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Dear Mr. Davidson: 

You ask whether a sheriff in a county that does not have a bail bond board has the authority 
to post in the county jail a list of preapproved bondsmen. We conclude that a sheriff is not 
authorized to post such a list. 

You ask about the authority of a sheriff in a county that has not established a bail bond board 
under chapter 1704 of the Occupations Code. That chapter creates a board in each county with a 
population of 110,000 or more, and authorizes, but does not require, the establishment of a board in 
less populated counties. See TEX. OCC. CODE ANN. $0 1704.002-.052 (Vernon 2002). In a county 
with a bail bond board, only a person who holds a license from the board may act as a bail bond 
surety in the county, with the limited exception of an attorney who represents the person in the 
criminal case for which the bond is given. See id. 8 8 1704.15 1, .163. The sheriff must accept the 
bonds of sureties licensed by the bail bond board. See id. 9 1704.201. The bail bond board must 
post “in each court having criminal jurisdiction in the county, and shall provide to each local official 
responsible for the detention of prisoners in the county, a current list of each licensed bail bond 
surety and agent of the bail bond surety in the county.” Id. 8 1704.1 OS(a). In addition, chapter 1704 
permits but does not require the posting of such a list in the county jail. See id. § 1704.105(b) (“A 
list of each licensed bail bond surety in a county may be displayed where prisoners are examined, 
processed, or confined.“). 

In a county without a bail bond board, the taking of bail bonds is generally governed by 
chapter 17 of the Code of Criminal Procedure. See id. 8 1704.002; see also Castaneda v. Gonzalez, 
985 S.W.2d 500,503 (Tex. App.-Corpus Christi 1988, no writ) (in county where no bail bond board 
has been created, chapter 17 of the Code of Criminal Procedure controls the taking of bail bonds in 
that county). As chapter 17 governs the taking of bail bonds in the county at issue, we examine its 
provisions in some detail. 



The Honorable Danny Buck Davidson - Page 2 (JC-0541) 

Chapter 17 authorizes an officer taking a bail bond to “require evidence of the sufficiency 
of the security offered.” TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 17.11,§ 1 (Vernon 1977). The sufficiency 
of the security offered by a surety is governed by articles 17.11 through 17.14. One surety shall be 
sufficient if 

such surety is worth at least double the amount of the sum for which 
he is bound, exclusive of all property exempted by law from 
execution, and of debts or other encumbrances; and that he is a 
resident of this state, and has property therein liable to execution 
worth the sum for which he is bound. 

Id. The officer taking the bail bond may require an affidavit attesting to the surety’s worth. Id. art. 
17.13. Article 17.14 provides that the officer may require further evidence “if the . . . officer taking 
the bail bond is not fully satisfied as to the sufficiency of the security offered . . . .” Id. art. 17.14. 
Under article 17.11, a person who has signed as a surety on a bail bond and is in default is 
disqualified to sign as a surety “so long as he is in default on said bond.” Id. art. 17.11,§ 2 (Vernon 
supp. 2002). 

Chapter 17 generally governs the taking of bail bonds on a bond-by-bond basis. A person 
acting as surety must be a Texas resident and offer sufficient security. See id. art. 17.11, § 1 (Vernon 
1977). A person is disqualified to act as surety on a bond if in default on a prior bond. See id. art. 
17.11,§ 2 (Vernon Supp. 2002). With these exceptions, chapter 17 does not set forth qualifications 
for sureties. While articles 17.11 through 17.14 give an officer taking a bail bond broad discretion to 
determine whether the security offered by a surety is sufficient, see Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-483 
(1998) at 6 (Code of Criminal Procedure articles 17.11,17.13 and 17.14 authorize sheriff taking bail 
bond to consider other bonds executed by surety), “chapter 17 does not require a person to obtain 
a license to be eligible to act as a surety nor does it authorize an officer taking a bond to require a 
surety to be licensed,” Tex. Att’y Gen. LO-98-105, at 2-3. Furthermore, the authority to assess the 
sufficiency of the security offered is vested in “[elvery court, judge, magistrate or other officer 
taking a bail bond,” TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 17.11, 0 1 (Vernon 1977); see also id. arts. 
17.20-.22 (provisions governing when a peace officer may set and take bail); chapter 17 does not 
vest any special authority in the sheriff. 

And importantly, the authority of an officer taking a bond under chapter 17 of the Code of 
Criminal Procedure is even more limited with respect to some corporate sureties. An officer taking 
a bond lacks authority under articles 17.11 and 17.13 to question the solvency of a corporate surety 
authorized to do business in Texas by the Department of Insurance. See Int ‘I Fid. Ins. Co. v. Sherzjjf 
ofDallas County, 476 S.W.2d 115 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1972, writ ref’d n.r.e.); see also Tex. 
Att’y Gen. Op. No. M-l 060 (1972) (article 17.11, section 1 does not limit total number or amount 
of bail bonds corporate surety may make). 

Both a judicial opinion and an opinion of this office have expressly concluded that these 
Code of Criminal Procedure provisions do not authorize a sheriff to adopt rules imposing a licensing 
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system for bail bond sureties akin to that set forth under chapter 1704 of the Occupations Code. See 
Castaneda v. Gonzalez, 985 S.W.2d 500 (Tex. App.-Corpus Christi 1998, no writ); Tex. Att’y Gen. 
LO-98-l 05. In Castaneda, the court noted that “[i]n counties where a bail bond board exists, the 
board may only adopt such rules as are authorized by and are consistent with statutory authority, and 
may not adopt rules which impose additional burdens, conditions, or restrictions in excess of or 
inconsistent with statutory provisions.” Castaneda, 985 S.W.2d at 504 (citing Tex. Fire & Cas. Co. 
v. Harris County Bail Bond Bd., 684 S.W.2d 177,178 (Tex. App.-Houston [ 14th Dist.] 1984, writ 
refd n.r.e); Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 S.W.2d 214, 216 (Tex. Civ. App.-San 
Antonio 1980, no writ)). An officer taking bail bonds under chapter 17 of the Code of Criminal 
Procedure “is prohibited from adopting rules which exceed statutory authority in the same way bail 
bond boards” governed by chapter 1704 of the Occupations Code are limited to adopting rules 
authorized by and consistent with chapter 1704. Castaneda, 985 S.W.2d at 504. 

The court in Castaneda concluded that the sheriffs authority to require evidence of the 
sufficiency of the security offered by bondsmen under articles 17.11 and 17.14 authorized the sheriff 
to require bondsmen to fill out an application form. See id. at 503. However, the sheriff lacked 
authority to impose substantive requirements not authorized by articles 17.11 and 17.14: 

The rules requiring bondsmen to accept suspension of their authority 
to write bonds when in litigation concerning forfeitures and agree to 
indemnify the Sheriff for expenses and attorney fees in any litigation 
with him are unrelated to the sufficiency of the security offered, and, 
therefore, the Sheriff has no authority to impose these requirements 
under articles 17.11 and 17.14. Similarly, there is no authority for the 
Sheriff to require the pledging of certain collateral. Under article 
17.14, if the Sheriff is not satisfied with the sufficiency of the security 
offered, further evidence shall be required. To require bondsmen to 
actually pledge collateral, as the Sheriff seeks to do in this case, goes 
beyond the statutory authority to require further evidence, and is 
therefore impermissible. 

Id. (citation omitted). 

You ask whether a sheriff is authorized by chapter 17 to post in the county jail a list of 
preapproved bondsmen. You explain that bondsmen in your county submit “an application for proof 
of sufficiency of security” to the county sheriff.’ The list ofpreapproved bondsmen “is derived from 
the application process.” Request Letter, supra note 1, at 2. The sheriff supplies inmates with this 
list and local telephone books: “Inmates are not limited to the list and may contact any person, 
attorney, firm, company, surety, or bondsman they wish.” Id. at 1. 

‘Letter from Honorable Danny Buck Davidson, Crirninal District Attorney, 123d Judicial District, to Honorable 
John Comyn, Texas Attorney General, at 1 (received Feb. 27, 2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 
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We conclude that the posting of such a list exceeds the authority of a sheriff under chapter 
17. Clearly, chapter 17 authorizes an officer taking a bond to require proof of the sufficiency of 
security offered by the bondsmen, proof that the officer could require in the form of an application. 
See Castaneda, 985 S.W.2d at 503 (“The rule requiring bondsmen to fill out an application form is 
permissible under the Sheriffs authority to require evidence of the sufficiency of the security offered 
by bondsmen.“). Arguably, chapter 17 might authorize a sheriff to preapprove bondsmen on a 
voluntary basis, provided that the officer taking a bond from a preapproved bondsman verifies 
that the bondsman’s security is still sufficient, see, e.g., TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 17.11, 
89 l- 2 (Vernon 1977 & Supp. 2002) (“any person who has signed as a surety on a bail bond and is 
in default thereon shall thereafter be disqualified to sign as a surety so long as he is in default on said 
bond”), and provided that those who have not been preapproved are not precluded from executing 
bonds. 

But no provision in chapter 17 expressly authorizes a sheriff to provide a list of preapproved 
bondsmen to inmates, and we do not believe that this authority may be implied. Chapter 17 provides 
authority for the taking of bonds in individual cases; it does not address the sheriffs provision of 
information to inmates. Furthermore, as we have noted, a sheriff is not authorized to question the 
sufficiency ofa state-regulated corporate surety’s security. SeeInt ‘I Fid. Ins. Co., 476 S.W.2d at 120 
(sheriff “does not have any discretion in the determination of the sufficiency of the surety when the 
surety upon the bond tendered for approval is an insurance company authorized to-do fidelity and 
surety business in Texas”). A list of bondsmen whose security has been preapproved by the sheriff 
under chapter 17 would omit corporate sureties that might also be eligible to execute bonds in the 
county. By contrast, the list of licensed bail bond sureties that chapter 1704 of the Occupations Code 
permits to be displayed “where prisoners are examined, processed, or confined,’ includes every 
surety eligible to execute bail bonds in the county. See TEX. OCC. CODE ANN. $5 1704.105(b) (bail 
bond surety list), .152 (licensing requirements for both individuals and corporations qualified to 
write fidelity, guaranty, and surety bonds under the Insurance Code). 

In sum, chapter 17 of the Code of Criminal Procedure does not provide a statutory basis for 
a sheriff to provide a list of preapproved bondsmen to inmates. A sheriff has only those powers that 
are provided by the legislature. See TEX. CONST. art. V, 8 23 (sheriffs “duties, qualifications, 
perquisites, and fees of office[] shall be prescribed by the Legislature”). We have not located any 
other statute that expressly or impliedly provides such authority. The sheriffs position as the keeper 
of the county jail authorizes the sheriff to provide individuals who are arrested in the county and 
detained in the county jail with information that will enable them to contact potential bondsmen, to 
facilitate their release on bail. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 0 35 1.041 (Vernon 1999) (sheriff 
is the keeper of the county jail); see also TEX. CONST. art. 1, 8 11 (right to bail). The sheriff may 
provide detainees with telephone books and may compile and provide detainees with a 
comprehensive list of all persons who wish to execute bail bonds in the county. But the authority 
to provide information does not authorize a sheriff to provide information that distinguishes between 
preapproved and other potential sureties. Accordingly, we conclude that a sheriff is not authorized 
to post in the county jail a list of preapproved bondsmen. 
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SUMMARY 

A sheriff in a county that does not have a bail bond board is 
not authorized to post in the county jail a list of preapproved 
bondsmen. 
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