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Dear Mr. Cone: 

You ask about section 130.908 of the Local Government Code, which requires 
commissioners court approval of a commissioner’s expenditures “if a person other than [the] 
incumbent county commissioner is elected to the office of county commissioner of a county with a 
population of less than 50,000, during the time following the date the results of the official canvass 
of the election returns are announced.” TEX. LOC. GOV'T CODE ANN. 8 130.908 (Vernon 1999). We 
conclude that this provision applies after a person other than the incumbent commissioner has been 
elected to the office in the general election. We also conclude that it requires the commissioners 
court to preapprove the incumbent cornmissioner’s commitment of county funds. 

Section 130.908 provides as follows: 

If a person other than an incumbent county commissioner is 
elected to the office of county commissioner of a county with a 
population of less than 50,000, during the time following the date the 
results of the official canvass of the election returns are announced, 
the commissioners court must approve any expenditures by the 
incumbent county commissioner who was not reelected. 

Id. (emphasis added). This provision was enacted in 1991 as House Bill 1057. A bill analysis 
explains that “some counties have a fiscal year budget that ends on September 30, rather than 
December 3 1. Because the terms of county commissioners end December 3 1, defeated incumbents 
in some counties have used the last three months of their term to spend all of the money in the new 
fiscalyearbudget.” HOUSECOMM.ONCOI.JNTYAFFAIRS,BILLANALYSIS, Tex.H.B.l057,72dLeg., 
R.S. (1991). The purpose of the bill was to “require the commissioners court in a county with fewer 
than 50,000 people, to approve all spending by the incumbent county commissioner who was not 
reelected.” Id. 
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You first ask when section 130.908 applies. Specifically, you ask “[wlhether Section 
130.908.. . applies to an Incumbent County Commissioner that is not re-elected at the time of the 
Primary election or does it only apply to the General election.“* We gather that you ask about an 
incumbent commissioner who was either defeated or did not run for his or her party’s nomination 
for office in the primary election. You ask, in essence, whether section 130.908 applies once it is 
clear that an incumbent commissioner will not be reelected to office, or whether it applies only once 
a successor commissioner has been elected to office. We conclude that section 130.908 applies 
when a person other than the incumbent commissioner has been elected to the office in the general 
election. 

We construe section 130.908 according to its plain language. See Fitzgerald v. Advanced 
Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864,865 (Tex. 1999) (“[IIt is cardinal law in Texas that a court 
construes a statute, ‘first, by looking to the plain and common meaning of the statute’s words.“‘) 
(citing Liberty Mut. Ins. Co. v. Garrison Contractors, 966 S.W.2d 482,484 (Tex. 1998)). According 
to its plain language, section 130.908 is not triggered merely by the certainty that an incumbent 
commissioner will not serve another term. Rather, the requirements of section 130.908 are triggered 
when “a person other than an incumbent county commissioner is elected to the office of county 
commissioner.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 8 130.908 (Vernon 1999). The time period for 
approval of the commissioner’s expenditures begins “following the date the results of the official 
canvass of the election returns are announced.” Id. 

Section 130.908 will not apply until after the official canvass of the election returns for the 
office of county commissioner is announced following the general election. A person cannot be 
elected county commissioner as a result of a primary election. “A primary election is simply a means 
by which a political party nominates its candidate for the general election.” Moore v. Barr, 718 
S.W.2d 925, 927 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1986, no writ). “[T]o be elected to a public 
office, a candidate must receive more votes than any other candidate for the office.” TEX. ELEC. 
CODE ANN. 8 2.001 (Vernon 1986). “A candidate cannot receive any votes unless the general 
election is held.” Moore, 718 S.W.2d at 927. This is the case even if the person will run as an 
unopposed candidate in the general election, because chapter 2, subchapter C of the Election Code, 
which authorizes the governing body of a political subdivision to declare that an unopposed 
candidate has been elected to office, does not apply to elections for county officers. See TEX. ELEC. 
CODE ANN. $ 2.05 l(a) (suchapter C does not apply to an election of county officers), (b)(2) 
(requirements for subsection (a) must be met) (Vernon Supp. 2002). 

You also ask whether section 130.908 requires “prior approval of any expenditure by [an] 
incumbent County Commissioner who is not re-elected.” Request Letter, supra note 1, at 1. 
Generally, a commissioners court expends county funds according to the county budget and it does 
so as a body. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. chs. 111,113 (Vernon 1999 & Supp. 2002). And, 
as a general matter, commissioners acting in their individual capacity do not have the authority to 

‘See Letter from Honorable Tim Cone, Upshur County Criminal District Attorney, to Honorable John Cornyn, 
Texas Attorney General (Apr. 30,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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bind the county or to spend county funds. See, e.g., Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 45 1,455 (Tex. 
1948) (“individual commissioners have no authority to bind the county by their separate action”); 
Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0307 (2002) at 8-9 (cornrnissioners court must approve claim, invoice, 
or bill acting as a body in a public meeting), JC-0100 (1999) (county commissioner serving as ex 
officio road commissioner lacks authority to make purchases binding on county). Section 115.021 
of the Local Government Code directs that the commissioners court as a whole “shall audit and settle 
all accounts against the county and shall direct the payment of those accounts.” TEX. Lot. GOV’T 
CODE ANN. 5 115.02 1 (Vernon 1999); see also id. 5 113.064(a) (in county with county auditor, 
auditor must approve each claim, bill, or account before the meeting of the commissioners court). 

Section 130.908 provides that a commissioners court “must approve any expenditures by the 
incumbent county commissioner who was not reelected.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 8 130.908 
(Vernon 1999). Given that the Local Government Code generally requires a commissioners court 
to approve county expenditures and payments of claims against the county, we conclude that section 
130.908 contemplates a commissioners court’s advance approval before an incumbent commissioner 
may commit county funds. See City of Houston v. Clear Creek Basin Auth., 589 S.W.2d 671,681 
(Tex. 1979) (“It is apparent that in amending the statute, the legislature intended some change in the 
existing law, and this court will endeavor to effect the change.“); Am. Sur. Co. of N. Y. v. Axtell, 36 
S.W.2d 715,719 (Tex. 193 1) (legislature presumed to have intended some change to existing law 
when amendment was enacted and effect must be given to amendment). Furthermore, the statute, 
in using the word “must,” makes such advance approval a mandatory duty. See Helena Chem. Co. 
v. Wilkins, 47 S.W.3d 486, 493 (Tex. 2001) (“While Texas courts have not interpreted ‘must’ as 
often as ‘shall,’ both terms are generally recognized as mandatory, creating a duty or obligation.“); 
Wright v. Ector County Indep. Sch. Dist., 867 S.W.2d 863,868 (Tex. App.-El Paso 1993, no writ) 
(“The ordinary meaning of ‘shall’ or ‘must’ is of a mandatory effect, whereas the ordinary meaning 
of ‘may’ is merely permissive in nature.“); see also TEX. GOV’T CODE ANN. 8 3 11.016(3) (Vernon 
1998) (the term “‘must’ creates or recognizes a condition precedent”). How a commissioners court 
will comply with that duty, such as by limiting appropriations or requiring advance approval of 
individual expenditures, will depend upon the county’s spending procedures. 
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SUMMARY 

Section 130.908 of the Local Government Code applies after 
a person other than the incumbent commissioner has been elected to 
the office in the general election. It requires commissioners court 
approval of a commissioner’s expenditures “if a person other than 
[the] incumbent county commissioner is elected to the office of 
county commissioner of a county with a population of less than 
50,000, during the time following the date the results of the official 
canvass of the election returns are announced.” TEX. LOC. GOV’T 
CODE ANN. $130.908 (Vernon 1999). It requires the commissioners 
court to preapprove an affected incumbent commissioner’s 
commitment of county funds following the general election. 
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