
September 17, 1969 

Dr. J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Austin, Texas 78711 

Dear Dr. Edgar: 

Opinion No. M-475 

Re: Questions concerning 
the applicability of 
the Tort Claims Act 
(Acts 61st Leg., R.S. 
1969, Ch. 292, p. S74), 
to school districts. 

You have requested the opinion of this office regarding 
certain questions involving the Tort Claims Act, codified as 
Article 6252-19, Vernon's Civil Statutes. These questions are 
paraphrased for convenience as follows: 

1. In Section 19A. applicable to school districts, 
does the term "motor vehicles* include "motor 
driven equipment" other than school busses7 

2. (a) Where under Section 9 a school district pur- 
chases liability insurance to cover paid employees 
for torts committed in the scope of their district 
employment, is the employee thereby protected from 
the imposition of further judgment for'damages? 

(b) Where under Section 9 a school district does 
not purchase liability insurance to cover its school 
bus drivers and requires as a condition of employment 
that the bus driver shall purchase liability in- 
surance , may the district pay the premium thereon 
from its local maintenance funds7 
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(c) In situations referred to in (a) and (b) 
above, is the bus driver’s bond prescribed in 
Article 2687a also required? 

3. (a) May the premium for liability insurance 
legally be paid out of the transportation fund, 
if any, of the school district? Stated another 
way, does the Tort Claims Act contemplate that 
such premiums shall be paid out of local district 
maintenance funds as distinguished from the Dia- 
trict Transportation Fund or County Transportation 
Fund (Article 2922-15, Sec. 2) as the case may be, 
whose limited allocation source is from State 
appropriations? 

(b) Where under Section 2(l) of Article 2922-15, 
the county school board (not the school district) 
maintains and operates a county unit school bus 
system, is such county operating authority.authorised 
to purchase such liability insurance7 If yes, who 
pays the premiums and from what funds? 

In connection with your first question, the following is 
quoted from the Tort Claims Act: 

“Sec. 3. Each unit of government in the state shall 
be liable for money damages for personal injuries or 
death when proximately caused by the negligence or 
wrongful act or omission of any officer or employee 
acting within the scope of his employment or office 
arisinc from the operation or use of a motor-driven 
vehicle and motor-drive equipment, . .." 

"Sec. 19A. The provisions of this Act shall not 
apply to school districts except as to motor vehicles." 
(Emphasis supplied.) 

You have indicated concern over the proper interpretation 
'of the limitation of liability granted to school districts by 
Section 19A, aupra. You indicate that some school districts 
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are of. the opinion that liability extends only to school bus 
operations, while others are of the opinion liability extends 
to the operation of loaned or owned driver education cars, 
riding lawnmowers, tractors used in vocational agriculture 
courses, and other motor +iven equipment. 

Section 19A clearly limits the liabi,lity of school districts 
to acts of negligence involving,motor vehicles. For the purpose 
of regulating vehicles in this State the Legislature has made the 
following definitions in Article 6675a-l,.Vernon's Civil Statutes: 

"(a)'Vehicle' means every device in, or by which 
any person or property is, or may be transported or 
drawn upon a public highway, except devices moved only 
by human power or used exclusively upon stationary 
rails or tracks. 

"(b)'Motor vehicle' means every vehicle, as herein 
defined, that is self-propelled." 

In answer to your specific question, you are advised that 
the term "motor vehicles" extends beyond school busses, and 
includes at least all vehicles that may fall within the definition 
given in Article 6675a-1, supra, but does.not include "motor 
driven equifient" unless such equipment constitutes a "vehicle". . 

Your question Number 2(a) is restated for clarity: 

Where under Section 9 a school district purchases 
liability insurance to cover paid employees for torts 
committed in the scope of their district employment, is 
the employee thereby protected from the ,impoaition of 
further judgment for damages?" 

In answer thereto, you are advised that it is the view of 
this office that’the presence of liability insurance has no 
baaring upon the matter of the imposition of damages against a 
governmental employee. The only limitation on employees’ 
liability provided by the Tort Claims Act is set forth in Section 
12(a), to-wit* 
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'The judgment or settlement in an action or 
claim under this Act shall constitute a complete 
bar to any action by the claimant, by reason of 
the same subject matter;againat the employee of a 
unit of government whose act or omission gave rise to 
the claim." 

Your question Number 2(b) is restated: 

'Where under Section 9 a school district does not 
purchase liability insurance to cover its school bus 
drivers and requires as a condition of employment that 
the bus driver ahall purchase liability'insurance, may 
the district pay the premium thereon fro_ its local 
maintenance funds?" 

In the event a school district determines that liability 
insurance should be purchased, we would point out that such 
insurance stiould provide coverage in the manner set forth in 
Section 9 of the Tort Claims Act, i.e., "...for such units of 
government, their officers, agents and employees against claims 
brought under the provisions of this Act, . ..* We would also 
observe that a general liability policy, such as would be 
written for an individual, provides coverage for a broader 
liability than ia.impoaed in the Tort Claims Act. We find no 
authority in law-to 'wrmit a achool,district to pay for an 
individual employee's liability insurance premium,under the 
circumstances related. In the absence of such authority, you 
are advised that the district may not pay the insurance 
.premiuma from its local maintenance funds when it does not pur- 
chase liability insurance to cover its school bus drivers. 

Your question Number 2(c) is restated: 

"In situations referred to in (a) and (b) above, 
is the bus driver's bond prescribed in Article 26S7a 
also required?" 

Article 2687a, Vernon’s Civil Statutes, is quoted in part 
as follower 
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*a . ..The drivers of all school tranaportation 
vehicles shall be required to give bond for such 
amount as the Board of Trustees of the district may 
prescribe, not leas than $2,000.00, payable to the 
district, and conditioned unon the faithful and 
careful diacharce of their duties for the Protection 
of the nupila under their charqe and faithful ver- 
formanci of the contract with School Board: . ..'I 
(Emphasis aup~lied.) 

Section 20 of the Tort Claims Act reads as followat 

"All laws or parts of Saw, and all enactments, 
rules and regulations or any and all units of 
gwernment, and all organic laws of such units 
of government, in conflict herewith are hereby 
repealed, annulled and voided, to the extent of 
such conflict." 

In view of the fact that the terms of the bond required by 
Article 2687a, aupra, cwer aifuationa beyond the scope of the 
Tort Claims Act, you are advised that it is the opinion of this 
office that the said Article 2687a is not in conflict with the 
Tort Claims Act and is not repealed thereby. The requirement 
of a bond of not leas than $2.000.00 for school bus drivers 
remains in full force and effect. 

Your question Number 3(a) .ia restated: 

"May the premium for liability insurance legally 
be paid out of the transportation fund, if any, of the 
school district?' Stated another way, does the Tort 
Claims Act contemplate that such premiums shall be paid 
out of local district maintenance funds as distinguiahed 
from the District Transportation Fund or County Trana- 
portation'Fund (Article 2922-15, Sec. 2) as the case may 
be, whose limited allocation source is from State appropria- 
tions?" 
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Your question Number 3(b) is restated: 

"Where under Section Z(1) of Article 2922-15, the 
county school board (not'the school district) maintains 
and operates a county unit school bus system, is such 
county operating authority authorized to purchase such 
liability insurance? if yea, who pays the premium and 
frpm what funds?" _ 

In making a reply to these questions, we must first note 
that there is no requirement that liability insurance be pur- 
chased under the Tort Claims Act. That statute simply authorizes 
the purchase of such insurance at the discretion of.the govern- 
mental unit. The statute is silent as to any method of financing 
insurance premiums. Since such expenditures are authorized, but 
not required, we are of the view that they should be considered 
as general operating expenses of the governmental unit, and 
payable out of any fund available for those purposes. With re- 
gard to the District or County Transportation Fund, governed by 
Article 2922-15, Vernon's Civil Statutes, we note that Section 2(b) 
thereof makes a base allowable for the coats of maintenance, opera- 
tion, salaries, depreciation, etc., for the conduct of a school 
bus system. Since the cost of liability insurance would be part 
of the coat of the operation of such a system, it follows that 
the District or County Transportation Fund,could properly be 
used for the proporfionate share of the total premium that 
represents school bus operation. * 

SUMMARY 

Section 19A of the Tort Claims Act (Article 
6252-19, V.C.S.) limits school district tort 
liability to acts of negligence involving motor 
vehicles. A "motor vehicle" at least includes 
any,vehicle coming within the definition set 
forth in Article 6675a-1, V.C.S. 

The presence of liabilitv insurance has no 
bearing upon the matter of the imposition of damages 
against a governmental employee. In the event of 
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a damage suit against a governmental agency. the 
judgment or settlement in such suit constitutes 
a complete bar to any recovery against the 
individual employee involved in the incident. 
Section 12(a), Tort Claims Act. 

If a school district purchases liability in- 
surance, the policy should be written in the t:rma 
of the statute. 

The Tort Claims Act does not operate to repeal 
Article 2607a, V.C.S., and the bond required of a 
school bus driver by the said Article 2607a is 
still required. 

If it is determined that.liability insurance 
should be purchased, the premiums therefor may 
properly be paid out of the District or County 
Transportation Fund (Article 2922-15, V.C.S.), as 
an Operating expense of school bus service. 

Yours 9 ery truly, 

General of Texas 

Prepared by Malcolm L. Quick 
Aaaiatant Attorney General 

APPROVED : 
Opinion Committee 

Kerns Taylor, Chairman 
George Kelton, Vice-Chairman 

Jack Sparks 
Alfred Walker 
Earold Kennedy 
Roland Allen 

-E P. GRIFFIN 
Stat f Lsgal Assistant 
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IiawTxo~ PHILLIPS 
Executive Assistant 

NOLR WHITE 
First Assistant 


