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Dear Representative Criss: 

Re: Whether an individual may 
serve as both constable and 
member qf a school board . 

You ask whether an individual may serve concurrently as a member 
of a school board and as a constable, whether appointed or elected to 
the position of constable. 

In answering questions about the holding of two offices by one 
person, this office has generally considered the following issues: 

1. Whether this instance of dual office 
holding is prohibited by article XVI, section 40 
of the r,exas Constitution, which bars one person 
from ho!.dling two civil offices of emolument; 

2. Whether it is prohibited by article II, 
section 1 of the Texas Constitution, which 
provider; for the separation of powers; 

3. Whether the common law doctrine of 
incompatible offices prevents one person from 
holding both offices. 

Article XVI, section 40, of the Texas Constitution provides in 
part: 

No person shall hold or exercise at the same 
time, more than one civil office of emolument, 
except. * . . 

Tex. Const. art. XVI, section 40. Section 23.19(e) of the Education 
Code provides that school trustees serve without compensation; thus, 
the office of school trustee is not a civil office of emolument. 
Attorney General Opinion V-834 (1949). Article XVI, section 40, of 
the Texas Constitut:ion does not bar a school trustee from serving as a 
constable. 

p. 2382 



Honorable Lloyd Criss - Pagl? 2 (JM-519) 

- 

Article II, section 1, of the Texas Constitution provides: 

The powers of the Government of the State of Texas 
shall be divided into three distinct departments, 
each of which shall be confided to a separate body 
of magistracy, to wit: Those which are Legislative 
to one; those whi.ch are Executive to another, and 
those which are Judicial to another; and no 
person, or collection of persons, being of one of 
these departmerks, shall exercise w power 
properly attached to either of the others, except 
in the instances hmarein expressly permitted. 

The case of Turner w. Trinity Independent School District Board 
of Trustees, 700 S.W.2d 1 ?:ex. App. - Houston [14th Dist.] 1983, no 
writ) is instructive on the application of this provision to cases of 
dual office holding. The -Turner V. Trinity Independent School 
District case determined that a school trustee was not prohibited from 
simultaneously holding the office of justice of the peace. It 
discussed the effect of article II, section 1, of the Texas 
Constitution as follows: 

The policy behinqi Article 2, $1, is to prohibit 
one branch of government from interfering with 
functions consti,tutionally committed to other 
branches of government. See Ruiz V. State, 540 
S.W.2d 809, 812 (Tex. C1v.p~. - Corpus Christ1 
1976, no writ). While we agree that a-Justice of 
the Peace is a rlember of the Judicia.1 branch of 
government and a trustee of an independent school 
district probably is a member of the Executive 
branch, we find nothing to persuade us that 
Chandler's functi.ons as Justice of the Peace have 
interfered with or will interfere with his func- 
tions as a member of the Board. 

700 S.W.2d at 2. 

A constable is also a member of the judicial branch. Tex. Const. 
art. V, 118. We see no b.asis for concluding that an individual's 
functions as constable wou1.d interfere with his functions as a member 
of the school board. Nor do we believe that the individual's service 
in an executive branch o:ffice of one political subdivision and a 
iudicial branch office of another nolitical subdivision involves the 
;xcessive concentration of power which article II. section 1, was 
designed to prevent. %Q!?nerally Coates V. Windham. 613 S.W.2d 572 
(Tex. Civ. App. - Austin 158'1, no writ). 

The common law doctrine of incompatibility prevents one person 
from holding two offices if the duties are inconsistent or in 
conflict, or if one officme is subordinate to the other. Thomas v. 
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Abernathy County Line Independent School District. 290 S.W. 152 (Tex. 
Comm'n App. 1927, judgmt. Ttdopted); State v. Mae, 51 S.W.2d 815 
(Tex. Civ. App. - .SanAntcnio 1932, nilit). See Attorney General 
Opinions JM-203; JM-141 (198,4); JM-129 (1983); Letter Advisory No. 114 
(1975). 

The trustees of an independent school district "have the 
exclusive power to manage and govern the public free schools of the 
district." Educ. Code 123.26(b). A constable is a peace officer with 
the law enforcement powers and duties determined by the legislature. 
See, e.g., Code Grim. Proc. arts. 2.12-2.16; 14.01-14.06; 15.01, 
15.15-15.18. The Supreme Court of Missouri, in deciding that the 
office of deputy sheriff w,as not incompatible with that of school 
board member, stated as foll#ows: 

At common law the only limit to the number of 
offices one perscn might hold was that they should 
be compatible ani. consistent. The incompatibility 
does not consist in a physical inability of one 
person to dischar,ge the duties of the two offices, 
but there must b's some inconsistency in the func- 
tions of the two, -- some conflict in the duties 
required of the officers, as where one has some 
supervision of the others, is required to deal 
with. control, 0:: assist him. . . . Sheriffs are 
given power, and it is ma,de their duty, to preserve 
the peace, arrest, and commit to jail all felons 
and traitors, excfcute all process, and attend upon 
courts of record. The board of directors of the 
St. Louis public school has charge, control, and 
management of the public schools, and of all the 
property appropriated to the use of the public 
schools within said city. We are unable to dis- 
cower the least incompatibility or inconsistency in 
the public functions of these two offices, or where 
they could by :?ossibility come in conflict or 
antagonism, unless .the deputy sheriff should be 
required to serve process upon a director as 
such. We do' not think such a remote contingency 
sufficient to create an incompatibility. The 
functions of the two offices should be inherently 
inconsistent and repugnant. . . . 

State V. Bus, 36 S.W. 636, 639-40 (MO. 1896). 

A prior opinion of this office also found that the office of 
deputy sheriff is not incoapatible with the office of school trustee 
of a common school district. Attorney General Opinion O-3308 (1941) 
stated as follows: 
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We have carefully considered the respective duties 
of a deputy sher:.ff and of a school trustee of a 
common school district and we have been unable to 
find where any of .the duties falling upon a holder 
of each respective office would necessarily be 
inconsistent with or incompatible with the duties 
of a person holding the other office. Neither do 
we find any corresponding duties of either of said 
offices which would necessarily unduly influence 
the duties imposed. by law upon the holder of the 
other office. 

The constable has many duties in common with the sheriff and 
deputy sheriff. See Code Grim. Proc. arts. 2.12-2.16; 14.01-14.06; 
15.01; 15.15-15.18. We believe that the quotations from Attorney 
General Opinion O-3308 and the Supreme Court of Missourialso describe 
the relationship between tie offices of constable and school trustee 
under Texas law. The two offices are not incomnatible. and the duties 
thereof may be performed by the same person. See generally Turner v. 

District, 700 S.W.2d 1 (Tex. App. - Houston 
; State V. Martin, 51 S.W.2d 815 (Tex. Civ. 

APP. - San Antonio 1932, no ,writ). 
-- 

We conclude that an individual is not prevented from serving 
concurrently as a school board member and a constable by article II, 
section 1 or article WI, rrection 40, of the Texas Constitution or by 
the common law doctrine oi' incompatibility. We point out, however, 
that constables are subject to article XVI, section 65 of the Texas 
Constitution. Therefore, Lf a constable announces his candidacy or 
becomes a candidate for the office of school trustee when his 
unexpired term as constable exceeds one year, he thereby automatically 
resigns the office of constable. Tex. Const. art. XVI, 540; see 
Ramirez V. Flores, SOS S.W.2d 406 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1973, 
writ ref'd n.r.e.). 

SUMMARY 

One person is not prohibited from concurrently 
holding the of!iices of constable and school 
trustee by article II, section 1 of the Texas 
Constitution, article XVI, section 40, of the 
Texas Constitution. or the common law doctrine of 
incompatibility. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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