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March 17, 1989 

Honorable Fred Toler Opinion No. JM-1028 
Executive Director 
Texas Commission on Law Re: Whether a judge or 

Enforcement Officer magistrate is a "peace 
Standards and Education officer" for various pur- 

1606 Headway Circle, Suite 100 poses (RQ-1613) 
Austin, Texas 78754 

Dear Mr. Toler: 

You have requested an opinion on several questions 
relative to whether a judge or magistrate is a "peace 
officer" under various provisions of the law of this state. 
You ask: 

1. Is each judge or magistrate a 'peace 
officer' as that term is used in Chapter 415 
of the Government Code? 

2. Is each judge or a magistrate a 'peace 
officer' as that term is used in the Code of 
Criminal Procedure? 

3. Is each judge or magistrate a 'peace 
officer' as that term is used in the Penal 
Code? 

4. If each judge or magistrate is a 
'peace officer' under Chapter 415, must each 
be licensed by the commission as a peace 
officer and is each also covered by all the 
other provisions of that chapter including 
removal from office under certain conditions? 

5. If each judge or magistrate is a 
'peace officer' under the Code of Criminal 
Procedure, does each have all the duties, 
powers, privileges and responsibilities of a 
peace officer under that code? 
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6. If m judge or magistrate is a 'peace 
officer,' can they lawfully carry a handgun, 
under the Penal Code's peace officer non- 
applicable provision or under any other 
theory? 

You state that your questions have been prompted by the 
position taken by justices of the peace contacting your 
office asking that their service as justices of the peace 
count as peace officer experience. You state they contend: 

As peace officers, they can lawfully carry 
handguns and should be credited by the 
commission under its rules with one month of 
peace officer service for each month of 
justice of the peace service for the purpose 
of determining when their peace officer 
license will deactivate or when they will be 
eligible for a higher peace officer 
proficiency certification. 

Under chapter 415 of the Government Code the Texas 
Commission on Law Enforcement Standards is empowered to 
perform such functions as establishing minimum standards for 
licensing of peace officers, maintaining training programs 
and requiring weapons proficiency for persons seeking 
certification as peace officers. 

Peace officer is defined in section 415.001 of the 
Government Code as follows: 

'Peace officer,' for the purposes of this 
Act, means any oerson emnloved or anvointed 
as a neace officer under law, includina but 
not limited to a werson so desianated bv 
Article 2.12, Code of Criminal Procedure. or 
bv Section 51.212 
Code -. . . . (Emphasi~rad~~d?f4 

Education 

A judge or magistrate is not one of the classifications 
or persons recognized as a peace officer under article 2.12 
of the Code of Criminal Procedure nor does a judge or 
magistrate come within the security officer provisions of 
section 51.212 or 51.214 of the Education Code. However, 
section 415.001 does not limit "peace officer" to those 
defined in article 2.12 of the Code of Criminal Procedure 
and sections 52.212 or 51.214 of the Education Code. 
Section 415.001 does include anv werson emwloved or 
annointed as a neace officer under law. 

,- 

1 -. 

p. 5311 



Honorable Fred Toler - Page 3 (JM-1028) 

Since a judge or magistrate does not come within any of 
the foregoing statutory definitions of a "peace officer," 
the resolution of your questions turns on whether a judge or 
a magistrate1 is a person employed or appointed as a peace 
officer under law. 

As ordinarily understood the term lljudge*' is limited to 
one who conducts or presides over a court of justice. 47 
Tex. Jur. 3d Judaes 5 1. A "judge" is an officer or member 
of the tribunal constituting a court. 23 Words and Phrases 
Judae at 252. 

Article V, section 1, of the Texas Constitution pro- 
vides that judicial power shall be vested in courts desig- 
nated therein, and in such other courts as may be provided 
by law. The meaning of judicial power is discussed in the 
Interpretive Commentary of Article V, section 1: 

Judicial power is often said to be the 
power to adjudicate upon, and protect the 
rights and interests of individual citizens 
and to that end to construe and apply the 
laws: or, as stated in Morrow v. Corbin, 122 
Tex. 553, 62 S.W.2d 641 (1933), it is the 
power of the courts to decide and pronounce 
judgments and to carry them into effect 
between persons and parties who bring cases 
before them for decisions. Under the 

1. Article 2.09 of the Code of Criminal Procedure 
lists who are magistrates under the code as follows: 

Each of the following officers is a 
magistrate within the meaning of this Code: 
The justices of the Supreme Court, the judges 
of the Court of Criminal Appeals, the 
justices of the Courts of Appeals, the judges 
of the District Court, the magistrates 
appointed by the judges of the district 
courts of Dallas County that give preference 
to criminal cases and the judges of the crim- 
inal district courts of Dallas County, the 
county judges, the judges of the county 
courts at law, judges of the county criminal 
courts, the justices of the peace, the mayors 
and recorders and the judges of the municipal 
courts of incorporated cities or towns. 
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judicial power determination is made of what 
the law is in relation to some existing thing 
already done or happened. 

The statutory duties of a peace officer can be 
generally summarized as follows: 

A peace officer is required by statute to 
execute all lawful process issued to him by 
any magistrate or court. An officer is also 
required to preserve the peace within the 
officer's jurisdiction by all lawful means. 
In every case where an officer is authorized 
by the pertinent statutes, he or she must 
interfere without warrant to prevent or 
suppress crime, and, when the officer is 
authorized by law, he or she must arrest 
offenders without warrant in order that they 
may be taken before the proper magistrate or 
court and be tried. As such, they are given 
power by statute to make arrests on criminal 
charges under authority of a warrant, or 
under proper circumstances to make arrests 
without warrant. 

59 Tex. Jur. 3d Police 0 2. 

We conclude that a judge or magistrate is not "a person 
employed or appointed as a peace officer under law" under 
Government Code, section 415.001. 

In response to your second question, a judge or 
magistrate does not come within any of the classifications 
of persons recognized as peace officers under article 2.12 
or any other provision of the Code of Criminal Procedure. 

Since section l.O7(a)(25) of the Penal Code provides 
that "peace officer" means a person so designated by the 
Code of Criminal Procedure, the answer to your third 
question is that a judge or magistrate is not a peace 
officer as that term is defined in the Penal Code. 

Our conclusions that judges and magistrates are not 
peace officers under chapter 415 of the Government Code and 
the Code of Criminal Procedure are dispositive of your 
fourth and fifth questions. 

In your last question you ask whether a judge or a 
magistrate is a peace officer and may carry a gun under any 
other theory. Section 46.02 of the Penal Code prohibits 

1 -. 
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individuals from carrying handguns, but section 46.03 
exempts peace officers from this prohibition. 

Article V, section 12(a) of the Texas Constitution 
provides that "all judges of the courts of this State, by 
virtue of their office, are conservators of the peace 
throughout the State." 

The practice commentary following section 46.03 of the 
Penal Code discusses opinions of the Court of Criminal 
Appeals holding that article V, section 12(a), of the 
constitution made judges and magistrates peace officers and 
the effect on those opinions of subsequent amendments to the 
Penal Code and the Code of Criminal Procedure. The practice 
commentary provides in pertinent part as follows: 

Previously, peace officers generally were 
exempt, and the Court of Criminal Appeals 
reluctantly concluded that Tex. Con&. art. 
v, § 12, made all magistrates peace officers 
and that the general term 'peace officer' did 
not exclude them. Thus justices of the 
peace, municipal judges, and other judges 
could carry handguns lega.lly, Patton v. 
State, 86 S.W.Zd 774 (Cr.App.1935); Jones v. 
State, 65 S.W. 92 (Cr.App.1901). The court 
expressly stated its preference for limiting 
the exemption to those defined as peace 
officers by statute, see Tippett v. State, 
189 S.W. 485 (Cr.App.l916), and the new code 
finally has adopted the court's early 
suggestion. Peace officers for purposes of 
the code are limited to those specified in 
C.C.P. art. 2.12, see the definition of 
'peace officer' in Section 1.07, and magis- 
trates are not included. 

In a letter opinion of this office it was concluded that 
since article 2.12 of the Code of Criminal Procedure does 
not include justices of the peace or magistrates within the 
definition of peace officer, they do not come under the 
class of persons excluded from the prohibition of carrying a 
gun under article 46.02 of the Penal Code. Letter opinion 
88-70 (1988). However, it was stated that since a judge has 
control of the courtroom and the authority under article 
46.04 of the Penal Code to permit others to bring a gun into 
the courtroom, the judge has authority to possess a gun in 
the courtroom. 

P. 5314 
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Upon further review we remain convinced of the 
soundness of the conclusion reached in LO-88-70. Article V, 
section 1 of the Texas Constitution vests the judicial power 
of this state in 

one Supreme Court, in one Court of Criminal 
Appeals, in Courts of Appeals, in District 
Courts, in County Courts, in Commissioners 
Courts, in Courts of Justices of the Peace, 
and in such other courts as may be provided 
by law. 

It would not make sense for judicial officers to 
possess both judicial power to preside over a court and at 
the same time possess the authority of a peace officer to 
execute processes issued by the court and arrest offenders. 
This conclusion appears to be consistent with the common law 
meaning of the term "conservator of the peace." 

In Ex carte Levy, 163 S.W.2d 529 (Ark. 1942), in 
addressing the meaning of a provision in its constitution 
making supreme court judges conservators of the peace, the 
court found that such officials 

were common-law officers, and their duties as 
such were to prevent and arrest for breaches 
of the neace in their nresence, but not to 
arraign and try the offender. (Emphasis 
added.) 

m at 532. Accord Sheffield v. Reese, 28 So.2d 745 (Miss. 
1947): Marcuchi v. Norfolk & W. Rv. Co., 94 S.E. 979 (W.V. 
1918): State v. Shockley, 80 P. 865 (Utah 1905). 

Article 14.02 of the Code of Criminal Procedure ad- 
dresses the authority of a magistrate when an offense is 
committed in his presence. Article 14.02 provides: 

A veace officer may arrest, without 
warrant, when a felony or breach of the peace 
has been committed in the nresence or within 
the view of a maaistrate. and such maaistrate 
verbally orders the arrest of the offender. 
(Emphasis added.) 

Other statutes deal with the duties of a magistrate 
when an offense is committed within his presence or hearing. 

Article 6.01 of the Code of Criminal Procedure pro- 
vides: 

1 -. 
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It is the duty of every magistrate, when 
he may have heard, in any manner, that a 
threat has been made by one person to do some 
injury to himself or the person or property 
of another, including the person or property 
of his spouse, immediatelv to aive notice to 
some veace officer, ins order that such peace 
officer may use lawful means to prevent the 
injury. (Emphasis added.) 

Article 6.02 of the Code of Criminal Procedure states: 

If, within the hearina of a maaistrate, 
one person shall threaten to take the life of 
another, including that of his spouse, or 
himself, the magistrate shall issue a warrant 
for the arrest of the person making the 
threat, or in case of emergency, he may him- 
self immediately arrest such person. 
(Emphasis added.) 

Article 6.03 of the Code of 
vides: 

Criminal Procedure pro- 

Whenever, in the wresence or within the 
observation of a maaistrate, an attempt is 
made by one person to inflict an injury 
himself or to the person 

upon 
or property of 

another, including the person or property of 
his spouse, it is his duty to use all lawful 
means to prevent the injury. This may be 
done, either by verbal order to a peace 
officer to interfere and prevent the injury, 
or by the issuance of an order of arrest 
against the offender, or by arresting the 
offender: for which purpose he may call upon 
all persons present to assist in making the 
arrest. (Emphasis added.) 

A common thread running through the terms "conservator 
of the peace" and llmagistrateV' is that they have certain 
powers when an offense is committed in their presence. 
Neither at common law nor in the foregoing statutes are such 
officials clothed with the authority of a peace officer. On 
the contrary, the statutes clearly emphasize the distinction 
between the duties of a magistrate and a peace officer. 
Judges and magistrates are not included in the lengthy 
classification of persons'recognized as peace officers under 
article 2.12 of the Code of Criminal Procedure and neither 
common law nor statutory construction lends credence to such 
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a construction. Judges or magistrates do not come within 
the class of persons excluded from the prohibition of 
carrying a gun under article 46.02 of the Penal Code. 
However, as noted in LO-88-70, a judge or magistrate having 
the control of the courtroom and the authority to permit 
others to bring a gun into the courtroom would have 
authority to possess a gun in the courtroom. 

SUMMARY 

A judge or magistrate is not a peace 
officer as that term is used in chapter 415 
of the Government Code. Nor is a judge or 
magistrate a peace officer as that term is 
used in the Code of Criminal Procedure and 
the Penal Code. Judges or magistrates may 
not lawfully carry handguns. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tom G. Davis 
Assistant Attorney General 
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