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You ask whether a new game, Texas Triple Chance, created by the Texas Lottery 
Commission (the "Commission") violates the Texas Constitution. 1 Article III, subsection 47(e) 
of the Texas Constitution provides that "[t]he Legislature by general law may authorize the State 
to operate lotteries." TEX. CONST. art. III, § 47(e). Pursuant to this authority, the Legislature has 
enacted chapter 466 of the Government Code, titled the State Lottery Act ("the Act"). TEX. 
Gov'T CODE ANN. § 466.001 (West 2012); see generally id. §§ 466.002-.453 (West 2012 & 
Supp. 2013). Under section 466.015 ofthe Act, the Commission "may adopt rules governing the 
establishment and operation of the lottery, including rules governing ... the type of lottery 
games to be conducted." !d.§ 466.015(c)(1) (West 2012). 

Pursuant to its rulemaking authority, the Commission has adopted a new administrative 
rule explaining the game design, operation, and prize structure for Texas Triple Chance. See 16 
TEX. ADMIN. CODE § 401.322 (West 2014) (Tex. Lottery Comm'n). For each $2 play, "the 
player gets three sets of7 numbers, or three Chances to win." !d. § 401.322(d), (e)(2). Each set 
is selected from a field of 55 (numbered 1-55)." !d. § 401.322(d). Drawings for Texas Triple 
Chance will be held daily, Monday through Saturday, at which time "[t]en (10) different 
numbers from 1 through 55 shall be drawn." !d.§ 401.322(£)(1)-(2). "If the player matches all 
7 numbers in any one chance to the numbers drawn in the drawing, the player wins the top prize" 
of $100,000, subject to certain exceptions.2 !d. § 401.322(d), (h)(l)(A). If a player matches 6 
numbers in any one chance to the numbers drawn in the drawing, the player wins $500, and 

'Letter from Senator Robert F. Deuel!, M.D., Chair, Comm. on Econ. Dev., to Honorable Greg Abbott, 
Tex. Att'y Gen. (Feb. 10, 2014), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2"[I]n any drawing where the number of top prize-winning Chances is greater than ten (I 0), the top prize 
shall be paid on a pari-mutuel rather than fixed prize basis and a liability cap of $1 million will be divided equally 
by the number of top prize-winning Chances." 16 TEX. ADMIN. CODE§ 401.322(h)(l)(A) (West 2014). 
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smaller prizes exist for a match of 5, 4 or 3 numbers. ld. § 401.322(h)(l)(A) (table). In 
describing Texas Triple Chance, you state that the game "contains a preset prize amount" and 
that "[i]n the event there is not a jackpot winner, the Texas Lottery will retain the jackpot prize 
money." Request Letter at 1. Based on these aspects of the game, you question whether it 
"qualifies as a 'lottery' under the guidelines set by the Texas Constitution." Id. 

In reviewing the constitutionality of an administrative rule, courts begin with the 
presumption that the rule is constitutional. See Tex. Liquor Control Bd. v. Attic Club, Inc., 457 
S.W.2d 41, 45 (Tex. 1970) (explaining that statutes are presumed constitutional and that agency 
rules should be reviewed under the same principles as statutes). The Texas Constitution does not 
define the term "lottery," but the term is defined in the Act to mean "the procedures operated by 
the state under [chapter 466 of the Government Code] through which prizes are awarded or 
distributed by chance among persons who have paid, or unconditionally agreed to pay, for a 
chance or other opportunity to receive a prize." TEX. Gov'T CODE ANN. § 466.002(5) (West 
2012). This legislative definition of lottery is in accord with the Texas Supreme Court's 
articulation of the three elements necessary to constitute a lottery: "[1] the offering of a prize, [2] 
the award of the prize by chance, and [3] the giving of a consideration for an opportunity to win 
the prize." City of Wink v. Griffith Amusement Co., 100 S.W.2d 695, 701 (Tex. 1936). We will 
therefore analyze the Texas Triple Chance game in light of these elements. The Commission 
offers prizes for the game in the. amount of $100,000, $500, $25, $5 or $2, depending on the 
number of correct number matches in a given play. 16 TEX. ADMIN. CODE § 401.322(h)(l)(A) 
(West 2014) (table). The award of the prize is contingent on matching a set of numbers to those 
drawn, which is decided by chance. Id. Each play requires $2 in consideration for an 
opportunity to win a prize. Id. § 401.322(e)(2). The Texas Triple Chance game therefore 
satisfies the three elements required to qualify as a lottery under Texas law. 

The Commission is charged with administering the provisions of the State Lottery Act. 
TEX. Gov'T CODE ANN. § 466.015(a) (West 2012). The Legislature has given the Commission 
broad discretion to adopt rules governing the establishment and operation of the lottery so long 
as such rules do not conflict with state or federal law. Id. § 466.015(c). With regard to your 
stated concerns about the game, we find nothing in the Texas Constitution or the Act that 
prohibits the Commission from offering a preset prize amount regardless of the number of tickets 
purchased. Nor does the Texas Constitution or the Act require the Commission to carry forward 
any unpaid prize money to be awarded to an ev(mtual winner.3 If room for policy determinations 
exists in a statute, courts normally defer to the agency's interpretation unless it is plainly 
erroneous or inconsistent with the statute, regulation, or rule. TGS-NOPEC Geophysical Co. v. 
Combs, 340 S.W.3d 432, 438 (Tex. 2011). The lack oflegislative directive on how lottery prizes 
are to be awarded suggests that the Legislature has given the Commission discretion to make 

3Multiple games currently offered through the Commission also involve preset prize amounts with the 
possibility of no jackpot winner. See, e.g., id. §§ 401.307 ('"Pick 3' On-Line Game Rule"), .316 ("'Daily 4' On­
Line Game Rule"), .320 ('"All or Nothing' On-Line Game Rule"). 
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those policy determinations. Thus, a court is unlikely to conclude that the Commission's Texas 
Triple Chance game is unconstitutional merely because it awards a preset prize amount 
regardless of the number of tickets purchased or because it does not carry forward any unpaid 
prize money to be awarded to an eventual winner. 
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SUMMARY 

A court is unlikely to conclude that the Texas Lottery 
Commission's Texas Triple Chance game is unconstitutional 
merely because it awards a preset prize amount regardless of the 
number of tickets purchased or because it does not carry forward 
any unpaid prize money to be awarded to an eventual winner. 
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