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REQUEST FOR ATTORNEY GENERAL’S OPINION 

According to Art. 49.07(c) CCP, “If the justice of the peace who serves the precinct in 
which the body was found is not available to conduct an inquest, a person required to 
give notice under this article shall notify the nearest available justice of the peace, 
municipal court judge, county judge, or judge of the county court at law of the county in 
which the death occurred or in which the body was found.” 

Red River County has only one justice of the peace. When he is unavailable to 
conduct an inquest, the county judge is notified and has been holding inquests. 

Does the county judge have the authority to hold inquests under these circumstances 
pursuant to Art. 49.07(c) CCP? 

Your prompt attention to this question will be appreciated 

Jack Herrington 

P. 0. Box 3S4, Clarkmrille, Texas 75426 003427-2oooffax 003-427-5318 



Question? 

Can a county judge, in the absence of the justice of the peace, hold inquests and order autopsies? 

The Facts 

There is only one justice of the peace in Red River County. When the justice of the peace is’ 
unavailable, the county judge is notified of a death and he holds inquests and orders any necessary 
autopsies. 

Statutes 

The Code of Criminal Procedure sets out the procedures for holding inquests and autopsies. 
Article 49.04(a) states, “A justice of the peace shall conduct an inquest into the death of a person 
who dies in the county served by the justice.. .” 

Article 49.05 of the Code of Criminal Procedure states, “A justice of the peace shall conduct an 
inquest immediately or as soon as practicable after the justice receives notification of the death.” 

Article 49.07 of the Code of Criminal Procedure states, “If the justice of the peace who serves the 
precinct in which the body was found is not available to conduct an inquest, a person required to 
give notice under this article shall notify the nearest available.. .county judge .of the county in 
which the body was found.” 

All of the lanyage of Article 49 is mandatory and directs the justice of the peace to perform 
inquests and autopsies. The only language which might possibly allow the county judge to 
perform inquests and request autopsies is Article 49.07(c) which makes is mandatory to notify a 
“county judge” if the justice of the peace is not available. It is silent with regard to whether the 
county judge has the authority to hold an inquest or request an autopsy. 

It is the position ofRed River County that it is implied in Article 19.07(c) that the county judge 
does have the authority to hold inquests and order an autopsy in the absence of the justice of the 
peace. 

Respeotfully submitted, 

Jack Herrington ’ 
County Attorney 
Red River County 
P. 0. Box 364 
Clarksville, Texas 75426 
State Bar Number 09537500 


