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Dear Representative Swinford: 

You ask about the validity of a charter provision that permits a home-rule city to amend its 
charter by ordinance.’ Though this office generally refrains from construing municipal charters and 
ordinances, we do so when, like here, the question is whether a charter provision or ordinance is in 
conflict with state or federal law. Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0217 (2004) at 4-5. 

Your question concerns the charter for the City of Dumas (the “City”). A letter to you from 
the Dumas city manager states that in 1993 the City’s voters, “in a duly called city charter 
amendment election, approved an amendment to the home rule charter which purports to give the 
city commission the authority to amend the charter by ordinance:“* As a result, the City’s charter 
now reads in relevant part: 

Amendments to the charter may be framed and proposed as (a) in the 
manner provided by law, or (b) ~by ordinance ofthe city commission 
containing the full text of the proposed amendment and effective 
upon adoption, or(c) by recommendation of a charter commission by 
ordinance, or (d) by petition of 25 percent or more of the registered 
voters of the city. 

City of Dumas Letter, supra note 2, at 1. The City has used this provision to amend the charter by 
ordinance on one occasion, in 1995, “to establish the current system of staggered, three-year terms 
for city eommissioners.” Id. at l-2. Thus, the City asks the following two questions: 

‘Letter from Honorable David Swinford, Chair, Committee on State Affairs, Texas House of Representatives, 
to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas (Oct. 27, 2005) (on tile with the Opinion Committee, aI& 
available af hitp:Nwww.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

ZLetter i?om Vince DiPiazza, City Manager, City of Dumas, to Honorable David Swinford, Chair, Committee 
on State Affairs, Texas House of Representatives, at 1 (Sept. 30,2005) (attached to the Request Letter) [hereinafter City 
of Dumas Letter]. 
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1) 1s the provision in the city charter granting authority to the city 
commission to amend the charter by ordinance legal? 

2) If the referenced provision is illegal, what does that do to the 
subsequently enacted charter provision establishing terms of offtce 
for the city commission? 

Id. at 2. 

The City is a home-rule municipality, see id. at 1 (questioning the validity of an amendment 
to its home-rule charter), and as such it “is empowered to adopt or amend its charter in any manner 
in which it may desire, consistent and in accordance with the state constitution and the general laws 
ofthis State.” Burch v. City ofSanAntonio, 518 S.W.2d 540,543 (Tex. 1975); see TEX. CONST. art. 
XI, $5 (authorizing and governing the creation of home-rule municipalities). Article XI, section 5 
of the Texas Constitution authorizes home-rule municipalities, “by a majority vote of the qualzj?ed 
voters of said city, at an election held for that purpose, [to] adopt or amend their charters.” TEX. 
CONST. art. XI, § 5 (emphasis added). That is, this provision’s language requires that each 
amendment to a city charter be submitted to city voters at an election called for that purpose. See 
TEX. Lot. GOV'T CODE ANN. $5 9.004, ,005 (Vernon 1999) (implementing article XI, section 5 
requiring charter amendments to be submitted to city voters). Here, the charter was amended to 
permitthe Cityto amendits charterwithout submitting proposed amendments to the qualifiedvoters, 
which amendment contradicts the plain language of the constitution. Thus, in answer to your first 
question, the City charter provision granting authority to amend the charter by ordinance is invalid 
because it is inconsistent with the constitutional requirement that all charter amendments be adopted 
by a majority of a city’s qualified voters. 

The City also asks about the effect on the charter amendment adopted by ordinance providing 
for staggered terms for its commissioners-if the amendment by ordinance provision is invalid. 
See City of Dumas Letter, supra note 2, at 2. Municipal laws inconsistent with state law are void 
ab initio. City of Wink v. GrzyJth Amusement Co., 100 S.W.2d 695, 698 (Tex. 1936). The City 
therefore had no authority in 1995 to amend by ordinance the commissioners’ term limits. See id. 
at 698. Consequently, the City’s charter was not amended in 1995; rather, the charter continues to 
mandate commissioners’ term limits as it did prior to the invalid 1995 amendment. No validating 
legislation changes this result. See Majhew v. Town of Sunnyvale, 774 S.W.2d 284, 296 (Tex. 
App.-Dallas 1989, writ denied) (validation statutes may not cure constitutional defects). 
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SUMMARY 

An amendment to a home-rule city charter that purports to grant 
authority to the city to amend its charter by ordinance is void because 
it is inconsistent with article XI, section 5 of the Texas Constitution, 
which requires all charter amendments to be approved by a majority of 
qualified voters in the city. Thus, a charter amendment adopted by 
ordinance is invalid. 
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