
Hon. Joe Resweber 
County Attorney 
Harris County Courthouse 
Houston, Texas 77002 

Opinion No. M-842 

Re: Construction of Sections 
33 and 40 of Article XVI, 
Constitution of Texas; 

Dear Mr. Resweber: 

Your request for our opinion concerning the captioned 
matter atiks the following question: 

“Can the Judge of Court of Domestic Re- 
lations, receiving ealary from Harris County 
hold a position as a board,,member of a State 
University simultaneously? 

Your question concerns appointment to the Board of Directors of 
Texas Southern University. 

Section 40 of Article XVI, Constitution of Texas, pro- 
vides In part as followsi 

‘NO person shall hold or exercise, at the 
same time, more than one Civil Office of emolu- 
ment, . . .” 

Section 33 of Article XVI, Constitution of Texas, pro- 
vides in part as followsr 

“The Accounting Officers of this State shall 
neither draw nor pay a warrant upon the Treasury 
In favor of any pereon, for salary or compensation 
as agent, officer or appointee, who holds at the 
same time any other office or position of honor, 
trust or profit, under this State or the United 
State;, except as prescribed In this Constitution. 
. . . 

In Jordan v. Crudglngton, 149 Tex. 237, 231 S.W.2d 641 
(1950), the Supreme Court held that a court of domestic relations 
Is neither a district court nor a county court, but is another 
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court created by the Legislature pursuant to the authority 
granted in Section 1 of Article V of the Constitution of Texas. 
Previously In Willis v. Potts, 377 S.W.2d 622 (Tex.Sup. 1964), 
the Supreme Court had i?uiiat a member of a city council, who 
received a per diem, held an office under this State within the 
meaning of Section 19 
We have concluded tha tp 

f Article III of the Constitution of Texas. 
the same construction is applicable to the 

provisions of Section 40 of Article XVI of the Constitution of 
Texas. It Is therefore our opinion that the office of judge of 
a court of domestic relations Is an office of emolument within 
the meaning of Section 40 of Article XVI of the Constitution of 
Texas. 

The government of Texas Southern University is vested 
In a board of directors created by the provisions of Article 
2643b, Vernon's Civil Statutes. Section 4 provides: 

"Sec. 4. The reasonable expenses Incurred by 
the members of the Board In the discharge of their 
duties shall be paid from any available funds of 
the lnstltutlon. All expenditures shall be made 
by order of the Board, and the same shall be paid 
on warrants to be Issued by the Comptroller of 
Public Accounts of the State of Texas baaed on 
vouchers to be approved by the chairman of the 
Board or some other officer of the University to 
be designated by him In writing to the Comptroller, 
and to be countersigned by the secretary of the 
Board or by some other officer of the University 
to be deslgnated,,by said secretary In writing to 
the Comptroller. 

It Is noted by the foregoing provisions that members 
of the Board of Directors of Texas Southern University do not 
receive any salary or compensation for the discharge of their 
duties but are entitled to reasonable expenses Incurred. There- 
fore, in our opinion, a member of the Board, while holding a 
State office, Is not holding an office of emolument. See State 
ex rel Brennan v. Martin, 51 S.W.W 815 (Tex.Civ.App. 1932‘))erein 
the court stated: 

"The constitutional provision does not, per 
se and as a matter of law, prohibit a person from 
holding the office of school trustee while also 
holding another public office, for the simple 
reason that provision applies, arbitrarily, only 
to 'civil office(s) of emolument,' whereas the 
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office of trustee of the Laredo Independent 
School District is not one of 'emolument,' since 
the holders thereof 'shall serve without com- 
pensation.' Article 2775, R.S. 1925 (Citing 
authorities)." 

Our opinion Is tha$ Section 40 of Article XVI of the 
Constitution of Texas Is not applicable to the office of a member 
of the Board of Trustees of Texas Southern University for the 
reason that such office Is not an office of emolument. 

The provisions of Section 33 of Article XVI, Constitution 
of Texas, above quoted, prohibit the issuance of any warrant In 
favor of any person "for salary or compensation" as agent, officer 
or appointee who holds at the same time any other office or position 
of honor, trust or profit under the State. 

No salary or compensation la paid by a warrant upon the 
State Treasury to judges of courts of domestic relations and the 
pre-existing law establishing a Borvd of Directors of Texas 
Southern University does notautkriz:?, the issuance of any 
warrant 'for salary or compensation" to Its members. Consequently, 
Section 33 of Article XVI of the Constitution is not applicable to 
members of such offices. 

We are unable to find any conflict between the duties 
of a judge of a domestic relations court and the duties of a 
member of the Board of Directors of Texas Southern University. 
Therefore, It Is our opinion that the duties of the two offices 
are not Incompatible. 

You are advised that a judge of the Harris County Court 
of Domestic Relations No. 1 may hold simultaneously the ofrice as 
a member of the Board of Directors of Texas Southern University. 

SUMMARY 

A judge of a court of' domestic relations may 
hold at the same time the office of member of the 
Board of Directors of Texas Southern University, 
since members of such Board do not receive any 
salary or compensation and the duties of the two 
offices are not Incompatible. 
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Very truly yours, 

CRAWFORD C. MARTIN 
Attorney General of Texas 

BY&/~%%!& 

Flrst Assistant 

Prepared,by John Reeves 
Assistant Attorney Qeneral 
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OPINION COMMI!ITEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 
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Roland Allen 
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Executive Assistant 
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