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Subchapter H of chapter 271 of the Local Government Code authorizes a governmental entity 
to use various alternative delivery methods for the construction of certain projects and sets forth the 
procurement procedures for those methods. See TEx. Loc. GOV'T CODE ANN. §§ 271.111-.121 
(Vernon 2005 & Supp. 2009). Section 271.118 of subchapter H authorizes the construction 
manager-at-risk] method and prescribes the specific procedures a governmental entity must follow 
"[i]n using that method and in entering into a contract for the services of a construction manager-at­
risk." Id. § 271.118(a) (Vernon Supp. 2009).2 You ask "whether ... 271.118(d) prohibits a company 
from being selected as a Construction Manager at Risk for a City project if a related company has 
been chosen as the City's project manager and design engineer on the project.,,3 

While you specifically ask about subsection 271.118(d), it is subsection 271.118(c) that 
addresses the selection of the "design engineer" in relation to the selection of a construction 

'''A construction manager-at-risk is a sole proprietorship ... or other legal entity that assumes the risk for 
construction ... of a facility at the contracted price as a general contractor and provides consultation to the governmental 

entity regarding construction during and after the design of the facility." TEx. Loc. GOy'T CODE ANN. § 271.118(b) 
(Vernon Supp. 2009). 

2"A contract entered into or an arrangement made in violation of ... subchapter [H] ... is void[,]" and "[a] court 
may enjoin performance of a contract made in violation of this subchapter." ld. § 271.112(f). 

'Request Letter at I (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). While you ask about "project 
manager," you do not explain the term's meaning, and section 271.118 does not use that term. See TEx. Lac. GOy'T 

CODE ANN. § 271.118 (Vernon SUpp. 2009). Thus, we limit our discussion to the related company's role as a design 
engineer. 
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manager-at-risk. See id. § 271. 11 S(c). "Before or concurrently with selecting a construction 
manager-at-risk," subsection 271.l1S(c) requires a governmental entity to select or designate an 
engineer or architect (the "design engineer") who prepares the construction documents for the 
project and is responsible for complying with chapters 1001 and 1051 of the Occupations 
Code, which govern the practice of engineering, architecture, and related practices. See id. 
§ 271.11S(c); TEx. Oce. CODE ANN. §§ 1001.001-.604 (Vernon 2004 & Supp. 2009) (chapter 1001); 
id. §§ 1051.00 1-.S0 1 (chapter 1051). Subsection (c) prohibits "the governmental entity's engineer, 
architect, or construction manager-agent for a project" from serving as the constructionmanager-at­
risk "unless the engineer or architect is hired to serve as the construction manager-at-risk under a 
separate or concurrent procurement conducted" as provided by subchapter H. TEx. Loc. GOy'T 
CODE ANN. § 271.11S(c) (Vernon Supp. 2009) (emphasis added). Thus, subsection (c) expressly 
permits the same entity to serve as the design engineer and as the construction manager-at-risk if 
hired pursuant to separate procurement processes. See Leland v. Brandal, 257 S.W.3d 204, 206 
(Tex. 200S) ("If the statute's language is unambiguous, its plain meaning will prevail."). If the same 
entity may serve in both capacities pursuant to separately procured contracts, it logically follows that 
the statute does not prohibit related entities from serving as the design engineer and as the 
construction manager-at-risk. 

Subsection 271.l1S(d) requires a governmental entity to "provide or contract for, 
independently of the construction manager-at-risk, the inspection services, the testing of construction 
materials engineering, and the verification testing services necessary for acceptance ofthe facility." 
TEx. Loc. GOy'T CODE ANN. § 271.11S(d) (Vernon Supp. 2009). The governmental entity must 
select such service providers in accordance with section 2254.004 of the Government Code. See id.; 
see also TEx. GOy'T CODE ANN. § 2254.004 (Vernon 200S) (setting forth procurement procedures 
for contracting for professional services of an architect, an engineer, or a surveyor). Subsection 
271.11S( d) does not address the selection of the design engineer in relation to the selection of the 
construction manager-at-risk. 

Accordingly, in response to your specific question, we conclude that neither subsection 
271.11S( c) nor subsection 271.11S( d) prohibits selection of a company as a construction manager-at­
risk for a city project if a related company has been selected pursuant to a separate procurement 
process as the design engineer for the project. 
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SUMMARY 

Neither subsection 271.1 18(c) nor subsection 271.1 18(d) of 
the Local Government Code prohibits selection of a company as a 
construction manager-at-risk for a city project if a related company 
has been selected pursuant to a separate procurement process as the 
design engineer for the project. 
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