
RECEIVED January 18,2002 
i JAN 18 2002 RECEIVED 

Am: Option Committet 
P.0. BOX 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 . 

Re: &May the hive&y of Texas System Board of Regents adopt a mandatory 
infiasbucture fee tit&t first obtainitlg legislative approval? 

Dear General Comyn: 

The purpose of this fetter is to request an opinion on whether the University 
of Texas System Board ofRegents may adopt a mandatory infrastructure fee 
without first obtaining legislative approval. 

On January IO, 2002, the President of the University of Texas at Austin 
recommended to the University of Texas System Board of Regents that a $230 
mandatory per student per -ester infhstructure fee k adopted. 
fee would be increased annually by HI. 

If adopted, the 
The proposed fee is to be considered by 

the University of Texas System Board of Regents at a February board meeting. 
Thus, the critical and emergency nature of #his request cannot be overstated, and 1 
urge you to give this request an expedited review. 

The proposed infktructure fee would be the largest fee increase ever 
proposed. Accorchg to University of Texas officials, the Board is authorized to 
adopt such a fee under Section 55.16(a) of the Texas Education Code. 



. . 

- The Honorable Joti Comyk 
. January IS, 2002 

Page TWO 

Section 55.16(a) states: 

Each board shall be authorized to ti and collect rentals, rates, 
and charges f&n students E& others for the occupancy, services, 
use, and/or availability of alL or any of its property, buildings, 
stmcturcs, activities, operations, OT other facilities as provided 
by this section 

It is my opinion that the plain language of Section 55.16(a), Education 
Code, does not authorize the board of an institution of higher education in this 
state to fk and collect fees to support the institution’s property or other 
components of its inf?astructtwe. Such a fee may be authorized only by the 
legislature. . = v 

I respectfully request & opinion on this issue. 

Jeff Wentwotih 


