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You ask whether Texas law permits a private retail establishment, such as a fast food 
restaurant, to charge an itemized and disclosed "service fee" in connection with a consumer 
purchase. i You provide an example in which the fee, in a fixed amount of 37 cents, is printed on the 
customer's receipt as "Svc Fee," and a sign placed on the consumer's side of the cash register states 
the following: "37¢ Service Fee on all Sales over $10." Request Letter at 1. 

A provision of the Finance Code prohibits the imposition of a "surcharge on a buyer who 
uses a credit card for an extension of credit instead of cash, a check, or a similar means of payment." 
TEX. FIN. CODE ANN. § 339.001(a) (West 2006). You do not suggest that the service fee at issue is 
limited to consumers who pay with a credit card. In addition, you do not point us to any provision 
of statutory or constitutional law that would prohibit the imposition of an itemized and disclosed 
service fee on consumer transactions by a private retail establishment, nor have we found any such 
prohibition. Moreover, the Texas Supreme Court has recognized, "[a]s a fundamental matter, [that] 
Texas law recognizes and protects a broad freedom of contract." NAFTA Traders, Inc. v. Quinn, 
339 S.W.3d 84, 95 (Tex. 2011). If, however, a service fee is not itemized and disclosed to the 
consumer in advance of the transaction, the consumer may not be contractually bound to pay the fee. 
See Effel v. McGarry, 339 S.W.3d 789, 792 (Tex. App.-Dallas 2011, pet. denied) (stating that 
parties to a contract "must assent to the same thing in the same sense at the same time"; their "assent 
must comprehend the whole proposition"; and "the agreement must comprise all the terms which 
they intend to introduce into it"). See also Fort Worth Indep. Sch. Dist. v. City of Fort Worth, 
22 S.W.3d 831, 846 (Tex. 2000) (providing that "a contract is legally binding only if its terms are 
sufficiently definite to enable a court to understand the parties' obligations"). 

iLetter from Honorable Jim Jackson, Chair, House Comm. on judiciary & Civil Jurisprudence, to Honorable 

Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. (Jan. 10,2012), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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We conclude that no statute or constitutional provision prohibits a private retail establishment 
in Texas from charging an itemized and disclosed "service fee" on a consumer transaction, provided 
that the fee is not limited to the use of a credit card. If, however, the fee is not itemized and 
disclosed to the consumer in advance of the transaction, the consumer may not be contractually 
bound to pay it. 2 

2you do not ask, and we do not consider, whether state and local sales taxes must be collected on the "service 
fee." 
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SUMMARY 

No statute or constitutional provision prohibits a private retail 
establishment in Texas from charging an itemized and disclosed 
"service fee" on a consumer transaction, provided that the fee is not 
limited to the use of a credit card. If, however, the fee is not itemized 
and disclosed to the consumer in advance of the transaction, the 
consumer may not be contractually bound to pay it. 
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