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Dear Commissioner Hale: 

You ask whether section 572.0025(f)(l) of the Health and Safety Code requires that only a 
physician may conduct an examination required to admit a person to an inpatient mental health 
facility or whether a physician may delegate the examination to a non-physician pursuant to section 
157.001 of the Occupations Code.’ 

Chapter 572 of the Health and Safety Code governs voluntary admissions to inpatient mental 
health facilities. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $8 572.001-.005 (Vernon Supp. 2003).2 
Section 572.0025 requires the Board of Mental Health and Mental Retardation (the “Board”) to 
adopt rules for voluntary admissions, including rules for intake and assessment procedures. See id. 
8 572.0025(a).3 “Assessment” is the process a facility uses to gather inforrnation from a prospective 
patient, “including a medical history and the problem for which the patient is seeking treatment, to 
determine whether a prospective patient should be examined by a physician to determine if 
admission is clinically justified.” Id. 8 572.0025(h)(2). An assessment may be conducted only by 
a professional who meets the qualifications prescribed by Board rules. See id. 8 572.0025(c)-(d) (the 
Board’s rules governing assessment must prescribe: “( 1) the types ofprofessionals who may conduct 

‘Letter from Ms. Karen F. Hale, Commissioner, Texas Department of Mental Health and Mental Retardation, 
to Honorable John Comyn, Texas Attorney General at 2 (Nov. 25,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 

2See also TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 8 57 1.003(9) (Vernon Supp. 2003) (defining “inpatient mental 
health facility”). 

3See also id. $8 571.003( 1) (defining “board”), 572.0025(h)(3) (“‘Intake’ means the administrative process for 
gathering information about a prospective patient and giving a prospective patient information about the facility and the 
facility’s treatment and services.“). 
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an assessment; (2) the minimum credentials each type of professional must have to conduct an 
assessment; and (3) the type of assessment that professional may conduct”). 

You ask about the requirement in section 572.0025(f) that a patient must be examined by a 
physician before admission: 

(f) A prospective voluntary patient may not be formally 
accepted for treatment in a facility unless: 

(1) the facility has a physician’s order admitting the 
prospective patient, which order may be issued orally, 
electronically, or in writing, signed by the physician, provided 
that, in the case of an oral order or an electronically transmitted 
unsigned order, a signed original is presented to the mental 
health facility within 24 hours of the initial order; the order 
must be from: 

(A) an admitting physician who has conducted an 
in-person physical andpsychiatric examination within 72 
hours of the admission; or 

(B) an admitting physician who has consulted with 
a physician who has conducted an in-person examination 
within 72 hours of the admission. 

Id. 8 572.0025@( 1) (emphasis added); see also id. 5 571.003( 18) (defining “physician”). 

You ask whether the requirement in section 572.0025@( 1) “that the physical and psychiatric 
examination be ‘in-person’ mean[s] that only a physician may conduct the examination and, 
therefore, that the physician is prohibited from delegating the examination in accordance with” 
section 157.001 of the Occupations Code. Request Letter, supra note 1, at 2 (Question 1). Section 
157.001 of the Occupations Code, a provision of the Medical Practice Act, authorizes a physician 
to “delegate to a qualified and properly trained person acting under the physician’s supervision any 
medical act that a reasonable and prudent physician would find within the scope of sound medical 
judgment to delegate.” TEX. OCC. CODE ANN. 5 157.001 (a) (Vernon 2003). You suggest that section 
572.0025(f) could be construed to permit a physician to delegate an examination, provided that the 
delegate “conduct[s] the examination in the presence of the prospective patient.” Request Letter, 
supra note 1, at 2. 

In construing a statute, we attempt to give effect to the legislature’s intent. See Mitchell 
Energy Corp. v. Ashworth, 943 S.W.2d 436,438 (Tex. 1997). To do that, we construe the statute 
according to its plain language. See RepublicBankDallas, N.A. v. Interkal, Inc., 691 S.W.2d 605, 
607-08 (Tex. 1985). We read words and phrases in context and construe them according to rules of 
grammar and common usage. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 3 11 .Ol l(a) (Vernon 1998) (Code 
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Construction Act). Words and phrases that have acquired a technical or particular meaning, whether 
by legislative definition or otherwise, must be construed accordingly. Id. 8 3 11 .Ol l(b). 

Section 572.0025(f)(l) requires an order issued by an admitting physician who has (i) 

conducted an “in-person” examination, or (ii) consulted with another physician who has conducted 
an “in-person” examination. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 572.0025(f)(l) (Vernon 
Supp. 2003). The legislature has not defined the term “in-person” in chapter 572 or in any.other 
statute, nor is there a Texas case defining the term in the context of medical examinations. The term 
is commonly understood to mean “with or by one’s own action or bodily presence; personally; 
oneself.” XI OXFORD ENGLISH DICTIONARY 598 (2d ed. 1989); see also TEX. GOV’T CODE .ANN. 

5 311.011(a) (V emon 1998). Thus, according to the plain language of section 572.0025(f), the 
requirement that a physician conduct an “in-person” examination of a prospective patient means that 
the physician must personally conduct the examination. This meaning is consistent with section 
572.0025(g), which provides that an assessment of a patient by a Board-approved professional, who 
may or may not be a physician4 “ does not satisfy a statutory or regulatory requirement for apersonal 
evaluation of a patient or a prospective patient by a physician before admission.” TEX. HEALTH & 
SAFETY CODE ANN. 8 572.0025(g) (Vernon Supp. 2003) (emphasis added). 

In answer to the second part of your first question, a physician may not delegate the duty to 
conduct an in-person examination required by section 572.0025(f) to a non-physician. The statute’s 
express requirement that the examination must be conducted by either the admitting physician or a 
physician with whom an admitting physician consults indicates that only a physician may conduct 
the examination. See id. 8 572.0025@( 1) (a facility may not admit a patient without an order from 
either “(A) an admitting physician who has conducted an in-person physical and psychiatric 
examination within 72 hours of the admission” or “(B) an admittingphysician who has consulted 
with a physician who has conducted an in-person examination within 72 hours of the admission”) 
(emphasis added). Had the legislature intended to authorize an admitting physician to consult with 
a non-physician examiner before issuing an admission order, it would have expressly granted such 
authority. By contrast, the statute expressly provides that an assessment of a prospective patient may 
be conducted by any “professional” who meets qualifications prescribed by Board rules. See id. 
fj 572.0025(c)-(d); see also supra note 4. Importantly, section 157.001 of the Occupations Code 
does not authorize a physician to delegate an act in violation of another law. See TEX. Oct. CODE 

ANN. 8 15’%OOl(a)( I)(C) (V emon 2003); see also id. 5 157.007 (“An act delegated by a physician 
under this chapter must comply with other applicable laws.“). 

You also ask whether an examination required by section 572.0025(f) may be conducted 
“using audiovisual telecommunication.” Request Letter, supra note 1, at 2 (Question 2). 

4See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 9 572.0025(c)-(d) (Vernon Supp. 2003) (an assessment may be 
conducted only by a professional who meets the qualifications prescribed by Board rules); 25 TEX. ADMIN. CODE 5 
401.583(15) (2002) (T ex. Dep’t of Mental Health and Mental Retardation, Standards of Care and Treatment in 
Psychiatric Hospitals) (defining “qualified mental health professional” to include various health professionals, including 
physicians); id. 8 401.587(e)( 1) (“A n assessment for admission must be conducted by a qualified mental health 
professional (QMHP). If the QMHP is not a physician, the non-physician QMHP conducts the assessment to determine 
the need for physician evaluation for inpatient admission.“). 
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Significantly, the legislature has used the term “in-person” in related contexts to contrast “in-person” 
medical care with telemedicine, indicating that an “in-person” examination is one where both the 
physician and the patient are physically present. See, e.g., TEX. GOV’T CODE ANN. 8 53 1.0217(d) 
(Vernon Supp. 2003) (The Health and Human Services Commission “shall require reimbursement 
for a telemedicine medical service at the same rate as the Medicaid program reimburses for a 
comparable in-person medical service. A request for reimbursement may not be denied solely 
because an in-person medical service between a physician and a patient did not occur.“) (emphasis 
added); TEX. HEALTH &SAFETY CODE ANN. 9 106.307 (Vernon Supp. 2003) (“A health professional 
who participates in a program under this subchapter may not use telecommunication technology, 
including telemedicine, as the sole or primary method of providing services and may not use 
telecommunication technology as a substitute for providing health care services in person.“) 
(emphasis added); see also TEX. GOV’T CODE ANN. § 3 11.01 l(b) (Vernon 1998). The statute’s 
requirement that the examination be “in-person” precludes an examination via “audiovisual 
telecommunication.” 



Ms. Karen F. Hale - Page 5 (GA-0066) 

SUMMARY 

A physician must personally conduct an examination of a 
patient required by section 572.0025(f)(l) of the Health and Safety 
Code and may not delegate this duty to a non-physician pursuant to 
section 157.001 of the Occupations Code. The statute’s requirement 
that the examination be “in-person” precludes an examination via 
“audiovisual telecommunication.” 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


