
OFFICE ofthe ATTORNEY GENERAL 
GREG ABBOTT 

January 17,2003 

The Honorable John W. Segrest 
Criminal District Attorney 
McLennan County 
219 North 6th Street, Suite 200 
Waco, Texas 76701 

Opinion No. GA-001 1 

Re: Whether a county bail bond board is 
authorized to adopt a rule providing for the release 
of some of a license holder’s security when the 
license holder will continue to engage in the 
bonding business (RQ-0579-JC) 

Dear Mr. Segrest: 

You ask whether a county bail bond board is authorized to adopt a rule providing for the 
release of some of a license holder’s security when the license holder will continue to engage in the 
bonding business.’ If a bail bond board may adopt such a rule, you also ask whether the rule may 
provide for reasonable restrictions on the release of security, such as limits on the frequency of 
requests and the amounts that may be released. We conclude that a county bail bond board is 
authorized to adopt a rule providing for the release of some of a license holder’s security and that 
the rule may impose restrictions on the release of security. The rule may not permit a license holder 
to reduce the license holder’s security to an amount less than that required by section 1704.160 or 
section 1704.203 of the Occupations Code. See TEX. Oct. CODE ANN. 89 1704.160, 1704.203 
(Vernon 2003). 

In each county with a population of 110,000 or more, chapter 1704 of the Occupations Code 
creates a bail bond board, see id. 8 1704.05 1, which is charged with licensing and regulating bail 
bond sureties in the county, see id. 9 1704.101. With the exception of an attorney who acts as a 
surety for a client, a person may not act as a bail bond surety in a county unless the person 
has a license issued by the county bail bond board. See id. 9 5 1704.15 1 (licensing requirement), 
1704.163(a) (“Except as provided by this section, a person not licensed under this chapter may 
execute a bail bond or act as a surety for another person in any county in this state if the person: (1) 
is licensed to practice law in this state; and (2) represents the other person in the criminal case for 
which the bond was given.“). 

‘See Letter fromHonorable John W. Segrest, McLennan County Criminal District Attorney, to Honorable John 
Cornyn, Texas Attorney General (July 18, 2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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Your question involves the security a license holder must deposit with the county treasurer 
to secure the bail bonds the license holder will execute in the county. Section 1704.160 provides that 
once an individual’s or corporation’s application for a bail bond license has been conditionally 
approved by the board, the applicant must provide security by either depositing a cashier’s check, 
certificate of deposit, or cash with the county treasurer, or by executing in trust to the board deeds 
to real property. See id. 5 1704.16O(a)( 1) ( security for an individual), (2) (security for a corporation). 
An order conditionally approving an application becomes final on the date the applicant complies 
with the security requirements of section 1704.160. See id. 3 1704.159(b). 

Significantly, a license holder must maintain the amount of security required by section 
1704.160 during the time the person holds the license. See id. § 1704.160(i). A license holder’s 
security may not be worth less than $50,000. See id. 5 1704.160(b), (d). If a final judgment on a 
forfeiture of a bail bond is paid from the security deposited or executed by a license holder under 
section 1704.160, the license holder “shall deposit or execute additional security in an amount 
sufficient to comply with that section.” Id. § 1704.206. 

Under section 1704.203, the extent of a license holder’s authority to execute bonds depends 
upon the value of the security the license holder has deposited with the county treasurer or executed 
in trust to the board. For example, a license holder who holds a license originally issued before 
September 1, 1999 “may not execute, and a person may not accept from the license holder, a bail 
bond that, in the aggregate with other bail bonds executed by the license holder in that county, results 
in a total amount that exceeds 10 times the value of the security deposited or executed by the license 
holder under Section 1704.160.” Id. 5 1704.203(a). Subsection (f) provides different ratios for 
license holders who obtained their licenses on or after September 1,1999. See id. 5 1704.203(f)(l)- 
(4). A license holder, “at any time, may increase the limits prescribed by this section by depositing 
or executing additional security.” Id. § 1704.203(d). 

Chapter 1704 does not provide a mechanism for a license holder to withdraw security except 
when the license holder ceases to engage in the bonding business. Under section 1704.2 10, a license 
holder may withdraw “the security deposited or executed under Section 1704.160, and the security 
shall be returned to the license holder” if the license holder ceases to engage in the bonding business, 
ceases to maintain the license, and presents a release by the board. See id. 9 1704.2 lO(a)( 1). 
Additionally, a license holder is not entitled to withdraw the security unless “no judgment or bond 
liability, actual or potential, is outstanding against the license holder.” Id. 5 1704.210(a)(2). 
Furthermore, a license holder will not necessarily receive the full amount deposited or executed 
under section 1704.160: 

(b) The security returned to a license holder under Subsection 
(a) is equal to the amount of security deposited or executed under 
Section 1704.160 minus the amount of security: 

(1) depleted under Section 1704.204(b) to pay a 
judgment; and 
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(2) necessary to secure any unexpired obligation on 
a bail bond executed by the license holder. 

Id. 8 1704.210(b). 

You explain that your question involves the following situation: “[A] bail bondsman has 
excess bonding authority, and wishes to obtain a release of the excess security rather than increase 
his bonding to the extent of that authority.” Request Letter, supra note 1, at 1. By “excess bonding 
authority,” you mean that the value of the bonds executed by the bondsman falls short of the amount 
the bondsman could execute based on the amount of security the bondsman has deposited. The 
bondsman may need the security for other purposes, such as tax liabilities, and asks the board to 
release some of it. In light of this situation, you ask two questions: 

Does a bail bond board have authority to pass a rule providing 
for or to otherwise authorize the release of security in excess of that 
needed to meet the ratio of security to the outstanding bond 
obligations of a bondsman where the bondsman is not ceasing to act 
as a bail bondsman, still maintains a license, and/or has outstanding 
bonds (even if at a level well below the bonding authority established 
by the ratio)? 

If the answer to the first question is in the affirmative, must 
the bail bond board do so if requested by a bondsman, or may they 
enact rules that provide reasonable restrictions on release, such as 
limiting the frequency of requests and amounts of reduction? 

Id. at 2-3. 

We conclude that a county bail bond board is authorized to adopt a rule providing for the 
release of some of a license holder’s security. The rule may limit the conditions under which a board 
will release security. The board rule may not authorize the release of security that would reduce the 
license holder’s total security to an amount less than that required by section 1704.160 or to an 
amount that would violate the applicable bond to security ratio established by section 1704.203. 

Chapter 1704 authorizes a countybail bond board to “exercise powers incidental or necessary 
to the administration of this chapter”; to “supervise and regulate each phase of the bonding business 
in the county”; and to “adopt and post rules necessary to implement this chapter.” TEX. Oct. CODE 
ANN. 5 1704.101 (Vernon 2003). This authority is not unlimited, however. Courts have held that 
a bail bond board may adopt only such rules as are authorized by and are consistent with statutory 
authority, and may not adopt rules which impose additional burdens, conditions, or restrictions in 
excess of or inconsistent with statutory provisions. See Garcia-Marroquin v. Nueces County Bail 
Bond Bd., 1 S.W.3d 366, 372 (Tex. App.-Corpus Christi 1999, no pet.); Tex. Fire & Cas. Co. v. 
Harris County Bail Bond Bd., 684 S.W.2d 177, 178 (Tex. App.-Houston [ 14th Dist.] 1984, writ 
refd n.r.e.); Bexar County Bail Bond Bd. v. Deckard, 604 S.W.2d 214, 216 (Tex. Civ. App.-San 
Antonio 1980, no writ). 
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A rule allowing the release of security to a license holder who will continue to engage in the 
bonding business falls within chapter 1704’s broad grant ofpower to a bail bond board to adopt rules 
and to “supervise and regulate each phase of the bonding business in the county.” TEX. OCC. CODE 
ANN. 8 1704.101(3) (Vernon 2003). Furthermore, nothing in chapter 1704 precludes a bail bond 
board from adopting such a rule. Chapter 1704 does not expressly provide for the release of security 
except when a license holder will cease to engage in the bonding business and cease to maintain the 
license. See id. 5 1704.2 1 O(a)( 1). We do not believe, however, that the express authority to release 
security to a license holder who will cease to engage in the bonding business precludes a bail bond 
board from adopting a rule permitting the release of some of a license holder’s security under other 
circumstances. 

We note, however, that two provisions govern how much security a license holder must 
maintain and thereby limit a bail bond board’s authority to adopt a rule providing for the release of 
security. First, a license holder must maintain the amount of security required by section 1704.160 
until the person ceases to maintain the license. See id. § 1704.160(i) (“A license holder must 
maintain the amount of security required by this section during the time the person holds the 
license.“); see also id. 8 9 1704.252( 15) (“After notice and hearing, a board may revoke or suspend 
a license if the license holder . . . fails two or more times to maintain the amount of security required 
by Section 1704.160 . . . . “), 1704.253(a) (“A board shall immediately suspend a license if the license 
holder fails to maintain the amount of security required by Section 1704.160. A board is not 
required to provide notice or a hearing before suspending a license under this subsection. A license 
suspended under this subsection shall be immediately reinstated if the license holder deposits or 
executes the amount of security required by Section 1704.160.“). Thus, a board rule may not 
authorize the release of security that would reduce the license holder’s total security to an amount 
less than that required by section 1704.160. Second, under the ratios established by section 
1704.203, a license holder’s authority to execute bonds (and a person’s authority to accept a bond 
from a license holder) is limited by the amount of security the license holder has deposited or 
executed under section 1704.160 and any amounts the license holder has added pursuant to section 
1704.203(d). See id. 5 1704.203(a), (f) ( ra ios ; see also id. 9 1704.203(d) (permitting license holder t ) 
to deposit or execute additional security). By implication, section 1704.203 limits the authority of 
a bail bond board to adopt a rule that would reduce a license holder’s security to an amount whereby 
the bonds executed by the license holder would exceed the applicable bond to security ratio 
established by section 1704.203. 

In answer to your second question, a bail bond board that adopts a rule providing for the 
release of security may impose “reasonable restrictions on release, such as limiting the frequency of 
requests and amounts of reduction.” Request Letter, supra note 1, at 3. Chapter 1704 does not 
provide a license holder who will continue to engage in the bonding business with any entitlement 
to the release of security. Thus, reasonable restrictions on the release of security would not impose 
on license holders additional burdens, conditions, or restrictions in excess of or inconsistent with 
chapter 1704, and would be within the bail bond board’s power granted in chapter 1704 of the 
Occupations Code. 
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SUMMARY 

A county bail bond board is authorized to adopt a rule 
providing for the release of some of a license holder’s security. 
Such a rule may impose reasonable restrictions on the release of 
security. The rule may not permit a license holder to reduce the 
license holder’s security to an amount less than that required by 
section 1704.160 or section 1704.203 of the Occupations Code. See 
TEX. Oct. CODE ANN. $9 1704.160,1704.203 (Vernon 2003). 
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