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Dear Mr. Burtner: 

You ask whether the sheriff of Lamar County may contract with an apartment complex 
personally to provide security services. As you explain the matter, the sheriffs “duties would 
include enforcing criminal trespass, and other criminal misdemeanor and felony statutes.“* 

Your letter notes that a similar issue is addressed in Attorney General Opinion JM-57 (1983), 
which disapproved a proposed contract between Fort Bend County and a homeowners’ association 
for the provision of four deputy constables to “‘devote substantially all of their working time”’ to 
law enforcement duties within the area covered by the homeowners’ association; the association was 
to pay the deputies’ salaries to the county. Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-57 (1983) at 2 (citation 
omitted). The opinion found the proposed contract void: 

It is our opinion that a county sheriff or constable may not, through 
a contract executed by the commissioners court, contract away or 
restrict his discretionary duty regarding the appointment, assignment, 
and deployment of deputy peace officers. 

Id. at 3. It followed the reasoning of Clear Lake City Water Auth. v. Clear Lake Utils. Co., 549 
S.W.2d 385 (Tex. 1977) that a governmental body may not “by contract or otherwise, bind itself in 
such a way as to restrict [the] free exercise of [its] governmental powers.” Clear Lake, 549 S.W.2d 
at 391. 

Sections 35 1.061 and 35 1.062 of the Local Government Code, adopted after the issuance of 
Opinion JM-57, would, as you put it, seem to “specifically overrule and authorize what Attorney 
General Opinion JM-57 . . . said was impermissible.” Request Letter, supra note 1, at 2.2 Section 
35 1.061 authorizes a commissioners court to “contract with a nongovernmental association for the 

‘Letter from Honorable Mark Burtner, Lamar County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney 
General, at 1 (Mar. 18,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 

*See Act of May 1, 1987,7Oth Leg., R.S., ch. 149, $ 1, 1987 Tex. Gen. Laws 707, 1146. 
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provision of law enforcement services by the county on a fee basis,” TEX. LOC. GOV'T CODE ANN. 
5 35 1.061 (Vernon 1999), and section 35 1.062 determines the appropriate fee structure. See id. $ 
35 1.062. However, an opinion of this office following the enactment of the statutory predecessor 
of sections 35 1.061 and 35 1.062 found that statute unconstitutional as an improper delegation of 
official authority to a private entity: 

Under a contract authorized by [the statute], a nongovernmental body 
could insist that deputies assigned to patrol its property remain there, 
even if the public interest would be better served by their deployment 
elsewhere. The statute is not a legislative limit on the sheriffs 
discretion, but a legislative attempt to authorize a private entity to 
control the sheriffs discretion. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-509 (1986) at 4. Having determined that the statute “is not a valid 
exercise of legislative power,” Opinion JM-509 concluded that its enactment “does not alter the 
conclusion of Attorney General Opinion JM-57.” Id. 

Even were we to revisit the conclusions of Attorney General Opinions JM-509 and JM-57, 
however, Local Government Code section 35 1.061 would not authorize the contract you describe. 
By its terms, section 35 1.06 1 gives contracting authority to the commissioners court, not the sheriff. 
See TEX. Lot. GOV'T CODE ANN. 8 35 1.061 (Vernon 1999). The statute here follows the ordinary 
rule that “the general power to make contracts binding upon the county belongs to the commissioners 
court.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0214 (2000) at 7. The sheriff, insofar as he is sheriff, is given 
no authority to enter into such a contract by section 35 1.06 1. 

Moreover, Attorney General Opinion JM-57 does not address the precise issue at hand 
because it addresses the sheriff’s authority to enter into a contract with a private entity with respect 
to deployment of the sheriffs deputies. By contrast, you ask about the sheriffs authority to enter 
into a contract with a private entity to exercise his own law enforcement authority, which raises 
separate issues. 

The sheriff is an elected officer in whom the political power of the state is vested. A 
“sovereign function of the government is conferred” upon him which he exercises “for the benefit 
of the public largely independent of the control of others.” Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 
S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). The sheriff is vested with discretion as to the deployment of his 
office’s resources. See Weber v. City of Sachse, 591 S.W.2d 563,567 (Tex. Civ. App.-Dallas 1979, 
writ dism’d). He may not contract away the exercise of that discretion. See Clear Lake, 549 S.W.2d 
at 391. Such resources include his own law enforcement authority. To the extent any such contract 
would impermissibly bind his discretion by obliging him to provide security services at the behest 
of, and solely to, any private individual or entity, the sheriff would not be able to enter into it. 

Finally, we note that the arrangement you have described to us is distinguishable from a 
security services agreement between a private entity and a peace officer who performs such services 
while off duty, an activity recognized by chapter 1702 of the Occupations Code, the Private Security 
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Act. C’ State ex rel. Hightower v. Smith, 671 S.W.2d 32’35 n.1 (Tex. 1984) (contrasting sheriffs 
arrangement for additional patrols to be made by on-duty deputies of apartment complex providing 
him with rent-free apartment with “usual arrangement where an officer agrees to provide ofS-duty 
security in return for compensation”). A deputy sheriff, for example, does not have the power to 
affect the sheriff’s decision as to the deputy’s deployment and does not contract away any 
governmental authority by working for a private entity during his off-duty hours. As this office 
noted in Attorney General Opinion DM-2 12 (1993), unlike the sheriff, a deputy is not independently 
vested with such power. “A deputy sheriff is still an agent of the sheriff and subject to the orders 
of the sheriff.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-212 (1993) at 5, citing NaiZZ v. State, 129 S.W. 630, 
631 (Tex. Crim. App. 1910). 
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SUMMARY 

The sheriff of Lamar County may not enter into a contract 
which would oblige him to provide security services at the behest of, 
and solely to, a private apartment complex. 
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