
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

October 31,2006 

The Honorable Joel D. Littlefield 
Hunt County Attorney 
Post Office Box 1097 
Greenville, Texas 75403-1097 

OpinionNo. GA-0480 

Re: Whether a deputy sheriff may use a county 
patrol vehicle to perform off-duty security work 
@Q-0482-GA) 

Dear Mr. Littlefield: 

You inform us that Hunt County “deputy sheriffs working off duty security used county 
patrol vehicles, in the course and scope of that off duty employment, without reimbursing the county 
for the use of the county patrol vehicle.“’ Consequently, you ask four questions about the authority 
of a deputy sheriff to use the county’s vehicle in this manner. Request Letter, supra note 1, at 1. 
Specifically, you ask: 

(1) May a deputy sheriff who is engaged in working off duty 
(security) employment, use a county patrol vehicle in the course and 
scope ofthat offduty (security) employment, without reimbursing the 
county for the use of the county patrol vehicle? 

(2) May a Sheriff allow a deputy sheriff, who is engaged in 
working off duty (security) employment, to use a county patrol 
vehicle in the course and scope of that off duty (security) 
employment, without providing reimbursement to the county for the 
use of the county patrol vehicle? 

(3) Should reimbursement of the county vehicle be required 
for its use in the above, which individual or agency sets the amount 
to be reimbursed to the county for its use-the sheriff or the 
commissioner’s court? 

‘Letter from Honorable Joel D. Littlefield, Hunt County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney General 
of Texas at 1 (Apr. 26, 2006) (on file with the Opinion Committee, also availabfe af http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafier Request Letter]. 
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(4) May the Commissioner’s Court prevent patrol vehicles, 
which were assigned to the sheriffs office, from being used in off 
duty (security) employment by deputy sheriffs? 

Id. at l-2. Because your first two questions raise related questions of law, we treat them together, 

Article III, section 52(a) of the Texas Constitution provides that the “[llegislature shall have 
no power to authorize any county to lend its credit or to grant public money or thing of value in 
aid of, or to any individual, association or corporation whatsoever.” TEX. CONST. art. III, $52(a). 
This provision is not violated if the public receives consideration for granting a thing of value. Tex. 
Mun. League Intergov’tl Risk Pool v. Tex. Workers’ Comp. Comm’n, 74 S.W.3d 377, 383 (Tex. 
2002). This provision, moreover, does not prohibit a grant of a public thing of value that incidentally 
benefits a private party if the grant is made to accomplish a legitimate public purpose. Walker v. City 
of Georgetown, 86 S.W.3d 249,260 (Tex. App.-Austin 2002, pet. denied). To satisfy this public 
purpose exception, the grant’s predominant purpose must be to accomplish a public purpose, not to 
benefit private parties; there must be public control over the assets to ensure that the public purpose 
is accomplished and to protect the public’s investment; and the public must receive a return benetit. 
Tex. Mun. League Intergov’tl RiskPool, 74 S.W.3d at 384. 

A sheriff is required to conserve the peace within the sheriffs county. See TEX. CODE CRLM. 
PROC. ANN. art. 2.17 (Vernon 2005). Because no statute prescribes the manner in which a sheriff 
is to conserve the peace, it is for the sheriff, in the exercise of reasonable discretion, to determine 
howbestto accomplishthisduty. Weberv. CityofSachse, 591 S.W.2d563,567(Tex.App.-Dallas 
1979, writ dism’d). The patrol vehicles allocated to a sheriff by a commissioners court are tools to 
be used by the sheriff to perform the sheriffs law enforcement duties. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0158 (2004) at 4 (“The sheriff’s vehicles belong to the county, which acts through its 
commissioners court.“). By extension, then, a sheriff has discretion over the vehicles allocated to 
the sheriff, including the discretion to determine how the sheriffs deputies are to use those vehicles 
in providing law enforcement within the county. 

But a sheriff is bound by the constitution and other laws of this state. See T&x. Lot. GOV'T 
CODE ANN. 5 85.001(c) (Vernon Supp. 2006) (requiring sheriff to take official oath). Texas 
Constitution article III, section 52(a), and the case law interpreting that article, circumscribes a 
sheriffs discretion over county patrol vehicles, but it leaves to the sheriff the authority to permit the 
use of the county’s patrol vehicles in a manner that satisfies the public purpose doctrine, subject to 
judicial review. See Barrington v. Cokinos, 338 S.W.2d 133, 142 (Tex. 1960) (“[A] court has no 
right to substitute its judgment and discretion for the judgment and discretion of the governing body 
upon whom the law visits the primary power and duty to act.“). Therefore, in answer to your first 
two questions, the sheriff may authorize deputy sheriffs to use county patroi vehicles during off-duty 
security employment without the deputies reimbursing the county for that use only if the 
predominant purpose ofthe off-duty use is to conserve the peace within the county, the sheriff retains 
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control over the vehicles in a manner that ensures the peace will be conserved, and the county 
actually receives this public benefit.’ 

You next ask: “Should reimbursement of the county vehicle be required for its use in the 
above, which individual or agency sets the amount to be reimbursed to the county for its use-the 
sheriff or the commissioners court?” Request Letter, supra note 1, at 2. This question presupposes 
that, for circumstances in which the sheriff determines that use of the county patrol vehicle does not 
accomplish a legitimate public purpose, a deputy may use the vehicle as long as the county is 
reimbursed for such use. This presupposition is incorrect. 

It is well established that a sheriff has no authority to enter into contracts binding the county 
except where specifically authorized by statute. Anderson v. Wood, 152 S.W.2d 1084, 1085 (Tex. 
194 1). We have found no statute that authorizes a sheriff to bind the county in a lease of its vehicles 
to deputy sheriffs for the deputies to use in a private capacity. Therefore, the sheriff may not set the 
amount of money that would reimburse the county for the use of its vehicles because that would be 
a contract term. And a commissioners court, although it is the entity with jurisdiction over all county 
business, ‘&x. CONST. art. V, 5 18(b), and “although [it] may exercise broad discretion in conducting 
county business, the legal basis for any action taken must be grounded in the constitution or 
statutes.” Guynes v. Galveston County, 861 S.W.2d 861, 863 (Tex. 1993) (citation omitted). 
Consequently, a commissioners court’s authority to contract on behalf ofthe county is limited to that 
authority conferred either expressly or by necessary implication by the constitution and the laws of 
this state. Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0085 (2003) at 2. As it is with a sheriff, we can find no 
statute that expressly authorizes a commissioners court to lease the county’s personal property in 
this way. Indeed, Local Government Code chapter 263, which specitically authorizes a 
commissioners court to sell or lease county property under certain conditions, makes no provision 
for the lease of county personal property in the manner described here. See TEX. LOC. GOV’T CODE 
ANN. 33 263.001-,251 (Vernon 2005). Thus, a commissioners court may not lease the county’s 
vehicles to the county’s deputy sheriffs to use in a private capacity. Cf: Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0085 (2003) at 4-5 (determining that a commissioners court could sell county-owned dirt 
provided that the dirt fell under a Local Government Code chapter 263 provision authorizing a 
county to sell surplus property). Accordingly, we need not answer your question as to who 
determines reimbursement amounts, because the county may not lease its vehicles for private use 
in the first place. 

You last ask: “May the Commissioner’s Court prevent patrol vehicles, which were assigned 
to the sheriffs office, from being used in off duty (security) employment by deputy sheriffs?” 
Request Letter, supva note 1, at 2. 

‘We note that Government Code section 6 12.005 requires the gowning body ofapolitical subdivision to insure 
its law enforcement officers against liability to third persons arising out of the officer’s operation of a vehicle owned, 
leased, or otherwise controlled by the political subdivision “at any time that the officer is authorized to operate the 
vehicle, including times that the officer is authorized to operate the vehicle while off duty.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 
612.005(b) (Vernon 2004). 
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“It is the law in Texas that an elected officer occupies a sphere of authority, which is 
delegated to him by the Constitution and laws, within which another officer may not interfere or 
usurp.” Renken v. Harris County, 808 S.W.2d222,226 (Tex. App.-Houston [14thDist.] 1991, no 
writ). Based on this statement of the law, this office has said: 

A commissioners court, which sets the budgetary priorities of 
a county and can decide generally how much of the county’s funds to 
dedicate to each of the county’s purposes, has thereby a considerable 
ability to shape the ways in which an elected county official uses the 
resources of his office. But it cannot make those decisions for him. 
It may, in effect, tell that official what resources it will place at his 
disposal. But it may not micro-manage his decisions as to the use of 
those resources. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0214 (2000) at 3. And, as a court has elaborated, “[a] sheriff is under 
as much obligation to conduct his office lawfully as is the commissioners’ court its duties.” Tammt 
County v. Smith, 81 S.W.2d 537, 538 (Tex. Civ. App.-Fort Worth 1935, writ refd). Thus, the 
sheriff, and not the commissioners court, is responsible for seeing that the sheriffs deputies use 
patrol vehicles only for lawful purposes. 
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SUMMARY 

Article III, section 52(a) of the Texas Constitution prohibits 
the state and its political subdivisions from granting a thing of value 
for private use. An exception is made where the grant’s predominant 
purpose is to accomplish a public ~purpose, not to benefit private 
parties; where there is public control over the assets to ensure that 
the public purpose is accomplished and to protect the public’s 
investment; and where the public receives a return benefit. Thus, ~a 
sheriff may authorize the sheriffs deputies to use county patrol 
vehicles for off-duty employment without reimbursing the county 
only if the predominant purpose is to conserve the peace within the 
county, the sheriff retains control over the vehicles in a manner that 
ensures the peace will be conserved, and the county actually receives 
this public benefit. 

There is no authority for a sheriff or a commissioners court to 
contract with a deputy sheriff to guarantee reimbursement to the 
county for the deputy’s private use of a county patrol vehicle. Thus, 
neither a sheriff nor a commissioners court may set a rate for 
reimbursement. 

The sheriff, and not the commissioners court, is responsible 
for seeing that the sheriffs deputies use patrol vehicles only for 
lawful purposes. 

Very truly yours, 

Attorn w eneral of Texas 

RENT C. SULLIVAN 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Daniel C. Bradford 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


