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Dear Senator Armbrister: 

You ask whether a home-rule city, absent express legislative authority, may spend public 
funds to join with a local school district in sponsoring travel of resident school children to 
Washington D.C. and New York where they represent the city and school district in public 
appearances. A home-rule city may adopt any ordinance not inconsistent with the constitution, the 
general law, or its city charter. The city does not need express legislative authority to spend public 
funds for a particular activity if it has authority under its charter to engage in that activity, but any 
expenditure must be for a public purpose and municipal purpose. The city may not donate public 
funds to a school district or expend funds other than for a municipal purpose. 

The absence of legislation expressly addressing the expenditures you inquire about has raised 
concerns in some communities, in particular, the City of Port Arthur, as shown by the letter from the 
Port Arthur city attorney that you enclose. The city attorney’s letter provides additional information 
about expenditures it has made in connection with the Port Arthur Independent School District (the 
“PAISD” or “School District”). Letter from Honorable Mark T. Sokolow, Port Arthur City 
Attorney, to Honorable David E. Bemsen, State Senator, District 4 (July ~20, 1999) (on tile with 
Opinion Committee) [hereinafter “Sokolow Letter”]. Attached to the letter is a resolution of the Port 
Arthur City Council, which states that the Lincoln High School Band had been chosen to represent 
the State of Texas at a celebration in Washington D.C. and that it would also represent the City of 
Port Arthur, and authorizing the city manager to spend $8,000 to assist the band in its travel 
expenses. CityofPort Arthur ResolutionNo. 98-16 (Jan. 27,1998). Another attachment shows that 
the city assisted the School District with the costs of sending a school performing group to out-of- 
state performances on three other occasions from 1997 through 1999. The letter states that “[tlhe 
City viewed these programs as City and PAISD sponsored programs wherein the children 
represented the City and School District.” Sokolow Letter. 

You point out that there is statutory authority for some joint functions of cities and school 
districts. Local Government Code section 332.021 allows a municipality and an independent school 
district that are located in the same or adjacent counties to cooperate to establish “‘playgrounds, 
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recreation centers, athletic fields, swimming pools, and other park or recreational facilities located 
on property owned or acquired by either political subdivision.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 

4 332.021 (Vernon 1999). However, no statute addresses jointly funding travel by school children 
to the public appearances you inquire about, 

Home-rule cities, such as Port Arthur, derive their legislative authority directly from the 
Texas Constitution. TEX. CONST. art. XI, 4 5; Lower Colorado River Auth. v. City of San Marcos, 
523 S.W.2d 641,643 (Tex. 1975); Forwood v. City of Taylor, 214 S.W.2d 282,286 (Tex. 1948). 
They have full powers of self-government and authority to adopt charter provisions and ordinances 
not inconsistent with the constitution or general law and they look to legislation for limits on their 
power, rather than authorization. Dallas Merchant’s and Concessionaire’s Ass ‘n v. City ofDallas, 
852 S.W.2d 489,490 (Tex. 1993); City of Richardson v. Responsible Dog Owners of Texas, 794 
S.W.2d 17,18 (Tex. 1990); Forwood, 214 S.W.2d at 286; Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0145 (1999) 
at 2; JC-0142 (1999) at 8. As a home-rule city, the City of Port Arthur may exercise legislative 
authority, but any ordinance or resolution it adopts must be consistent with the constitution and 
general law as well as with its city charter. Lower Colorado RiverAuthority, 523 S.W.2d at 643-44; 
Tex. Att’y Gen. Op. No. H-936 (1977) at 1. Your question raises an issue as to whether the City of 
Port Arthur may, consistently with the Texas Constitution, spend public funds to sponsor school 
childrens’ travel to out-of-state appearances. 

The constitution places limits on a city’s expenditure of public funds. Article VIII, section 
3 of the Texas Constitution provides that “[tlaxes shall be levied and collected by general laws and 
for public purposes only.” Article III, section 52 of the constitution provides in part: 

(a) Except as otherwise provided by this section, the 
Legislature shall have no power to authorize any county, city, town 
or other political corporation or subdivision of the State to lend its 
credit or to grant public money or thing of value in aid of, or to any 
individual, association, or corporation whatsoever . 

TEX. CONST. art. III, 5 52; see also id. art. III, 4 5 1 (legislature may not grant or authorize the grant 
of public funds “to any individual, association or individuals, municipal or other corporations 
whatsoever”). Under this provision, city funds may be spent only to carry out a municipal purpose, 
although the fact that another entity also benefits from the expenditure does not invalidate it. 
Barrington v. Cohinos, 338 S.W.2d 133 (Tex. 1960); see State ex rel. Grimes County Taxpayers 
Ass’n v. Texas Mun. Power Agency, 565 S.W.2d 258 (Tex. Civ. App.-1978, writ dism’d). It is, 
however, well established that a city may not donate funds to an independent municipal corporation 
such as a school district. See San Antonio Indep. Sch. Dist. v. Board of Trustees of the San Antonio 
Elec. & Gas Sys., 204 S.W.2d 22,25 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1947, writ ref d n.r.e.); City of 
El Paso v. Carroll, 108 S.W.2d 25 1,257 (Tex. Civ. App.-El Paso 1937, writ ref d) (City of El Paso 
could not lend or donate public funds to school district, which was a separate municipal corporation); 
Tex. Att’y Gen. Op.No. JM-1255 (1990)at4(citymaynotuserevenue bondpowers to assist school 
district to acquire a school building); Tex. Att’y Gen. LO-96-063, at 2 (violation of Texas 
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Constitution article III, sections 51 and 52 for city to donate public funds to school district to build 
schools within city boundaries; building schools is not a municipal purpose). The highest court of 
Kentucky has held that a city could not appropriate funds to a school district to supplement the 
salaries of its teachers. Board ofEduc. of City of Corbin v. City of Corbin, 192 S.W.2d 951 
(Ky. 1946). The Kentucky state constitution, like the Texas Constitution, prohibited any city 
from appropriating money to any corporation, association or individual. Id. at 952 (citing KY. 
CONST. 5 79). While education is 

a municipal function or purpose; nevertheless, it is a function 
exclusively delegated to school districts as arms of the State 
government; and, even though the district’s boundary is conterminous 
with the boundary of a city, it is, in legal contemplation, as distinct 
therefrom as a district whose boundary does not even border thereon. 
Two municipalities, for their respective purposes, may govern the 
inhabitants of a given territory; but the one may not interfere with the 
other in the exercise of specified authority; nor may it under Section 
179 [of the Kentucky Constitution] reap a reward at the expense of 
the other. 

Id. 

The City of Port Arthur may not donate its public funds to a school district to assist it in 
carrying out school purposes, nor may it appropriate public funds to be used solely for school 
purposes. A city may spend its public funds only to carry out amunicipal purpose, although the fact 
that there is an incidental benefit to a private person or another entity Tom the expenditure does not 
invalidate it. Barrington, 338 S.W.2d 133 (Tex. 1960); see State ex rel. Grimes County Taxpayers 
Ass ‘n, 565 S.W.2d at 258. This rule applies to all public timds of a city, whether derived from tax 
revenues or other sources. See TEX. CONST. art. III, 4 52. 

The city attorney’s letter suggests that the school children represent the city as well as the 
school district, and that their representation serves a municipal purpose that justifies the expenditure 
ofpublic funds. The decision in Davis v. City of Taylor, 67 S.W.2d 1033 (Tex. 1934), gives some 
support to the idea that representing the city in other states serves a public purpose and municipal 
purpose. In Davis, taxpayers sought to enjoin the expenditure of city funds for a board of city 
development, established by a charter provision to promote the growth, advertisement, development, 
improvement and increase of the taxable values of the city, on the ground that the expenditure was 
not for a public purpose or a municipal purpose. Id. at 1034-35. The Supreme Court stated that no 
exact definition of “public purpose” could be made, quoting as follows from McQuillen on 
Municipal Corporations: “What is a public purpose cannot be answered by any precise definition 
further than to state that if an object is beneficial to the inhabitants and directly connected with the 
local government it will be considered a public purpose.” Id. at 1034 (quoting 6 MCQUILLEN ON 
MUNICIPAL CORPORA~ONS 5 2532, at 292 (2d ed. 1940)). The court held that the city’s expenditure 
of funds to advertise its advantages served a public purpose and a municipal purpose, noting that 
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expenditures to send exhibits to state and national expositions had been upheld as made for a public 
purpose. Id. at 1035. 

We believe that sending representatives of the city to other places to advertise the city’s 
advantages might also serve a public purpose and a municipal purpose. Whether this purpose was 
served by Port Arthur’s expenditures to send PAISD musical groups to out-of-state performances 
is a fact question, which cannot be answered in the opinion process. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JC-0032 (1999) at 4. Moreover, expenditures of public funds for public purposes must be 
accompanied by contractual or other controls to insure that the public purpose is carried out. Key 
v. Commissioners Court ofMarion County, 727 S.W.Zd 667,669 (Tex. App.-Texarkana, 1987, no 
writ). Whether appropriate controls accompanied Port Arthur’s expenditures also involves questions 
of fact, which cannot be resolved in an attorney general opinion. Id. Port Arthur must also have 
authority under its charter or general law to engage in the activity it wishes to fund. See generally 
TEX. Lot. Gov’TCODEANN. $371.001 (Vernon 1999). 
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SUMMARY 

A home-rule city may adopt any ordinance not inconsistent 
with the constitution, general law, or its city charter and does not 
need express legislative authority to spend public funds for a 
particular activity if its charter authorizes it to engage in the activity. 
Any expenditure of city funds must be for a public purpose and 
municipal purpose. A city may not donate public funds to a school 
district or expend funds other than for a municipal purpose. 

Attorney General of Texas 

ANDY TAYLOR 
First Assistant Attorney General 

CLARK KENT ERVIN 
Deputy Attorney General - General Counsel 

ELIZABETH ROBINSON 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General - Opinion Committee 


