
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
G R E G  A B B O T T  

June 7,2007 

The Honorable John W. Segrest Opinion No. GA-0550 
McLennan County Criminal District Attorney 
21 9 North 6th Street, Suite 200 Re: Effect of constable's constructive resignation 
Waco, Texas 76701 prior to the county's redistricting that abolished 

the constable's precinct (RQ-0554-GA) 

Dear Mr. Segrest: 

You ask about the effect of a constable's constructive resignation prior to the county's 
redistricting that abolished the constable's precinct.' You relate that McLennan County previously 
was divided into eight justice of the peace and constable precincts pursuant to article V, section 18 
of the Texas Constitution. See Request Letter, supra note 1, at 1. Article V, section 18 governs 
constable precincts generally and provides for transition following redistricting, as will be discussed 
in more detail below. See TEX. CONST. art. V, 18. 

Kenneth Lee Brown has served as both constable of McLennan County Precinct 6 and as a 
city council member of Moody, Texas for several years.2 He was reelected as constable of Precinct 
6 for a four-year term beginning January 1,2005. See Segrest Letter of Aug. 3 1,2006, supra note 
2, at 2. In November of that year he was reelected to the city council and began serving a new term 
in January 2006. See id. In 2006, the Commissioners Court redistricted McLennan County's 
constable precincts, abolishing Precinct 6 with a stated effective date of August 24, 2006. See 
Request Letter, supra note 1, at 1 .3 The Commissioners Court received legal advice that (1) while 
simultaneous service as constable and city council member is not unlawful per se, when Brown 

'See Letter from Honorable John W. Segrest, McLennan County Criminal District Attorney, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas, at 2-3 (Nov. 17, 2006) (on file with the Opinion Committee, also available at 
http:/lwww.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

2See Letter attached to Request Letter from Honorable John W. Segrest, McLennan County Criminal District 
Attorney, to Honorable Jim Lewis, McLennan County Judge, at 2 (Aug. 3 1,2006) (on file with the Opinion Committee, 
also available at http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Segrest Letter of Aug. 3 1, 20061. 

3The U.S. Department of Justice approved the redistricting on October 18,2006. See Letter attached to Request 
Letter from John Tanner, Chief, Voting Section, U.S. Department of Justice, to David M. Guinn and Michael D. 
Morrison, Guinn and Morrison (Oct. 18, 2006) (on file with the Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us). "Preclearance is the final step in the process of redistricting. If the apportionment plan is 
not precleared, it is not 'effective as law,' and cannot be implemented." Branch v. Smith, 538 U.S. 254, 3 11 (2003) 
(O'Connor, J., concurring in part and dissenting in part). 
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declared candidacy for reelection to the city council he constructively resigned as constable; (2) 
following Brown's constructive resignation, he held over in office as constable; and (3) Brown's 
holdover service could be terminated by appointing a successor constable. See Segrest Letter of 
Aug. 3 1, 2006, supra note 2, at 2-6. On October 31, 2006, the Commissioners Court selected a 
constable to succeed Brown. See Request Letter, supra note 1, at 2. In light of this sequence of 
events, you raise the following issues: 

1. Whether article V, section 18(c) of the constitution, which 
provides for a constable's continuing service following precinct 
redistricting, applies to a constable who has constructively resigned 
under article XVI, section 65 but continues to serve as a holdover 
officer under article XVI, section 17; and 

2. If so, whether a successor to such a constable may be appointed 
to serve the remainder of the constable's term. 

See id. at 2-3. Your questions require consideration of the interrelation of (1) the dual office-holding 
provisions of article XVI, section 40 of the Texas Constitution and the concomitant common-law 
incompatibility doctrine; (2) the resign-to-run provisions of article XVI, section 65; (3) the office- 
holdover provisions of article XVI, section 17; and (4) the transitional redistricting provisions of 
article V, section 18. 

I. Dual Office Holding and Common-Law Incompatibility 

A preliminary issue is whether a person may hold the offices of constable and city council 
member simultaneously. The Texas Constitution and the common law both prohibit dual office 
holding in certain circumstances. Article XVI, section 40 of the constitution does not allow a person 
to hold more than one office of emolument at the same time. See TEX. CONST. art. XVI, 5 40; 
De Alejandro v. Hunter, 951 S.W.2d 102,106 (Tex. App.-Corpus Christi 1997, orig. proceeding) 
(a person who accepts a second office of emolument automatically resigns the first office). The 
common-law doctrine of incompatibility prohibits a person from holding two offices that impose 
inconsistent or conflicting duties. See Turner v. Trinity Indep. Sch. Dist. Bd. of Trs., 700 S.W.2d 
1, 2 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1983, no writ).4 Dual office holding does not offend this 
aspect of the common law, however, when "neither office is accountable to, under the dominion of, 
or subordinate to the other, and neither has any right to interfere with the other in the performance 
of any official duty." Id. 

You have not asked whether the offices of county constable and city council member of 
Moody, Texas are compatible under the constitution and the common law, nor have you provided 

4The common-law doctrine of incompatibility also prohibits aperson "fromappointing himselfto another public 
position, or from holding both an office and an employment subordinate to the office." Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0488 (2006) at 2; see also Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666,674 (Tex. 1928). Because neither a constable nor a city 
council member appoints or employs the other, these aspects of common-law incompatibility are not at issue here. 
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information about the offices that would help resolve the issue. Rather, your questions assume that 
the offices of county constable and Moody, Texas city council member are compatible. See Request 
Letter, supra note 1, at 2-3; see also Segrest Letter of Aug. 3 1,2006, supra note 2, at 3 (opining that 
the offices are compatible); Tex. Att' y Gen. Op. No. WW-13 16 (1 962) at 2-3 (concluding that the 
offices of constable and uncompensated alderman are not incompatible under the constitution or the 
common law). Thus, we likewise will assume that the offices here are compatible as we address 
your questions. However, as we have noted on another occasion, even when two offices are 
compatible and may be held by one person simultaneously, the constitution's resign-to-run 
provisions may complicate dual office holding in the long term, as we presently discuss. See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0468 (2006) at 3. 

11. Resign to Run 

Article XVI, section 65 of the constitution specifies circumstances that constitute a 
constructive resignation when an officeholder runs for another office: 

If [certain district, county, and precinct officers, including constables] 
shall announce their candidacy, or shall in fact become a candidate, 
. . . for any office ofprofit or trust under the laws of this State or the 
United States other than the office then held, at any time when the 
unexpired term of the office then held shall exceed one (1) year, such 
announcement or such candidacy shall constitute an automatic 
resignation of the office then held, and the vacancy thereby created 
shall be filled pursuant to law in the same manner as other vacancies 
for such office are filled. 

TEX. CONST. art. XVI, 5 65 (emphasis added). Although no court has addressed the question, this 
office has determined that a city council member occupies an office ofprofit or trust. See Tex. Att'y 
Gen. Op. Nos. GA-0057 (2003) at 3 (advising that city council member holds an "office of profit or 
trust" under Texas Constitution article XVI, 5 12), JM-553 (1986) at 2 (advising that a home-rule 
city council member holds an office of trust under Texas Constitution article XVI, section 65), 
JM-395 (1985) at 4 (advising that general-law city council member holds an office of trust under 
Texas Constitution article XVI, section 65). Brown had more than one year left in his unexpired 
term as constable when he successfully ran for reelection as city council member, an office of profit 
or trust. Consequently, Brown automatically resigned as constable when he became a candidate for 
city council for the November 2005 election. 

111. Office Holdover 

Next we consider whether Brown's constructive resignation terminated his duty to continue 
in office as constable. Article XVI, section 17 of the constitution, known as the "holdover 
provision," states: "All officers within this State shall continue to perform the duties of their offices 
until their successors shall be duly qualified." TEX. CONST. art. XVI, 6 17. The purpose of this 
provision "is to prevent vacancies in office and a consequent cessation of the functions of 
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government." Plains Common Consol. Sch. Dist. No. 1 v. Hayhurst, 122 S.W.2d 322,326 (Tex. Civ. 
App.-Amarillo 1938, no writ) (citation omitted). Where it applies, the holdover provision is 
mandatory. See id.s Accordingly, an officer's authority and responsibilities continue undiminished 
during such holdover service. An officer who holds over pursuant to the constitution is a de jure 
officer possessing all the authority of the office, as well as the right to continue receiving 
compensation. See Delamora v. State, 128 S.W.3d 344,356 (Tex. App.-Austin 2004, pet. ref d). 

Not even an officer's voluntary resignation will terminate the officer's duty to serve as a 
holdover officer under article XVI, section 17. See Willmann v. City of San Antonio, 123 S.W.3d 
469,481 (Tex. App.-San Antonio 2003, pet. denied) (citing Tex. Att'y Gen. Op. No. H-161 (1973) 
at 2); Crawford v. State, 153 S.W.3d 497, 505 (Tex. App.-Amarillo 2004, no pet.) (holding that 
constable who resigned continued as a holdover officer even though commissioners court failed to 
select a successor and was unlikely to select a successor). "Under the Constitution an officer cannot 
arbitrarily divest himself of the obligation and authority to perform the duties of his office until his 
successor qualifies; and even though he resigns and his resignation is accepted, the law operates to 
continue him in office until his successor qualifies." Hayhurst, 122 S.W.2d at 326-27 (quoting 34 
TEX. JUR. 370-71 (1934)). 

While the courts have established that an officer who tenders a resignation continues to serve 
as a holdover officer, no court has addressed whether the same principles apply to an officer whose 
resignation is constructive under article XVI, section 65. However, the policy animating article XVI, 
section 17-continuity in the functioning of government-applies whether a qualified officer's 
resignation is actual or is constructive under article XVI, section 65. Accordingly, this office has 
consistently opined that article XVI, section 17 applies to hold over an officer who constructively 
resigns under article XVI, section 65 by running for another office. See Tex. Att' y Gen. Op. Nos. 
JC-03 18 (2000) at 5, DM-377 (1996) at 5, H-161(1973) at 2, WW-1253 (1962) at 3. Here, Brown's 
duty to serve as constable did not end when he automatically resigned by running for reelection to 
the city council. Next we consider whether Brown's duty to serve as a holdover officer continued 
after the Commissioners Court abolished Precinct 6. 

IV. Transition Following Redistricting of Constable Precincts 

Article V, section 18(a) of the constitution provides for the commissioners court to divide 
the county into precincts. See TEX. CONST. art. V, 5 18(a). Generally, each precinct is to be served 
by a constable who "shall hold his office for four years and until his successor shall be elected and 
qualified." Id. Section 18(c) provides for transition in the event a commissioners court changes 
precinct boundaries: 

5Article XVI, section 17 of the constitution does not authorize an officer to hold over in one office after 
accepting and qualifying for a second office if the offices are incompatible under the constitution or the common law. 
See Pruitt v. Glen Rose Indep. Sch. Dist., 84 S.W.2d 1004,1007 (Tex. 1935) (concerning holdover and dual officeholder 
provisions of the constitution); Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0015 (2003) at 5 (concerning holdover and the common-law 
incompatibility doctrine). As noted in section I, supra, we assume that the offices of constable and city council member 
of Moody, Texas are not incompatible. 
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When the boundaries of justice of the peace and constable precincts 
are changed, each Justice and Constable in ofice on the effective date 
of the change, or elected to a term of office beginning on or after the 
effective date of the change, shall serve in the precinct in which the 
person resides for the term to which each was elected or appointed, 
even though the change in boundaries places the person's residence 
outside the precinct for which he was elected or appointed, abolishes 
the precinct for which he was elected or appointed, or temporarily 
results in extra Justices or Constables serving in a precinct. 

TEX. CONST. art. V, 5 18(c) (emphasis added). Under subsection (c), an order abolishing a precinct 
does not terminate the constable's duty to serve the current term of office for which the constable 
was elected or appointed. See id. Such a constable continues to hold a public office, which is 

the right, authority, and duty created and conferred by law, by which, 
for a given period, either fixed by law, or enduring at the pleasure of 
the creating power, an individual is invested with some portion of the 
sovereign functions of the government, to be exercised by him for the 
benefit of the public. 

Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738,740-41 (Tex. Civ. App.-Galveston 1949, writ ref d) 
(quoting Kimbrough v. Barnett, 55 S.W. 120, 122 (Tex. 1900)). Under article V, section 18(c), the 
constable's duties of office do not change after the constable's prior precinct has been abolished by 
redistricting. See Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0462 (2002) at 3 (advising that no "law changes a 
constable's duties in a precinct where two constables are temporarily serving because of a boundary 
change"). Nor does such redistricting change the constable's term of office. See TEX. LOC. GOV'T 
CODE ANN. 5 8 1.02 1 (b) (Vernon 1999). The only change expressed in article V, section 1 8(c) is the 
precinct in which the constable shall serve. 

Article V, section 18(c)'s key requirement is that the constable must be "in office on the 
effective date" of the change in precinct boundaries. See TEX. CONST. art. V, 5 18(c). But that 
section does not qualify its directive based on the particular circumstance that cause a person to be 
"in office" on the effective date. Brown was a de jure constable on the effective date of the 
Commissioners Court order changing precinct boundaries, albeit by virtue of his holdover status. 
As a de jure constable, Brown was "in office" on the order's effective date. See Hayhurst, 122 
S.W.2d at 326-27 ("the law operates to continue [a holdover officer] in office until his successor 
qualifies"). Therefore, under article V, 5 18(c), Brown had a duty to serve as a constable in the 
newly drawn precinct in which he resided. 

We conclude that abolishing precinct 6 did not terminate Brown's duty under article V, 
section 18(c) of the constitution to serve as a constable in the new precinct in which he resided for 
the term to which he had been elected. Different "provisions of a Constitution which relate to the 
same subject-matter should be construed together and considered in the light of each other," and 
effect must be given to each part. Collingsworth County v. Allred, 40 S.W.2d 13, 15 (Tex. 1931). 
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To give effect to article XVI, section 65 and article XVI, section 17, we must conclude that 
redistricting did not change the import ofBrown's constructive resignation or his status as a holdover 
officer. Accordingly, upon redistricting Brown had the duty to serve as constable in his precinct of 
residence until his successor qualified or until the end of the term for which Brown had been elected, 
whichever might occur first. And because Brown was succeeded as constable, the successor has the 
duty to serve the remainder of Brown's four-year term that began January 1,2005. 
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S U M M A R Y  

Aperson who constructivelyresigns the office of constable by 
declaring candidacy for another office of profit or trust holds over in 
office as constable until a successor qualifies. A constable who is in 
office as a holdover officer on the effective date of a commissioners 
court order that changes precinct boundaries has the duty to serve as 
constable in the precinct of the constable's residence until his 
successor qualifies or until the end of the term for which the 
constable was elected or appointed. A person who qualifies to 
succeed such a constable must serve the remainder of the holdover 
constable's term to which he was elected. 
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