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Dear Represent&e Stiles: 

You have requested our opinion as to whether article XVI, section 65 of the Texas 
Constitution the “resign to run- provisiq is triggered in particular circumstances. 
Article XVI, section 65 provides in pertinent part: 

mf any of the officers named herein shah amtounce their candidacy, 
or shall in fact become~a candidate, in any GenH SpecieJ or 
Primary Election, for any office of profit or trust under the laws of 
this State or the United States other than the office then held, at any 
time when the Unexpired term of the officethen held shsll exceed-one 
(1) year, such atmouncement or such candidacy shag constitute an 
automatic resignation of the office then held . . . . 

You pose a situation in which 

the following statement, whether stated verbally in public or 
contained in in letter to prospective supporters constitutes an 
“announcement” for purposes of section 65 if it is uttered or 
published when over one year remains in that officer’s term: “If the 
current county judge resigns or decides not to seek re-election, I will 
seriously consider running for county judge.” 

Article XVI, section 65 becomes operative whenever an individual, holding any 
office named therein, “announce[s)” his or her “cendidacy.“1 Smce we have found no 
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cases or opinions that consider the meaning ‘of this expression, we base our decision upon 
logic and common sense. 

In determining what wnstiMes an “amrouncement of ~andidacy,~ it seems evident 
thlltthep- t consideration must be the impression one’s statement makes upon his 
auditors and potential voters. If a reasonable person may conclude after hearing the 
skement that the individual intends, without qualification, to run for the office in 
question, we believe that the individual may be said to have “announce[d] his or her 
candidacy.” 

We now turn to the speciiic %tatement” you have submitted for our consideration 
The individual states only that he “will seriously consider running for county judge.“~ 
Whatever else the statement denotes, it absolutely fails to indicate that the individual 
intends, without qualification, to stand for the office in question. “Consider” means “to 
contemplate mentally, fix the mind upon; to think over, meditate or reflect on, bestow 
attentive thought upon, give heed to, take note of.” III OXFORD ENGLISH DKXIONARY 
767 (2d ed. 1989) “Seriously” means “with earnest thought or application; with serious 
intent; in eamest, earn-, with graviw, not lightly, superEcially, or jocosely.” XV id. at 
16. Without regard to the “if’ clause contabxd in the statement, we can state with 
wrtainty that a statement which promises merely to “seriously consider” running for an 
office may not reasonably be viewed as constituting an announcement of candidacy for 
that office. 

You also ask whether an officeholder who “decides to run for another office 
instead of seeking re-ektion” is Uprohiiited from using campaign contributions for the 
campaign for that other office that were given to the officeholder on the assumption that 
the officeholder would run for re-election.” 

The Election Code does not restrict the use of campaign contributions to 
expenditures for a particular political campaign. It prohibits their expenditure prior to the 
appointment of a campaign treasurer, Elec. Code 8 253.031; and it proscribes their 
personal use, id. $253.035. “%rsonal use” is defined to exclude payments made “in 
connection with activities as a candidate or in connection with the performance of duties 
or activities as a public ofkeholder.” Id. 4 253.035(d)(I). See Ethics Advisory Opinion 
No. 172 (1993) at 3. We conclude that. an officeholder is at liberty to use campaign 
contributions to defray the expenses of any election campaign in which he or she opts to 
compete. 
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SUMMARY 

An individual who utters or publishes the statement: “If the 
current county judge resigns or decides not to seek re-election, I will 
seriously consider running for county judge,” does not thereby 
“announce his or her candidacy” for county judge for purposes of 
article XVI, section 65 of the Texas Constitution. 

An indiidual who receives political wntriiutions in connection 
with a campaign for a particular office is not pra&ded 6om using 
those contributions to finance a campaign for a different office. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin 
Deputychair 
Opiion Committac 


