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Dear Senator Fraser: 

You ask whether a river authority is a “state agency” under section 572.002 of the 
Government Code, and whether a river authority must comply with the notice requirement of section 
669.003(2) of the Government Code.’ 

You explain that your question relates “to a river authority and its ability to enter into a 
contract with its General Manager or Executive Director.” Request Letter, supra note 1, at 1. 
Section 669.003 of the Government Code provides in pertinent part that a state agency “may not 
enter into a contract with the executive head of the state agency” unless its governing body (i) votes 
to approve the contract in an open meeting, and (ii) notifies the Legislative Budget Board of the 
terms of the proposed contract not later than the fifth day before the date of the vote. TEX. GOV’T 
CODE ANN. 5 669.003(l)-(2) (Vernon Supp. 2003). 

Because chapter 669 defines the term “state agency” by reference to section 572.002 of the 
Government Code, see id. 5 669.001(2), you first ask if a river authority falls under that provision’s 
definition of state agency. See Request Letter, supra note 1, at 1. Second, and more specifically, 
you ask if a river authority must comply with the section 669.003(2) notice requirement. See id. 

In construing these provisions, we attempt to give effect to the legislature’s intent. See 
Mitchell Energy Corp. v. Ashworth, 943 S.W.2d 436,438 (Tex. 1997). To do that, we construe the 
statutes according to their plain language. See RepublicBank Dallas, N.A. v. Interkal, Inc., 691 
S.W.2d 605, 607-08 (Tex. 1985). Words and phrases that have acquired a technical or particular 

‘Letter from Honorable Troy Fraser, Chair, Senate Committee on Business and Commerce, Texas Senate, to 
Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (Apr. 24,2003) ( on 1 e with Opinion Committee) [hereinafter Request f 1 
Letter]. 
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meaning, whether by legislative definition or otherwise, must be construed accordingly. See TEX. 
GOV’T CODE ANN. $ 311 .Ol l(b) (Vernon 1998) (Code Construction Act). 

Chapter 669 incorporates the section 572.002 definition of “state agency,” see id. 

5 669.001(2), which in turn defines the term to mean 

(A) a department, commission, board, office, or other agency that: 

(i) is in the executive branch of state government; 

(ii) has authority that is not limited to a geographical portion of the 
state; and 

(iii) was created by the Texas Constitution or a statute of this state; 

(B) a university system or an institution of higher education as 
defined by Section 6 1.003, Education Code, other than a public junior 
college; or 

(C) a river authority created under the Texas Constitution or a 
statute of this state. 

Id. 8 572.002( 10) (Vernon Supp. 2003) (emphasis added). Because this provision specifically 
includes a river authority within the definition of “state agency,” a river authority is a state agency 
for purposes of chapter 669. 

In contrast to chapter 669, the legislature has expressly excluded a river authority from the 
section 572.002( 10) definition of “state agency” in other contexts. See id. $9 656.101(l) (Vernon 
Supp. 2003) (“‘State agency’ and ‘state employee’ have the meanings assigned by Section 572.002 
except that the terms do not include a river authority or an employee of a river authority.“) 
(emphasis added), 668.001 (“In this chapter, ‘state agency’ has the meaning assigned by Section 
572.002 except that the term does not include a river authority.“) (emphasis added). 

According to its plain language, a river authority is a state agency for purposes of chapter 
669. Because a river authority is a state agency governed by section 669.003, a river authority may 
not enter into a contract with an executive head2 unless it provides notice of the terms of the 
proposed contract to the Legislative Budget Board as required by section 669.003(2). See id. 
8 669.003(2) ( re q uiring state agency to not@ “the Legislative Budget Board, not later than the fifth 
day before the date of the vote, of the terms of the proposed contract”). 

‘See TEX. GOV’T CODE ANN. 9 669.001( 1) (Vernon Supp. 2003) (“‘E xecutive head of a state agency’ means 
the director, executive director, commissioner, administrator, chief clerk, or other individual who is appointed by the 
governing body of the state agency or by another state or local officer to act as the chief executive or administrative 
officer of the agency and who is not an appointed officer.“). 
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SUMMARY 

A river authority is a “state agency” under section 572.002 of 
the Government Code, and accordingly it must comply with the 
notice requirement of section 669.003(2) of the Government Code. 
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