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&

Hon. Robert S. Calvert
Comptroller of Public Accounts

Austin, Texas
Opinion No. V-868

Re: Status of office and salary
of Hon. E, V. Spence as mem-
ber of the Beoard of Water
Engineers

Dear Sir:

The request for opinion is stated in your letter
a8 follows:

"Under the facts stated below, please
give me your opinion as to whether E. V.
Spence is still a member of the Board of
Water Engineers and as such is entitled to
the salary incident to the position until
such T{ime as he qualifies as Interstate
Compact Commissioner, or until his suc-
cegsor on the Board of Water Engineers is
appointed.

"He was originally appointed to the
Board of Water Engineers as an interim
appointee to f£il1l1 the vacancy which oc-
curred upen the death of Mr. A, H. Punlap.
This appointment was made by the Honorable .
Coke Stevenson and was duly and regularly
confirmed by the Senate. He qualified in
‘due course and at the expiration of the in-
terim term was reappointed to the Board by
Honorable Beauford Jester and thereafter
qualified on November 6, 1947, by taking
the statutory oath and meking the required
bond. His name wag submitted to the 5lst
Legislature for confirmation. The Senate
of such Legisiature never acted on this
appointment and his name was withdrawn by
Governor Jester on June 23, 1949, with the
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consent of the Senate. Governor Jester
did not submit another name for confirm-
ation,has not requested his resignation
and .has not appointed anyone else to the
Board of Water Engineers.

"By H.B.594, 51st Legislature, the -
office of Interstate Compact Commission
for the Canadian, Red and Sabine Rivers
was created and appropriated the funds
necessary to pay . the salaries and carry
out the duties incidental to such office.
This appropriation does not become ef-
fective until the biennium beginning
September 1, 1949. Governor Jester has
appointed Mr. Spence Interstate Compact
Commissioner, and he was confirmed by the
Senate on June 23, 1949. He has not qual-
ified for such office by taking the oath
required by said bill."

In addition to the facts stated in your letter,
we have ascertained that the appointee's name for the
Board position never came out of committee and that no
vote or other official action was ever taken by the
Senate on the appointment other than to consent to the

withdrawal .

The answer to your queation 1s dependent upon
the solution of two separate problems. First, it 1s
necessary to determine the effect of the Governor's with-
drawal, the Senate consenting, of the appointment to the
Board position upon such appointee's right te continué
as a member of the Board of Water Engineers. Second,
if this has no effect upon the right to membership,
then is his right to the office in any way affected
by his appointment and Senate confirmation to the Of-
fice of Interstate Compact Commiasioner? The question .
of the right to salary as a member of the Board 15 de-
pendent upon the right to the office.

The solution to the problem raised by the
Governor's withdrawal of his appointee's name from the
Senate with its consent 1s in part dependent upon the
following atatutory and constitutional provisions:
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Article 7478, Vernon®s Civil Statutes:

"Said Board (Board of Water Engineers)
shall be composed of three members; one of
whom shall be appointed from each of the re-
spective water divisions described in Arti-
cle 7475. The members of such Board shall
be appointed by the Geovernor, by and with
the advice and consent of the Senate, and
shall each held office for a term of six
years, and until his successor is appointed
and qualified."

Article IV, Section 12, Constitutien of Texas:

" "All vacancies in State or district
offices, except members of the Legislature,
shall be filled unleas otherwise provided
by law, by appointment ¢f the Governor, which
appeintment; 1f made during its session, shall
be with the advice and consent of Hwo-thirds
of the Senate present. If made during the
recess of the Senate, the said appointee, or
some other person te £ill such vacancy, shall
be nominated to the Senate during the first
ten days of its sesaion. If rejected, said
office shall immediately become vacant; and
the Governor shall, without delay, make further
nominations, until a cenfirmation takes place,
But should there be no confirmation during the
gession of the Senate, the Governor shall not
thereafter appoint any persen te f£ill such va-
cancy who has been rejected by the Senate; but
may appoint some other persen to fill the
vacancy until the next session e¢f the Semate
or until the regular electien to said office,
should it sooner occur. Appointments to va-
cancles in offices elective by the people
shall only continue wntil the first general
election thereafter,"

Article XVI, Section 17, Censtitution of Texas:s
"All officers within this Btate shall

continus to perferm the duties of their offices
until their successors shall be duly qualified,”
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The problem is essentlally this. When a
recess appointment is made and submitted to the Senate
as required by Article IV, Sec.1l2, but the name is
withdrawn before the Senate affirmatively confirms or
rejects the appointee, does that portion of Art. IV,
Sec., 12, which provides that if such appointee is
"re jected, said office shall immediately become va-
cant", apply 8o as to bar the:appointee of all right
to the office from the time his name is withdrawn
and prevent his holding over as required by Art.XVI,;
Sec.17, until another appointment is made?

‘We find no authority directly in point on
this question. Insofar as we have been able to as-
certain, the question 18 one of first impression in
Texas, With respect to the situation where there has
been an affirmative rejection by the Senate, we find
only one case., Even this case leaves some doubt as
fo the effect, 1f any, which the holdover provisions
of Art, XVI, Sec. 17 have in the case of an affirmative
rejection. Denison v. State, 61 S.Ww.2d 1017 (Tex.Civ.
App. 1933, error ref., 122 Tex. 459, 61 S.W.2d 1022).

There are, however, two prior opinions by this
office which have construed the effect of Art. IV, Sec.l2
upon Art. XVI, Sec.l1l7, where the Senate has affirmatively
rejected an executive appointment. These opinions reach
opposite conclusions. See Opinion 0-3343, approved
March 28, 1941, and Conference Opinion 1809, written by
the then Attorney General, Hon. B. F. Looney, under date

of August 18, 19§7.
We quote from Conference Opinion 1809 as follows:

"I am in receipt of your communication
of the 17th inst.; on behalf of Senate Com-
mittee on public debts, claims and accounts
of which you are Chairman;, in which you state
that during the regular session of the Thirty-
fifth Legislature the Senate refused to con-
firm C. W. Woodman as Labor Commissioner;
that during the first called session the Gover-
nor submitted to the Senate the name of Frank
Swor for confirmation as Labor Commissioner,
and he was confirmed by the Senate. You fur-
Yhermoce state that Mr. Swor has fajled to
take the oath of office as Labor Commissioner,
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and in fact, has failed zltogether

to accept and qualify to saild office,
and that C. W. Woodman is continuing'

to discharge the duties of the office,
and 1s drawing the salary as Labor Com-
missioner, '

"You call attention to the provi-
sions of Section 12, Article 4 of the
Constitution° « = -

"After making this statement you
propound the following question:

"Does this article of the Consti~
tution, under the statement of facts set
out herein, authorize the said Woodman
to continue to £ill.the office of Labor:
Commissioner and te draw his salary
therefor? ’ .

"If the article of the Constitutien
-Just quoted was the only provision in
the - Constitution relating to the subject,
your question should. be anawered in the
negative, In this connection;, however,
I beg teo.call attention to Section 17 of
Article 16 of the Constitution, as fel-
lows:

"iAll officers within this state
shall continue to perform the duties
-of their offices until their successors
shall be duly qualified.’

"Construing these different pro-
~visions of the Constitution together,
and they must be B0 conatrued as to give
meaning to each, I am of the opinion
that- Mr, Woodman, under the facts stated,
will continue to discharge the duties of
the office untll his successor shall be
appointed and qualified.

"The term ‘vacancy' is used with
varying meanings. There may be a con«
structive vacancy and yet the office may
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be physically occupied You will note
the language of Section 17 Just quoted.

- It does not say that the incumbent after
his term expires shall hold the office,
but 'shall continue to perform the duties
of their offices until their succeasora
shall be duly qualified. . . .

" beg, therefore, to answer your
first question Just quoted in the affirm-
ative; that is to say, until the suc-
cessor of Mr. Woodman qualifies he is by
virtue of the Constitution, authorized
to discharge the duties of the office and
to collect the salary therefor.

"If the Governor, instead of nomi-

nating Woodman to succeed himself, had

nominated Brown, and if on the rejection
of Brown by the Senate, the Governor had
nominated Jones, and if Jones after be-
ing confirmed had refused to accept the
office and qualify, aa Swor has done; no
one would entertain a doubt but Mr. Wood-
man could, under the circumstances, con-
tinue to discharge the duties of the of-
fice, pending the appointment and qualifi»
cation of his successor."

We quote from Opinion 0-3343 as follows:

"We beg to reply to your letter of
March 17, 1941, requesting our opinion as
to whether your tenure of the office of
State Auditor and Efficiency Expert ended
when the Senate rejected your appointment,
or whether it is your duty to hold the of-
fice 'de facto' until another official
is appointed and has qualified. Pertinent
facts are as folliows: Your prior term in
the office ended on September 13, 1940, at .
which time you were appointed by the Gover-
nor ta succeed yourself, after which you
xeasonably filed your oath and bond; on
January 22, 1941, the Governor submitted
your name to the Senate for confirmation;
and on March 6, 1941, such confirmation was
rejected. . . .
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"As already noted, Article 16,
Sectien 17 is a general previsien, while
Section 12 of Article 4 is & specisl ene
dealing with this identical problem. Te
hold that Section 17 is effective here,
in our e¢pinion;, would be to nullify a
part of said Section 12 of Article %, amd
thus a general provision would be held te
control the special ene; which is coen-
trary to the well established rule eof ceon-
struction, ©On the other hand, there is
ample room feor Article 16, Section 17,

- to operate without applying it to this
kind of situatien. Under the interpre-
tatien which we have given both provi-
sions survive and funotion,

"It is our considered opinion that
your duties and tenure of office ended
on March 6, 1941, when your appointment
was rejected by the Senate.”

‘ It i8 evident that the point of conflict be-
~tween these opinions is whether Art, IV, Sec,12 and
Art. XVI, Sec,17 should be construed together mo as to
pernit & rejected appointee to hold over, This precise
question was not before the court in Denison v. State.
supra. The court mentioned both constitutional p
visions. But it mentioned them only in connection with
the centention by the rejected appointee;, Denimen, that
Art, IV, Sec.1l2 had no applicatien to his situation
(in effect that the Senate was not required te confirm
his sppointment) simce under Art, XVI, Sec,17 there was
ne vacancy in office, it being the du%y of the incum~
bent, one Johnson, to hold over after the expiration
of his term, The court found that in Texas the expi-
ration of a term of office creates a vacancy, which
the Governor may fill by appointment under Art. IV,
Sec.12. However, the court did say that Art. IV,

Sec.12 "denies to a nominee, whose confirmation has

. been rejected by the Senate, any right whatever to
occupy the office or to discharge, after such rejection,
any of the duties thereof." If the court intended by
this to say that a rejected appointee may not hold

over under Art., XVI, Sec, 17 until a confirmation is had,
then it is obvious that & histus in office may result.
Had Denison instead of Johnson been the incumbent and had
he been appointed to succeed himself; could he have held
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over under Art. XVI, Sec.17? Since this question
and because the matter of who held over in the of-
fice, if anyone, was not before the court, the case
is not authority except perhaps in the case of an
affirmative rejection. - ‘ -

On the question of whether or not the end
of a term of offlice creates & vacancy in office,
Texas appears to be in the minority. - People v. Chris-
tian, 123 P.2d 368-372 (Wyo. Sup.lgha)_ﬁg;—: Denison v.
State, supra, and cases therein cited, Under the rule
Tollowed by the majority of states, the incumbent holds
over after his term; either by virtue of constitution-
al or statutory provisions, and unless he resigns, dies
or abandons the office, remains in the office until the
new appointee has been confirmed by the Senate and un-
til he qualifies. Under this rule a recess appointee
- would not be entitled to the office by virtue of ap-
pointment alone but would be required-te wait until
the next meeting of the Senate and confirmation by
that body before. he could enter the office; the incum-
bent in the meantime holding over.  However, if the
4incumbent resigns, dies, or abandons the office, a
vacancy occurs in the sense that the new appointee may
enter the office. Peogle v. Christian, supra. Since
in Texas the end of a term of office creates a vacancy,
in the sense that a new appointee can enter the office,
a new appointment may be made and such appointee is en-
titled to the office. The real basls of the distinc-
tion between the majority view and the view in Texas 1s
with respect to the time when and the circumstances
under which the new appointee may undertake the office.

In adopting the so~called minority view, we
doubt that the Texas courts intended to thereby create
& situation under which a hiatus in office could or
might occur. As stated in the decisions of the courts
adopting either view, thelr purpose is to prevent a _
histus in office. This is done in Texas by permitting
the new appointee to at once take office even though
the appointment be incomplete, and in other states
by insuring holding over by the incumbent until the
new appointment is in fact complete. It is obvious
that no hiatus could occur under the majority view.

It 18 equally obvious that in Texas unlesas the new
appointee be permitted to hold over until his successor
qualifies, & hiatus will result. To apply the holding
of Opinion 0-3343 or construe the holding in Denison

v. State as applicable to the facts here, would tend
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to create rather than prevent hiatus in office, and
would be going further than we believe the Texas
courts intended to ge in adopting their minority view.
In addition;, Art. XVI, Sec.l7 1s denied any applica-
tion. Opinion 0~3343 and the court's opinion in
Denison v, State, supra, are predicated upon the express
Tanguage of Art. IV, Sec.l2, relating to rejections.
Clearly then, unless there is an exprnss rejection,
Art, IV, Sec. 12 must be construed together with Art.
XVI, Sec.l7 as indicated by Conference Opinion 1809.
Where, as here, the Senate takes no action on the
appointment; the appolntee holds over pursuant to
Art, XVI, Sec.17 until he resigns, dies, abandons the
office, or until his successor is appointed.

Our answer to the problem raised by the ap-
pointment and confirmation of E. V., Spence to the office
of Interstate Compact Commissioner is dependent upon whe-
ther or not he now occupies such effice.

Membership on the Board of Water Engineers
and holding the office of Interstate Compact Commissioner,
both offices of emolument, would clearly be in violation
of Art. XVI, Sec.40 of the Constitution of Texas. When
the same person occuples two such offices, his acceptance
and qualification for the second office ipso facto and as
a matter of law vacates the first{ office. But until
there is an acceptance and qualification for the second
office he does not occupy it and there is no abandonment
or vacation of the first office. Biencourt v, Parker,
27 Tex, 558 8186#), State v. Brinkevhoff, &b Tex.45, 17
S. w 109 (1886); Odem v, Sinton Tnd, School District,
234 S.W. 1090 (Com, App. 1921); Martin v. Grandview Ind,
School District, 266 S.W.607 é’l‘ex -Civ.App.192%, error
ref.); otate Vv, Vale%tine, 198 S.W. 1006 (Tex.Civ.App.

1917, error ref.); len Rose Ind. School Dis=~
trict, 126 Tex.l5, BE S.W. .E‘a' ‘I%'GE“,' T60 A.L.R.II58 (1935);

ex. Jur. 352.

There appears to be some conflict in Texas
whether acceptance and entering the duties of the second
office, without formal qualification by taking the oath
or making the bond, will vacate the first office; or
whether there must be in addition a formal qualification
to the second office before the first is vacated. Conm-

pare Odem v. Sinton %ndn School District fsupra with
Martin v. Grandview Ind. Schoo stric supra) and
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Keel v, Railroad Com., 107 S.w.2d 439 (Tex.Civ.App.
1637, error ref.). Nevertheless, we understand the
facts here to be that E. V. Spence 15 8till serving
Ull thv BUGL g hﬂﬂ nut bﬂ&hﬂl hiD UU.U.LGU GB suminniuuc;
has not qualified as Commissioner by taking the oath,
and has otherwise made no formal acceptance of the
office of Interstate Compact Commissioner. It seems
clear that he does not occupy the second office to
which he has beenh appointed and confirmed under cir-
cumstanoes which would constitute an ipso facto vaca-
- tion of his Board membership.

It is our opinion that E. V., Spence is still
a member of the Board of Water Engineers by virtue of
Article XVI, Se¢.17 of the Constitution and will so
remain until his successor is appointed and qualifies,
oxr until he accepts and qualifies for the office of
Interstate Compact Commissioner, Such being the case,
he is enftitled to the salary incidental to his Board
membership,

According to House Bill 594 513t Legislature,
the salary of the Interstate Compact cOmmissioner does
not commence until September 1, 1949. Even though. the
Act by virtue of its emergency clause and passage by the
necessary vote became effective upon its passage, we
~doubt that the Legislature intended that the office be

occupied by the appointee, or that he accept and qualify,
until the salary to which the office 18 entitled becomes
available.

SUMMARY

A recess appointee, requiring
Senate confirmation; who was appoint-
ed ¢o succeed himself and whose name
is withdrawn with the consent of the .
Senate, continues to hold over in of-
fice under Article XVI, Sec.1l7, Con-
stitution of Texas, until his suc~
cessor 1s appointed and qualifies.

Executive appointment and Senate
confirmation of the same person for
a second office of emolument does not
vacate the first offige until there
has been an acceptance and qualifica-
tion for the second office. Odem v.
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S8inton Ind. School District, 234 8.W.

mm. App. 3 Pruitt v. Glen
Rose Ind, School Dist., ax.
8% §.W.2d 100F {1935,

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Lo 4t

By H. D. Pruett, Jr.
HPP:bt Assistant
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