Vernon Supp. 2002) (method of election of board of trustees in districts that use 
single-member districts); .059(b) (V emon 1996) (elections for trustees with three-year terms shall 
be held annually); .059(c) (elections for trustees with four-year terms shall be held biennially). 
Clearly, a school district trustee does not hold “an elective office of the federal government,” and 
is not an officer of the county government. “The trustees of an independent school district constitute 
a body corporate . . . .” Id. lj 11.15 l(a) (V emon 1996). “The trustees as a body corporate have the 
exclusive power and duty to govern and oversee the management of the public schools of the 
district.” Id. 5 11.151(b). A n independent school district is a “quasi-municipal corporation . . . 
entrusted with the duty of managing the schools to the extent of the power delegated . . . and is a part 
of the State Government.” Southwestern Broad. Co. v. Oil Ctr. Broad. Co., 210 S.W.2d 230,233 
(Tex. Civ. App.-El Paso 1947, writ refd n.r.e.); see also Univ. Interscholastic League v. Midwestern 
Univ., 255 S.W.2d 177, 183 (Tex. 1953) (public scl~ools are quasi-public entities and are subject to 
direct statutory control by the Legislature). “Under the Constitution, our public schools are 
essentially state schools, and authority to control their operation, except as otherwise prescribed, is 
included among the powers conferred upon the Legislature.” Mumme v. Marrs, 40 S.W.2d 3 1, 35 
(Tex. 193 1). Unquestionably, then, a school district trustee does not hold “an office of the county 
government.” The question that must be addressed is whether a school district trustee is “an officer 
of the state government.” 

As we have noted, judicial decisions have described the public school system as part of the 
“state government.” In WiZZis v. Potts, 377 S.W.2d 622 (Tex. 1964), the Texas Supreme Court held 
that “Members of the City Council [of home rule cities] are Officers under this state within the 
meaning of Art. III, Sec. 19 of our State Constitution.” Id. at 625. As this office stated in Letter 
Opinion 93-03 1, “[a]lthough Willis addressed article III, section 19 rather than article XVI, section 
40, the court specifically determined that the office of city council member is one which is held 
‘under this state. “’ Tex. Att’y Gen. LO-93-03 1, at 2. The opinion noted that, under the test of Willis 
v. Potts, a compensated school district employee holds “a position of profit under this state.” Id. 
In our opinion, however, it does not follow that, merely because a school district trustee holds an 
office “under this state,” he or she is thereby “an officer of the state government.” 
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In the first place, under Willis v. Potts, a county officer also holds an office “under this state.” 
If the meaning of “officer of the state government” is identical to holding an office “under this state,” 
then the inclusion of “office of county government” in section 161.005 of the Election Code would 
have been unnecessary. We are obliged to give effect to every sentence, clause, phrase, and word 
of a statute, if it is reasonable and possible to do so. Perkins v. State, 367 S.W.2d 140, 146 (Tex. 
1963). 

The only other statute that uses language similar to that found in section 161.005 of the 
Election Code is section 22.002 of the Government Code. It provides, in relevant part: 

(a) The supreme court or a justice of the supreme court may issue 
writs of procedendo and certiorari and all writs of quo warrant0 and 
mandamus agreeable to the principles of law regulating those writs, 
against a statutory county court judge, a statutory probate court judge, 
a district judge, a court of appeals or a justice of a court of appeals, 
or any officer of state government except the governor, the court of 
criminal appeals, or a judge of the court of criminal appeals. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 8 22.002(a) (Vernon Supp. 2002) (emphasis added). This provision has 
been construed by Texas courts on several occasions. More than a century ago, the predecessor of 
section 22.002(a) stated that the Supreme Court “may issue [various] writs . . . against any district 
judge or officer of the state government, except the governor of the state.” Travis County v. 
Jourdan, 42 S.W. 543 (Tex. 1897) (citing former article 946). In Betts v. Johnson, 73 S.W. 4 (Tex. 
1903), the Supreme Court declared: 

The words “officers of the state government’ are of a very indefinite 
meaning. All county and district officers are officers of the state 
government in a general sense, but we have held that they are not 
such within the meaning of the statute in question . . . . It would seem, 
however, that it was the purpose of the Legislature to include only 
such state officers as are charged with the general administration of 
state affairs, namely, the heads of the state departments. 

Id. at 4-5. Construing an amended version of this statute, a subsequent court said that “a State officer 
is one whose jurisdiction, duties and functions are coextensive with the State, and who receives his 
authority under the State laws and performs some of the governmental functions of the State.” Tex. 
Liquor Control Bd. v. Cont’Z Distilling Sales Co., 199 S.W.2d 1009, 1012 (Tex. Civ. App.-Dallas 
1947, writ ref d n.r.e). In 1999, the Supreme Court construed the present version of section 
22.002(a) and concluded: 

We have construed this phrase [“issue writs of mandamus against 
‘any officer of state government except the governor”‘] to refer, not 
to every State official at every level, but only to chief administrative 
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officers - the heads of State departments and agencies who are 
charged with the general administration of State affairs. 

(JC-0537) 

In re Nolo Press/Folk Law, Inc., 991 S.W.2d 768, 776 (Tex. 1999). 

In our view, the use of the term “officer of state government” in section 22.002(a) of the 
Government Code is sufficiently similar to the phrase “office of the . . . state . . . government” in 
section 161.005 of the Education Code that we can reasonably rely on the cases interpreting the 
former to construe the latter. We find therefore that a member of a school district board of trustees 
does not hold an “office of the state government.” Accordingly, he or she is not prohibited by 
section 16 1.005 of the Election Code from being a candidate for, or serving in the position of, county 
or precinct chair of a political party. 
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SUMMARY 

A member of a school district board of trustees does not hold 
an “office of the state government.” Accordingly, he or she is not 
prohibited by section 161.005 of the Election Code from being a 
candidate for, or serving in the position of, county or precinct chair 
of a political party. 
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