
December 12, 1974 

The Honorable, Logan Wood, Jr. 
Chairman 
Texas Board of Athletic Trainers 
6100 South Main Street 
Houston, Texas 77001 

Dear Mr. Wood: 

Opinion No. H- 471 

Re: Extent to which high scheo; 
coaches may perform the 
duties of athletic trainer 
under Article 4512d,, V. T, C. 5 

You have asked the following questions: 

1) Are persons employed and compensated 
by an Independent School District as “uncerti- 
fied trainers” who perform some or most of. 
the duties of athletic trainers, who are not 
licensed by the Texas Board of Athletic 
Trainers and who are not coaches, acting in 
violation of Article 4512d. V. T. C. S. ? 

2) May coaches, athletic trainers and 
“uncertified trainers” use physical modalities 
such as diathermy and ultrasound in their work 
related to rehabilitation and treatment of athletes? 

An “athletic trainer” as defined ~by Article 4512d. section l(l), V.. ‘I’,, C. ,i 
is: 

. . . a person with specific quali,fications. as 
set forth in Section 9 of thi,s Act, who,. upon the 
advice an,d consent of his team physician carries 
out. the practice of prei-c&on and/or physical 
rebabilita~tion of injuries incurred by athletes. 
To c~arry out these fuxtions the Athletic, trainer 
is autbo~rized to use .physical modalities such as 
heat, light. sound, cold, el.cct~.ri cit.y, or mechanicai 
devices rel.at:ed to rehabilitation and treatment:, 

pe 2150 



The Honorable Logan Wood, Jr., page 2 (H-471) 

Section 8 of the same Article provides that.: 

No person may hold himself out as an athletic 
trainer or perform, for compensation, any of 
the activities of an athletic trainer as defined 
in this Act without first obtaining a license 
under ,this Act. 

Section l(4) lists persons to whom the provisions of the Act do not 

apply. Among them are physicians, dentists, optometrists and nurses. 
These professionals may use physical modalities and other healing 
techniques similar to those of an athletic trainer so long as they are 
properly licensed to practice one of the listed professions and confine 
their practice to that profession. 

This office has also held in Attorney General Opinion M-1012 (1971) 
that athletic coaches who are not compensated to perform the duties of 
an athletic trainer are exempted from the licensing provisions of Article 
4412d and may use physical modalities on athletes as a necessary activity 
in the performance of their duti.es as a coach. 

However, there is no mention of t’uncertified” trainers in section l(4) 
and no Attorney General Opinion or other legal authority which exempt 
such persons from the l,icensing requirements of Article 4512d. Thus, 
“uncertified” trainers cannot legally hold themselves out as athletic 
trainers, and they are not “authorized to use physical modalities such 
as heat, sound, cold, electricity or mechanical devices related to rehabilita 
tion and treatment, ” 

SUMMARY 

Persons who are not athktic coaches. who are 
employed by an’Indepen.dent School District as “uncerti’- 
Tied” lrainers. who perform some or most of the duties 
of at:hlet:ic trainers and who arc not licensed by ;be Texas 
Roard of Ath1.eti.c Trai,nrr,s are acti.ng i,n violat.ion of 
Article 451.2d, V. T. C. S. Such “uncertified” trainers 
are not authorized to use physical modalities such as 
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diathermy and ultrasound in their work,related to 
rehabilitation and treatment of athletes~. Coaches 
and athletic trainers are authorized to use such 
physical modalities. 

Very truly yours, 
A 

JOHN I,. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
. Opinion Committee 
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